Rijst recepten

139 Recepten

Je kunt eindeloos variëren met rijst, denk aan rijstgerechten met biefstuk, kip, vis maar ook vegetarische recepten. Over de hele wereld wordt er met rijst gekookt, van de welbekende nasi tot rijstepap of risotto of paella. Rijst is erg veelzijdig aangezien het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Heb je rijst over? Maak er dan 1 van de meest favoriete rijst recepten van: gebakken rijst.


Kokosrijst

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Deze kokosrijst is geïnspireerd door het Indiase gerecht 'thenga choru', maar dan met enkel makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Een heerlijk bijgerecht bij curry's.


Gallo pinto

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Gallo pinto is een ontbijtschotel uit Costa Rica. Een heerlijk rijst en bonen gerecht met weinig ingrediënten en extra lekker met tortilla's, avocado, kaas en bakbanaan.


Garnalen curry met ananas

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een garnalen curry met ananas staat in een handomdraai op tafel, ideaal voor een doordeweekse dag. Heerlijk met kokosmelk, limoen en veel groenten.


Pilav rijst

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Pilav rijst maken is ontzettend makkelijk met maar weinig ingrediënten. Deze Turkse rijst heeft een zachte smaak en is het perfecte bijgerecht bij veel soorten gerechten.


Katsudon

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Katsudon is een kom rijst met uien, ei en een krokante Japanse schnitzel. Heerlijk Japans comfort food, de ideale doordeweekse maaltijd.


Venkel risotto

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta.


Surinaamse nasi

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (26)

Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.


Nasi Kuning

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (19)

Nasi Kuning is een geurende rijst die meestal te vinden is op de rijsttafel. Deze Indonesische gele rijst is heerlijk met citroengras en kurkuma, een must try!


Poké bowl met krokante kip

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Een pokébowl met krokante kip is een heerlijke kom vol met knapperige groenten, een lekker sausje en de krokantste kip ever!


Zwarte kip

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (47)

Een heerlijk en makkelijk gerecht met een Oosters tintje, hij is nogal donker van kleur dus ik noem dit gerecht 'Zwarte kip'. Een heerlijke saus met o.a. knoflook en ketjap.


Saoto soep

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Deze saoto soep zit boordevol smaak door de combinatie van kruidige bouillon met krokante toppings. Een Surinaamse maaltijdsoep, een aanrader voor elke dag van het jaar.


Kip biryani

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Biryani is misschien het beste te omschrijven als een soort Indiase paella. Deze kip biryani zit boordevol kruiden, rijst, nootjes en gemarineerde kip.


Bibimbap met biefstuk

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (13)

Deze bibimbap met biefstuk en verse groenten is extra lekker door de marinade. 'Bibim' betekent in het Koreaans gemengde rijst, gemengd met een kom vol lekkers!


Romige rijst met courgette

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

Deze romige rijst met courgette is een heerlijk en makkelijk bijgerecht. Zacht van smaak en extra lekker met krokant amandelschaafsel.


Vegetarische kikkererwten masala

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Deze vegetarische kikkererwten masala is heerlijk kruidig en staat in iets meer dan een half uur op tafel. Extra lekker met rijst, naan en/of papadums.


Hoe lang moet je rijst koken?

Er zijn veel verschillende soorten rijst met elk hun eigen bereidingswijze en tijd. De meest gangbare rijst zoals witte rijst, basmati of pandan kook je gemiddeld gezien in 10 minuten tijd gaar. Zilvervliesrijst of meergranenrijst kook je wat langer, zo tussen de 10 en 15 minuten.

Hoeveel rijst serveer je per persoon?

Voor een volwassen persoon gebruik je tussen de 75 en 100 gram rijst. Kinderen tussen de 50 en 75 gram.

Hoeveel soorten rijst zijn er?

Teveel om op te noemen! Er zijn wereldwijd wel meer dan 8.000 verschillende soorten rijst. De meest bekende rijstsoorten in Nederland zijn:

  • Witte rijst
    • De meest bekende soort van alle soorten rijst in Nederland. Dit is rijst zonder het vliesje, dit helpt de houdbaarheid te vergroten.
  • Snelkookrijst
    • Dit is witte rijst dat al voorgekookt is. Daardoor kun je deze rijst veel sneller koken en op tafel zetten, wel zo handig toch!
  • Basmatirijst
    • Lekker geurige rijst met een lange korrel. Van oorsprong komt deze rijst soort uit landen zoals Pakistan en India.
  • Jasmijnrijst
    • In tegenstelling tot veel andere soorten rijst heeft jasmijnrijst een langere korrel en een zoetige smaak. Deze lijkt op basmatirijst of pandanrijst maar dan wat zachter van smaak en plakt meer.
  • Pandanrijst
    • Deze rijst vind zijn oorsprong in Thailand. Het is een rijst soort met een lange korrel en heeft een bloemige smaak. Het aroma dat je proeft in de rijst komt van de pandanbladen af.
  • Zilvervliesrijst
    • Deze rijstsoort is vrijwel hetzelfde als de witte rijst. Het vliesje wordt om de rijstkorrel gelaten. Ook wel bruine rijst genoemd.
  • Paella
    • Welbekende rijst soort dat vooral in Spanje veel gegeten wordt. Dit is rijst met kleine, dikke korrels en kunnen zijn net zoals risotto goed in vocht opnemen.
  • Risotto
    • De verzamelnaam voor verschillende soort rijst dat goed vocht op kan nemen. De Door het grote zetmeelgehalte kleeft het meer en kun je een heerlijke smeuïge rijst maken.

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!