Keuken: italiaans

205 Recepten

Italiaanse toetjes
Italiaanse toetjes
14 Recepten
Italiaanse lunch
Italiaanse lunch
16 Recepten

Ook zo dol op Italiaans eten? De Italiaanse keuken is wereldwijd bekend, zeker als het gaat om gerechten zoals pasta, pizza, lasagne en antipasti. Hier vind je meer dan 150+ gratis recepten uit de Italiaanse keuken.

De Italiaanse keuken is bekend door onder andere het gebuik van verse en lokale producten waar met de seizoenen mee gekookt wordt. Hierdoor proef je de versheid van de ingrediënten terug in elk Italiaans gerecht.

Maak je eigen pizzadeeg, prachtige pizza's, pasta's, risotto's en veel lekkere Italiaanse bijgerechten met vlees, vis en groenten. Ook Italiaanse toetjes kun je hier terugvinden, welke is jouw favoriet?


Focaccia met ansjovis

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze Italiaanse focaccia met ansjovis is een heerlijk luchtig brood met een knapperige buitenkant. Vol van smaak, makkelijk om te maken en heerlijk bij soep of een salade.


Risotto met champignons en truffel

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen

Deze risotto met champignons en truffel is bij velen favoriet door de romige volle smaak. Extra lekker met Parmezaanse kaas, paddenstoelenbouillon, knoflook en een groene salade.


Carpaccio wraps

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Carpaccio wraps zijn ontzettend makkelijk om te maken, je kunt ze vooraf maken en daarom zijn ze het ideale borrelhapje voor je volgende feestje.


Zelf ricotta maken

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Zelf ricotta maken doe je met maar 3 ingrediënten en is ontzettend makkelijk. Dat zoiets eenvoudigs zo lekker kan zijn, heerlijke verse ricotta is heel veelzijdig voor pasta, risotto, taarten en meer.


Groentelasagne met linzen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Een groentelasagne met linzen is gemaakt met een overheerlijke linzensaus, ofwel een vegetarische bolognese saus. Heerlijk romig en vol van smaak met bechamelsaus en gegrilde groentes.


Broodje carpaccio

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een broodje carpaccio is een luxe broodje die je misschien wel vaker in een lunchroom besteld, maar wist je dat je deze ook makkelijk thuis kunt maken. Extra lekker met een romige saus.


Carpaccio rolletjes

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Deze carpaccio rolletjes zijn makkelijk klaar en zitten bomvol smaak door de gegrilde courgette en zongedroogde tomaatjes. Een makkelijk en feestelijk hapje.


Carpaccio bonbons

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze carpaccio bonbons zijn een feestelijk voorgerecht tijdens kerst met een heerlijke zelfgemaakte truffeldressing. Extra lekker met hazelnoten en een koekje van Parmezaanse kaas.


Spätzle met spek en ui

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Spätzle met spek en ui is een hartig gerecht welke binnen 20 minuten op tafel staat. Een heerlijk verwarmend gerecht, ideaal voor een koudere dag.


Panzanella

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Een panzanella salade is een Italiaanse broodsalade gemaakt op de traditionele manier. Een simpele salade met brood, tomaat, komkommer en meer die perfect is voor de lunch.


Pasta alla Nerano

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Een pasta alla Nerano is een Italiaanse klassieker die binnen no-time op tafel staat. Een makkelijke pasta met courgette, basilicum en kaas.


Zelf pastasaus maken (basisrecept)

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Zelf pastasaus maken van verse tomaten is makkelijk en zit bomvol smaak. Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.


Provençaalse pasta met kalkoen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Deze Provençaalse pasta met kalkoen, tomaatjes en courgette is een snelle pasta die binnen een handomdraai op tafel staat. Een slanke pasta bomvol groenten.


Limoncello Spritz

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Een Limoncello Spritz is een populaire en frisse cocktail die je makkelijk zelf kunt maken. Een zomerse cocktail met Prosecco en Limoncello, perfect voor alle citroen liefhebbers.


Tomatensalade met burrata

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een tomatensalade met burrata en een zelfgemaakte balsamico dressing is een heerlijke zomerse salade die het lekkerste is met zongerijpte tomaten omdat deze sappig en vol van smaak zijn.


Italiaanse antipasti

In Italië kun je heel veel verschillende soorten hapjes vinden. Daar worden ze ook wel antipasti genoemd, een enkel gerechtje is antipasto. De betekenis van antipasti is letterlijk “voor de maaltijd” en heeft niets te maken met het woord pasta. De reden om antipasti te serveren is om de maag alvast op gang te brengen.

Het is een aanduiding voor een licht gerecht voordat het hoofdgerecht geserveerd wordt. In veel gevallen kun je denken aan plakjes vlees zoals serranoham of parmaham. Ook een aantal stukjes of plakjes mozzarella en een handvol nootjes zoals amandelen en olijven kunnen als antipasti geserveerd worden.

