Kerstrecepten 2024 - Feestelijke en heerlijke recepten!

Kerstrecepten 2024 - Feestelijke en heerlijke recepten!

Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar heerlijke kerstgerechten? Hier vind je meer dan 330+ gratis leuke en lekkere kerstrecepten voor 2024! Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er jouw perfecte kerstdiner mee.

Van leuke voorgerechten zoals een bruschetta met ham en kwarteleitjes of imposante hoofdgerechten zoals een hele gebraden kalkoen tot de lekkerste desserts zoals een échte Franse bûche de Noël. Elk recept is makkelijk te volgen door duidelijke uitleg, zodat jouw kerstdiner in 2024 geheel zonder stress zal verlopen!

Jouw eigen kerstmenu 2024

Stel zelf je eigen kerstmenu samen met deze heerlijke kerstrecepten. Maar hoe stel je een kerstmenu samen? Het samenstellen van een goed kerstmenu hoeft niet heel moeilijk te zijn, je hoeft maar met een aantal zaken rekening te houden.

1) Maak gerechten waar je jezelf comfortabel bij voelt.

Niemand wil stress tijdens het maken van een uitgebreid kerstdiner. Maak het jezelf daarom makkelijk en maak gebruik van recepten en gerechten die je al goed, of grotendeels kent. Zo voorkom je dat je voor onaangename verassingen komt te staan.

Wil je toch graag wat anders of nieuws op tafel zetten? Begin dan ruim op tijd met het oefenen en uitproberen van bepaalde gerechten, zo weet je precies hoe lang de bereidingswijze duurt en of je eventuele voorbereidingen moet treffen.

2) Maak het kerstmenu simpeler naar mate er meer mensen bij je komen eten.

Dit is zeker waar voor diegene met een kleine(re) keuken. Een kerstmenu voor 4 - 6 personen is in elke keuken wel te bereiden. Ga je echter voor meer dan 6 personen koken? Denk dan aan eventueel ruimtegebrek op het fornuis, aanrecht en afwas.

Een simpel kerstmenu hoeft niet per se saai of zelfs eenvoudig zijn. Je wil immers een heerlijke maaltijd op tafel zetten met Kerst. Kook je voor een grote groep mensen? Kies dan voor gerechten die je op voorhand kunt bereiden. Zo heb je op het moment zelf ook genoeg tijd voor jezelf en de mensen die bij je komen eten!

Kerst apéro en voorgerechten kerstdiner

Apéro is een Frans woord dat een afkorting is van ‘apéritif’, ofwel een drankje die je voor de maaltijd serveert. Serveer drankjes die de eetlust bevorderen, zoals bijvoorbeeld: champagne, droge witte wijn, gin & tonic, martini of pastis. Het doel van deze drankjes is om de maag voor te bereiden op een uitgebreid diner.

Tip: zorg ervoor dat de hapjes klaar staan voordat je gasten arriveren. Wel zo handig!

Kies voor het voorgerecht hapjes die je koud (of eventueel lauwwarm) serveert. Op deze manier hoef je geen kook- bak- of gaar tijden in je achterhoofd te houden. Denk aan een carpaccio, witlofbootjes met kip kerrie, oesters, blini's met gerookte zalm of mini bladerdeeg kerstboompjes.

Tweede kerstgerecht

Een veelvoorkomend gerecht die je tijdens de tweede gang, ofwel tussengerecht, kunt serveren is soep met brood. Maak een soep die niet al te zwaar valt, aangezien het hoofdgerecht nog op tafel gaat komen. Een aantal voorbeelden: bique de homard (kreeftensoep), een romige paddenstoelen-truffelsoep, bouillabaise (vissoep) of een helder ossenstaartsoep.

Je kunt ook bij bekende en vertrouwde soepgerechten blijven en er een leuke twist aan geven. Giet bijvoorbeeld een beetje room in een leuke spiraalvorm in tomatensoep of een extra fijne garnituur zoals cress of een aparte(r) soort brood.

Tussen de gerechten door wordt er ook vaak gekozen voor het serveren van een spoom of scroppino, dit heeft als doel het neutraliseren van de smaakpupillen.

Kerst hoofdgerecht 2024

Het “Pièce de Résistance”- ofwel het belangrijkste onderdeel van het kerstmenu: het hoofdgerecht. Dit is een warme maaltijd met meestal een centraal ingrediënt zoals een hele gebraden eend, een lekkere varkensrollade uit de oven, gevulde kwartels of een bloemkoolsteak met champignons. Het hoofdgerecht serveer je met onder andere verschillende soorten sausjes, jus en groenten. Neem vooral de tijd om van het Kerst hoofdgerecht te genieten, samen met je gasten. Dat is het allerbelangrijkste!

Kerstdessert of nagerecht

Na het hoofdgerecht komt er uiteraard een dessert, toetje, nagerecht. Dit is in de meeste gevallen een zoet gerecht, een aantal voorbeelden: Eton mess met rode bessen, zachte chocolademousse (zelfgemaakt!), tulbandcake met appel en kaneel, een Franse bûche de Noël of een klassieke trifle. Combineer dit met een kopje koffie, thee en eventueel een sterker drankje zoals whiskey zijn bij vele favoriet.

Uitgelicht recept

Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Hele gebraden eend uitgekozen. Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten. Volledig recept bekijken

Hele gebraden eend
😍 56Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hele gebraden eend

1 uur 45 minuten
4 personen

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Aan de slag

Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.

Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.

Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten. 

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.