Klik hier om terug te gaan naar alle Kerst recepten en menugangen.
De meeste bijgerechten tijdens het kerstdiner zijn op basis van groenten en aardappel, maar soms ook fruit zoals stoofpeertjes of appelcompote. Het is niet alleen heerlijk om te kunnen kiezen, maar een tafel vol schalen en kommen ziet er ook nog ontzettend gezellig uit.
Bijgerechten tijdens de feestdagen die inmiddels klassiekers zijn, zijn bijvoorbeeld haricots verts in spek, aardappelkroketjes en rode kool. Varieer er eens op los met deze verrassende bijgerecht, zoals hasselback aardappelen, geroosterde pastinaak of een hele romanesco.
Bij elk kerst hoofdgerechten horen bijgerechten, deze kun je zowel direct op het bord serveren of vul de tafel met verschillende schalen en kommen.
Bijgerechten bestaan doorgaans uit verschillende soorten groenten en aardappel, dit kunnen zowel gewone piepers als zoete aardappelen zijn. Wat betreft groenten kies je bij voorkeur uit groenten die in de winter in het seizoen zijn, zoals: spruitjes, rode kool, pastinaak, knolselderij, prei en venkel.
Welke bijgerechten je gaat kiezen voor je kerstdiner hangt af van het pronkstuk. Kies je voor een vlees pronkstuk zoals kalkoen, rollade of eend, dan passen daar bijvoorbeeld spruitjes en rode kool goed bij. Kies je voor een vis pronkstuk zoals een hele zalm, dorade of bijvoorbeeld zeebaars, dan passen daar venkel en broccoli goed bij.
Tijdens de feestdagen is het winter en meestal fris of zelfs koud buiten, hierdoor passen warme bijgerechten het beste bij kerst. Er zijn talloze groentesoorten die je warm kunt bereiden, maar mocht je toch liever koude bijgerechten willen serveren kun je natuurlijk altijd kiezen voor een heerlijke salade.
Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Haricots verts met spek uitgekozen. Haricots verts met spek zijn een ouderwets bijgerecht, meestal geserveerd tijdens de feestdagen. Maak deze boontjes met spek eens met een vleugje kruiden. Volledig recept bekijken
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Maak ondertussen de haricots verts schoon door de uiteindes te verwijderen.
Blancheer de boontjes enkele minuten tot deze beetgaar zijn en plaats ze dan in een middelgrote kom met ijswater. Hak de peterselie fijn.
Snijd de plakken spek door de helft en leg hier een kleine handvol boontjes op. Rol dit strak op en herhaal tot alle boontjes zijn ingewikkeld met spek.
Verhit een klontje boter in een grote bakpan op middelhoog vuur en leg hier de boontjes met spek in. Bak de rolletjes mooi goudbruin aan beide kanten.
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.