Antipasti hoeft niet alleen maar als voorafje voor het diner geserveerd worden maar kan ook prima als tussendoortje of als snack. In elk goed Italiaans restaurant staat antipasti op de kaart. In restaurants zijn de antipasti gerechten meestal wat uitgebreider met meer brood en eventuele dipjes.

Een aantal voorbeelden van lekkere Italiaanse antipasti zijn bijvoorbeeld: bruschetta met tomaat en basilicum, tortellini spiesjes, Italiaans knoflookbrood of maak een uitgebreidere Italiaanse borrelplank. Leuk, makkelijk te maken en lekker om te delen met familie en vrienden!

De lekkerste Italiaanse voorgerechten

Ook wel primi piatti, ofwel het eerste gerecht in het Nederlands. Hierbij moet je niet denken aan antipasti gerechten, aangezien die meestal op een plankje of simpel bordje geserveerd worden. Italiaanse voorgerechten bestaan hoofdzakelijk uit pasta en risotto.

In tegendeel tot in Nederland waar pasta of risotto gerechten hoofdzakelijk als hoofdgerecht wordt gegeten, zijn deze gerechten vooral een voorgerecht in Italië.

In de meeste gevallen zijn primi piatti gerechten kleiner van portie, al moet je dat vooral in Italië niet te letterlijk nemen. Voor velen is een voorgerecht in Italië al snel voldoende. De reden is dat een Italiaanse maaltijd niet lang genoeg kan duren.

Een langdurende Italiaanse maaltijd is waar Italianen met hun familie en vrienden uitgebreid de tijd nemen voor elkaar, het eten en het samenzijn. Een iets vullender voorgerecht is helemaal niet erg! Tegen de tijd dat het hoofdgerecht op tafel komt heb je alweer wat trek gekregen.

Maak zelf een aantal lekkere Italiaanse voorgerechten, zoals: een simpele tomatenrisotto, gevulde paprika's met risotto, pasta alla norma (pasta met aubergine) of Penne all'arrabiata.

Heerlijke Italiaanse hoofdgerechten

Na alle lekkere Italiaanse voorafjes is het tijd voor het hoofdgerecht. In Italië noemen ze dit secondi piatti, ofwel het tweede gerecht. Aangezien iedere streek van Italië elk hun eigen lokale ingrediënten gebruiken kun je een grote verscheidenheid aan gerechten vinden.

In Noord-Italië gebruikt men meer vlees dan aan de kuststreken. Daar krijg je meer gerechten met vis en zeevruchten. Na Italiaanse antipasti en de primi van pasta of risotto is het nu tijd voor vlees of vis.

In de meeste gevallen worden vlees en visgerechten apart geserveerd om ook nog een lekker bijgerecht op tafel te kunnen zetten. Een bijgerecht naast de secondi piatti heet het goed Italiaans ook wel een contorni. Hierbij kun je denken aan bijgerechten zoals ovengeroosterde aardappeltjes, gegrilde groenten zoals geroosterde paprika, aubergine, courgette of als het in het seizoen is, lokale paddenstoelen.

Geweldige Italiaanse toetjes of nagerechten

Vooral de zoete baksels zijn in Italië erg populair. Vaak worden deze gebakjes bij de lokale bakker gekocht door 1 van de familieleden. Van tiramisu, cannoli met vanillepudding, zoete biscotti, bombolini (een soort Italiaanse doughnut) of panna cotta. Een lekkere stevige espresso of een goed glas wijn worden bij het dessert genuttigd.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere ossobuco ? Ossobuco is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Een klassiek vleesgerecht met kalfsschenkels in een heerlijke smaakvolle tomatensaus.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen

Ossobuco

Ingrediënten


  • 4 kalfsschenkels
  • 1 rode ui
  • 5 wortelen
  • optioneel: 2 stengels bleekselderij
  • glas rode wijn
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • snuf chilipoeder
  • peper en zout naar smaak
  • bloem
  • olijfolie
  • klont boter
  • 1 citroen
  • paar takjes verse peterselie

Bereiding

(26)
1
Tip: Je kunt eventueel ook 250 gram verse tomaten in stukken toevoegen samen met 200 ml passata in plaats van tomaten met sap uit blik.
2
Haal de kalfsschenkels alvast uit de koelkast. snijd het vel rondom lichtjes in met een scherp mes. 
3
Schil de wortelen en rasp deze, niet te fijn. Pel de rode ui en rasp deze dan ook. Als je bleekselderij gebruikt, rasp deze dan ook.
4
Bestrooi de kalfsschenkels ruim met bloem en zorg dat ze volledig bedekt zijn.Ossobuco

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.