Het is niet moeilijk om een lekkere risotto te maken, het kost alleen wat tijd. Bekijk hier al onze risotto recepten en zet in een handomdraai een heerlijke zelfgemaakte risotto op tafel. Maak zelf de smeuïgste en lekkerste risotto, een rijstgerecht uit de Italiaanse keuken. Ontdek welke variant het lekkerste is door te combineren met verschillende soorten smaakmakers. Voor ieder wat wils: van risotto met vis, vlees en vegetarisch.
Wat is risotto?
Risotto komt van oorsprong uit het noorden van Italië en is een rijstgerecht. Al sinds de jaren 1400 wordt er risottorijst (de basis) verbouwd in de Italiaanse provincie Piemonte. Een risotto bereid je door de droge rijst een aantal minuten aan te bakken en deze vervolgens in bouillon of ander vocht te koken. Tijdens de bereiding van een risotto worden er andere ingrediënten toegevoegd, zoals vlees, kruiden, vis en groentes. Meestal wordt een risotto geserveerd met Parmezaanse kaas.
Wat is het verschil tussen risotto en rijst?
Een risottorijst is een soort rijst. Risottorijst (of nog simpeler: risotto) is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten waarmee je risotto kunt maken. Dit soort rijst heeft veel zetmeel en een ronde korrel. Risottorijst neemt tijdens het garen veel vocht op. Om 300 gram risottorijst te bereiden heb je ongeveer een liter vocht nodig!
Hoe kun je risotto het beste bewaren?
Zodra de door jou gekookte risotto voldoende afgekoeld is, kun je deze tot 2 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Wil je de risotto graag wat langer dan 2 dagen bewaren? Vries hem dan in, je kunt ingevroren risotto tot ongeveer 3 maanden bewaren. Of je de risotto in de koelkast of vriezer bewaard, de smeuïge structuur (die de risotto zó lekker maakt) blijft bewaard! Warm de risotto op met een klein klontje boter en eventueel een klein scheutje water. Garneer met wat verse kruiden zoals peterselie, basilicum of rozemarijn en genieten maar!
Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Risotto met venkel, courgette en zalm uitgekozen. Een risotto met venkel, courgette en zalm die boordevol smaken zit. Zonder gebruik van room of kaas en daardoor perfect voor de lente en zomer. Volledig recept bekijken
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in dunne plakjes.
Verwijder het groen, de harde kern en eventueel de buitenste bladeren van de venkel en snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Verwijder de uiteindes van de courgette en snijd ook deze in blokjes. Hak de peterselie fijn en verwarm de bouillon.
Verhit olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg de risotto toe en bak deze enkele minuten, tot deze glazig is. Blus af met de witte wijn en zet het vuur iets lager, maar niet te laag.
Schenk langzaamaan de groentebouillon erbij, voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen. Het kan zijn dat de risotto al gaar genoeg is voordat je alle bouillon hebt gebruikt.
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.