Rijst recepten

147 Recepten

Je kunt eindeloos variëren met rijst, denk aan rijstgerechten met biefstuk, kip, vis maar ook vegetarische recepten. Over de hele wereld wordt er met rijst gekookt, van de welbekende nasi tot rijstepap of risotto of paella. Rijst is erg veelzijdig aangezien het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Heb je rijst over? Maak er dan 1 van de meest favoriete rijst recepten van: gebakken rijst.


Cavolo nero risotto

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen

Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.


Lemper met gehakt

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.


Zoetzure kip

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (26)

Deze zoetzure kip is makkelijk te maken met veel groenten en lekker met rijst of noedels. Kip in zoetzure saus is een ideale doordeweekse maaltijd bomvol smaak.


Surinaamse bruine bonen met rijst

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.


Paella Valenciana

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.


Burrito bowl

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een heerlijke burrito bowl met kip, zwarte bonen, maïs, guacamole en meer. Extra lekker met romige avocado en een beetje pit. Een kom vol met de lekkerste ingrediënten.


Poké bowl met biefstuk

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (13)

Een poké bowl met biefstuk is een heerlijk alternatief om een poké bowl zonder vis te maken. Biefstuk in een heerlijke sojasaus marinade, met rijst en knapperige groenten.


Poké bowl met tonijn

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een poké bowl met tonijn in een heerlijke limoenmarinade staat binnen een half uur op tafel. Een vrolijke kom vol rijst, knapperige groenten en verse tonijn.


Kokosrijst

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze kokosrijst is geïnspireerd door het Indiase gerecht 'thenga choru', maar dan met enkel makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Een heerlijk bijgerecht bij curry's.


Gallo pinto

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Gallo pinto is een ontbijtschotel uit Costa Rica. Een heerlijk rijst en bonen gerecht met weinig ingrediënten en extra lekker met tortilla's, avocado, kaas en bakbanaan.


Garnalen curry met ananas

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Een garnalen curry met ananas staat in een handomdraai op tafel, ideaal voor een doordeweekse dag. Heerlijk met kokosmelk, limoen en veel groenten.


Pilav rijst

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Pilav rijst maken is ontzettend makkelijk met maar weinig ingrediënten. Deze Turkse rijst heeft een zachte smaak en is het perfecte bijgerecht bij veel soorten gerechten.


Katsudon

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Katsudon is een kom rijst met uien, ei en een krokante Japanse schnitzel. Heerlijk Japans comfort food, de ideale doordeweekse maaltijd.


Venkel risotto

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta.


Surinaamse nasi

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (32)

Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.


Hoe lang moet je rijst koken?

Er zijn veel verschillende soorten rijst met elk hun eigen bereidingswijze en tijd. De meest gangbare rijst zoals witte rijst, basmati of pandan kook je gemiddeld gezien in 10 minuten tijd gaar. Zilvervliesrijst of meergranenrijst kook je wat langer, zo tussen de 10 en 15 minuten.

Hoeveel rijst serveer je per persoon?

Voor een volwassen persoon gebruik je tussen de 75 en 100 gram rijst. Kinderen tussen de 50 en 75 gram.

Hoeveel soorten rijst zijn er?

Teveel om op te noemen! Er zijn wereldwijd wel meer dan 8.000 verschillende soorten rijst. De meest bekende rijstsoorten in Nederland zijn:

  • Witte rijst
    • De meest bekende soort van alle soorten rijst in Nederland. Dit is rijst zonder het vliesje, dit helpt de houdbaarheid te vergroten.
  • Snelkookrijst
    • Dit is witte rijst dat al voorgekookt is. Daardoor kun je deze rijst veel sneller koken en op tafel zetten, wel zo handig toch!
  • Basmatirijst
    • Lekker geurige rijst met een lange korrel. Van oorsprong komt deze rijst soort uit landen zoals Pakistan en India.
  • Jasmijnrijst
    • In tegenstelling tot veel andere soorten rijst heeft jasmijnrijst een langere korrel en een zoetige smaak. Deze lijkt op basmatirijst of pandanrijst maar dan wat zachter van smaak en plakt meer.
  • Pandanrijst
    • Deze rijst vind zijn oorsprong in Thailand. Het is een rijst soort met een lange korrel en heeft een bloemige smaak. Het aroma dat je proeft in de rijst komt van de pandanbladen af.
  • Zilvervliesrijst
    • Deze rijstsoort is vrijwel hetzelfde als de witte rijst. Het vliesje wordt om de rijstkorrel gelaten. Ook wel bruine rijst genoemd.
  • Paella
    • Welbekende rijst soort dat vooral in Spanje veel gegeten wordt. Dit is rijst met kleine, dikke korrels en kunnen zijn net zoals risotto goed in vocht opnemen.
  • Risotto
    • De verzamelnaam voor verschillende soort rijst dat goed vocht op kan nemen. De Door het grote zetmeelgehalte kleeft het meer en kun je een heerlijke smeuïge rijst maken.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.