Je kunt eindeloos variëren met rijst, denk aan rijstgerechten met biefstuk, kip, vis maar ook vegetarische recepten. Over de hele wereld wordt er met rijst gekookt, van de welbekende nasi tot rijstepap of risotto of paella. Rijst is erg veelzijdig aangezien het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Heb je rijst over? Maak er dan 1 van de meest favoriete rijst recepten van: gebakken rijst.
Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.
Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.
Deze zoetzure kip is makkelijk te maken met veel groenten en lekker met rijst of noedels. Kip in zoetzure saus is een ideale doordeweekse maaltijd bomvol smaak.
BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.
De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.
Een heerlijke burrito bowl met kip, zwarte bonen, maïs, guacamole en meer. Extra lekker met romige avocado en een beetje pit. Een kom vol met de lekkerste ingrediënten.
Een poké bowl met biefstuk is een heerlijk alternatief om een poké bowl zonder vis te maken. Biefstuk in een heerlijke sojasaus marinade, met rijst en knapperige groenten.
Een poké bowl met tonijn in een heerlijke limoenmarinade staat binnen een half uur op tafel. Een vrolijke kom vol rijst, knapperige groenten en verse tonijn.
Deze kokosrijst is geïnspireerd door het Indiase gerecht 'thenga choru', maar dan met enkel makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Een heerlijk bijgerecht bij curry's.
Gallo pinto is een ontbijtschotel uit Costa Rica. Een heerlijk rijst en bonen gerecht met weinig ingrediënten en extra lekker met tortilla's, avocado, kaas en bakbanaan.
Een garnalen curry met ananas staat in een handomdraai op tafel, ideaal voor een doordeweekse dag. Heerlijk met kokosmelk, limoen en veel groenten.
Pilav rijst maken is ontzettend makkelijk met maar weinig ingrediënten. Deze Turkse rijst heeft een zachte smaak en is het perfecte bijgerecht bij veel soorten gerechten.
Katsudon is een kom rijst met uien, ei en een krokante Japanse schnitzel. Heerlijk Japans comfort food, de ideale doordeweekse maaltijd.
Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta.
Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.
Hoe lang moet je rijst koken?
Er zijn veel verschillende soorten rijst met elk hun eigen bereidingswijze en tijd. De meest gangbare rijst zoals witte rijst, basmati of pandan kook je gemiddeld gezien in 10 minuten tijd gaar. Zilvervliesrijst of meergranenrijst kook je wat langer, zo tussen de 10 en 15 minuten.
Hoeveel rijst serveer je per persoon?
Voor een volwassen persoon gebruik je tussen de 75 en 100 gram rijst. Kinderen tussen de 50 en 75 gram.
Hoeveel soorten rijst zijn er?
Teveel om op te noemen! Er zijn wereldwijd wel meer dan 8.000 verschillende soorten rijst. De meest bekende rijstsoorten in Nederland zijn:
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.