Ohmydish.nl


Hele gebraden eend

Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.

Hele gebraden eend
1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Hele gebraden eend

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele eend van ongeveer 2.5 kg
    • Te koop bij een poelier en soms bij de supermarkt
  • 3 kleine uien
  • 2 kleine rode uien
  • 8 knoflooktenen
  • 2 wortels (3 op de foto, 2 waren genoeg)
  • 2 bleekselderij stengels
  • paar takjes verse tijm + meer ter garnering
  • eetlepel gerookte paprika poeder
  • 1.5 theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 1 sinaasappel ter garnering
Hele gebraden eend ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • keukentouw
  • ovenschaal en rooster
  • oven
  • kleine kom
  • keukenpapier
  • vleesthermometer
  • scherp mes
  • vleesvork
  • serveerschaal

Recept printen Bekijk reacties (5) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hele-gebraden-eend


Voorbereiding -- 15 minuten

Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.

Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.

Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.

Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten. 

Hele gebraden eend
Hele gebraden eend

De hele gebraden eend afmaken --  1,5 uur

Leg de eend met groenten op het oven rooster en plaats de plaat onder het rooster om het eendenvet op te vangen tijdens het bakken. Bak de eend mooi rosé in iets minder dan 1,5 uur.

Bedruip de eend af en toe met het eendenvet tijdens het bakken. De kerntemperatuur voor een mooie eend die niet te gaar behoort te zijn, is 53 graden.

Aansnijden van een hele gebraden eend
Aansnijden van een hele gebraden eend

Plaats de eend op de serveerschaal en garneer eventueel met partjes sinaasappel en takjes tijm. Snijd de eend aan met een scherp mes.

Serveer de eend met bijvoorbeeld pommes duchesse samen met de vulling van de eend. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.