Ohmydish.nl


Klassieke oesters

(5)

Heerlijke klassieke oesters met een sjalot vinaigrette, ouderwets lekker met verjus. Een heerlijk fris voorgerecht, dit feestelijke gerecht is vooral in Frankrijk een traditie tijdens de feestdagen.

20 minuten 2 personen Voorgerechten
Klassieke oesters

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 12 verse oesters
  • 1 sjalot
  • scheut verjus
  • halve citroen
  • scheutje rode wijnazijn
  • crushed ijs
Klassieke oesters ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • klein kommetje
  • oestermes
  • theedoek
  • groot bord

Bereiden


20 minuten 2 personen Voorgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/klassieke-oesters


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de sjalot en snijd zo fijn mogelijk. Meng de sjalot samen met een scheut verjus, sap van een halve citroen en een scheutje rode wijnazijn. Breng op smaak met een beetje peper.

Maak de oesters open, dit kun je het beste doen door de oester met de platte kant naar boven in een theedoek te leggen. Gebruik een oestermes en plaats deze tussen de schelpen en wrik een paar keer van boven naar beneden tot de platte kant van de oester los gaat. Snijd de oester los van de aanhechting van de onderste schelp.

Zorg ervoor dat de oesters los zijn, dit kun je controleren door de oester in de schelp om te draaien.

Klassieke oesters
Klassieke oesters

De klassieke oesters afmaken – 5 minuten

Vul een groot bord met crushed ijs en zet het bakje met sjalot vinaigrette in het midden. Plaats de opengemaakte oesters rondom en serveer direct. 

Schep een beetje van de sjalot vinaigrette over een oester en slurp de schelp leeg. Geniet ervan!

Klassieke oesters: veelgestelde vragen

Wat is verjus?

Verjus is druivensap gemaakt van onrijpe druiven. Letterlijk is het “vert jus”, groen sap in het Frans. Het krijgt daardoor een friszure smaak.

Kan ik verjus vervangen?

Je kunt de verjus vervangen door azijn of citroensap. 

Hoeveel oesters per persoon?

Als voorgerecht worden meestal 6 - 7 oesters per persoon geserveerd.

Hoe lang op voorhand mag je oesters openen?

Na het openen van een oester kun je deze het beste direct serveren. Hoe verser hoe beter. Je kunt ze dan een aantal uur erna nog eten, maar langer bewaren is niet aan te raden.

Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Eton mess met rode bessen
Volgend recept →
Gegratineerde oesters

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.