Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar lekkere kerstgerechten? Hier vind je meer dan 240+ gratis leuke en lekkere kerstrecepten voor 2023! Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er jouw perfecte kerstdiner mee.
Van leuke voorgerechten zoals een bruschetta met ham en kwarteleitjes of imposante hoofdgerechten zoals een hele gebraden kalkoen tot de lekkerste desserts zoals een échte Franse bûche de Noël. Elk recept is makkelijk te volgen door duidelijke uitleg, zodat jouw kerstdiner in 2023 geheel zonder stress zal verlopen!
Dit snelle borrelhapje maak je makkelijk zelf, want deze wraprolletjes met zalm zet je in een handomdraai op tafel. Ideaal voor je volgende feestje of borrel.
Deze zalmbonbons met garnalen zijn heerlijk als voorgerecht tijdens een etentje of de feestdagen. Heerlijk fris en romig door de roomkaas en limoen, een top combinatie met de vette zalm.
Zelf koffie ijs maken is heerlijk voor een zomerse dag of als onderdeel van een feestelijk dessert. Dit koffie roomijs smelt op je tong, is heerlijk romig, niet te zoet met een volle koffiesmaak.
Haricots verts met spek zijn een ouderwets bijgerecht, meestal geserveerd tijdens de feestdagen. Maak deze boontjes met spek eens met een vleugje kruiden.
Zelf een malse fricandeau braden is makkelijk dan je zou denken. Een heerlijke varkensfricandeau uit de oven met o.a. mosterd en tijm.
Deze New England style clam chowder soep is gevuld met prachtige zeevruchten, bacon, aardappels en lekkere room. Een goed vullende soep, ideaal als doordeweeks gerecht.
Deze rookvlees salade in een glaasje is een simpel en snel hapje voor tijdens een feestje of als amuse voor het diner. Maak indruk door een klein leuk glaasje te kiezen.
Deze Zweese saffraanbroodjes ken je misschien wel onder de namen lussebullar of lussekatter. Een zoet broodje met de smaak en kleur van saffraan, een echte aanrader.
Bladerdeeg sterren zijn leuk als makkelijk hapje, maar ze zijn ook lekker voor bij de soep of salade. 2 soorten hartige bladerdeeg sterretjes die je kerstdiner nog feestelijker maken.
Warm heerlijk op na een fijne wandeling met deze warme chocolademelk met Kahlua. Extra lekker met marshmallows en karamel, maar zonder ook erg lekker!
Deze rode biet tartaar in een glaasje is een vegetarische amuse bouche, ideaal voor een feestje of als last minute kerst hapje. Weinig ingrediënten en te maken binnen een kwartier.
Een meiknol puree is een heerlijke aardappelpuree met extra groenten, makkelijk om te maken. Heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Het ideale bijgerecht tijdens de feestdagen.
Een luchtige vanille mousse met rood fruit is het ideale snelle toetje tijdens de feestdagen. Een groots effect voor weinig moeite en te maken met weinig ingrediënten. Extra lekker met frambozen en mini schuimpjes.
Deze vegetarische tartiflette is extra lekker met paddenstoelen, rozemarijn en Reblochon kaas. Makkelijk om te maken met een groots effect waar elke kaasliefhebber blij van zal worden tijdens de feestdagen.
Een romige witte chocolade cocktail met de kleur van sneeuw, perfect voor de feestdagen. Niet te sterk en heerlijk zacht en zoet met een volle witte chocolade smaak.
Stel zelf je eigen kerstmenu samen met deze heerlijke kerstrecepten. Maar hoe stel je een kerstmenu samen? Het samenstellen van een goed kerstmenu hoeft niet heel moeilijk te zijn, je hoeft maar met een aantal zaken rekening te houden.
1) Maak gerechten waar je jezelf comfortabel bij voelt.
Niemand wil stress tijdens het maken van een uitgebreid kerstdiner. Maak het jezelf daarom makkelijk en maak gebruik van recepten en gerechten die je al goed, of grotendeels kent. Zo voorkom je dat je voor onaangename verassingen komt te staan.
Wil je toch graag wat anders of nieuws op tafel zetten? Begin dan ruim op tijd met het oefenen en uitproberen van bepaalde gerechten, zo weet je precies hoe lang de bereidingswijze duurt en of je eventuele voorbereidingen moet treffen.
2) Maak het kerstmenu simpeler naar mate er meer mensen bij je komen eten.
Dit is zeker waar voor diegene met een kleine(re) keuken. Een kerstmenu voor 4 - 6 personen is in elke keuken wel te bereiden. Ga je echter voor meer dan 6 personen koken? Denk dan aan eventueel ruimtegebrek op het fornuis, aanrecht en afwas.
Een simpel kerstmenu hoeft niet perse saai of zelfs eenvoudig zijn. Je wil immers een heerlijke maaltijd op tafel zetten met Kerst. Kook je voor een grote groep mensen? Kies dan voor gerechten die je op voorhand kunt bereiden. Zo heb je op het moment zelf ook genoeg tijd voor jezelf en de mensen die bij je komen eten!
Apéro is een Frans woord dat een afkorting is van ‘apéritif’, oftewel een drankje die je voor de maaltijd serveert. Serveer drankjes die de eetlust bevorderen, zoals bijvoorbeeld: champagne, droge witte wijn, gin & tonic, martini of pastis. Het doel van deze drankjes is om de maag voor te bereiden op een uitgebreid diner.
Tip: zorg ervoor dat de hapjes klaar staan voordat je gasten arriveren. Wel zo handig!
Kies voor het voorgerecht hapjes die je koud (of eventueel lauwwarm) serveert. Op deze manier hoef je geen kook- bak- of gaar tijden in je achterhoofd te houden. Denk aan een carpaccio, witlofbootjes met kip kerrie, oesters, blini's met gerookte zalm of mini bladerdeeg kerstboompjes.
Een veelvoorkomend gerecht die je tijdens de tweede gang kunt serveren is soep met brood. Maak een soep die niet al te zwaar valt, aangezien het hoofdgerecht nog op tafel gaat komen. Een aantal voorbeelden: bique de homard (kreeftensoep), een romige paddenstoelen-truffelsoep, bouillabaise (vissoep) of een klassieke Franse uiensoep.
Je kunt ook bij bekende en vertrouwde soepgerechten blijven en er een leuke twist aan geven. Giet bijvoorbeeld een beetje room in een leuke spiraalvorm in tomatensoep of een extra fijne garnituur zoals cress of een aparte(r) soort brood.
Het “Pièce de Résistance”- ofwel het belangrijkste onderdeel van het kerstmenu: het hoofdgerecht. Dit is een warme maaltijd met meestal een centraal ingrediënt zoals een hele gebraden eend, een lekkere varkensrollade uit de oven, gevulde kwartels of een bloemkoolsteak met champignons. Het hoofdgerecht serveer je met onder andere verschillende soorten sausjes, jus en groenten. Neem vooral de tijd om van het Kerst hoofdgerecht te genieten, samen met je gasten. Dat is het allerbelangrijkste!
Na het hoofdgerecht komt er uiteraard een dessert, toetje, nagerecht. Dit is in de meeste gevallen een zoet gerecht, een aantal voorbeelden: Eton mess met rode bessen, zachte chocolademousse (zelfgemaakt!), tulbandcake met appel en kaneel, een Franse bûche de Noël of stoofperen in rode wijn en gember. Combineer dit met een kopje koffie, thee en eventueel een drankje na. Een spoom, scroppino of een sterker drankje zoals whiskey zijn bij vele favoriet.
Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere hele gebraden eend ? Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.