Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.
Recept printen Bekijk reacties (5) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hele-gebraden-eend
Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.
Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.
Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.
Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten.
Leg de eend met groenten op het oven rooster en plaats de plaat onder het rooster om het eendenvet op te vangen tijdens het bakken. Bak de eend mooi rosé in iets minder dan 1,5 uur.
Bedruip de eend af en toe met het eendenvet tijdens het bakken. De kerntemperatuur voor een mooie eend die niet te gaar behoort te zijn, is 53 graden.
Plaats de eend op de serveerschaal en garneer eventueel met partjes sinaasappel en takjes tijm. Snijd de eend aan met een scherp mes.
Serveer de eend met bijvoorbeeld pommes duchesse samen met de vulling van de eend. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.