Thema: risotto recepten

30 Recepten

Het is niet moeilijk om een lekkere risotto te maken, het kost alleen wat tijd. Bekijk hier al onze risotto recepten en zet in een handomdraai een heerlijke zelfgemaakte risotto op tafel. Maak zelf de smeuïgste en lekkerste risotto, een rijstgerecht uit de Italiaanse keuken. Ontdek welke variant het lekkerste is door te combineren met verschillende soorten smaakmakers. Voor ieder wat wils: van risotto met vis, vlees en vegetarisch.


Risotto met champignons en truffel

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen

Deze risotto met champignons en truffel is bij velen favoriet door de romige volle smaak. Extra lekker met Parmezaanse kaas, paddenstoelenbouillon, knoflook en een groene salade.


Risotto met doperwten

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een vegetarische risotto met doperwten, broccoli en trostomaatjes is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Extra vol van smaak door de kaas en een vleugje pesto.


Cavolo nero risotto

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen

Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.


Risotto porcini

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Deze risotto porcini is romig en vol van smaak, deze risotto met eekhoorntjesbrood is een echte herfst risotto met de lekkerste paddenstoelen. Extra lekker met een vleugje truffel, kaas en optioneel met spek.


Tomatenrisotto

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

De perfecte tomatenrisotto is vol van smaak en een beetje romig. Deze vegetarische risotto is extra lekker met knoflook broodkruim, kaas, basilicum en meer.


Venkel risotto

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (13)

Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta.


Citroen risotto met kip

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Deze citroen risotto met kip is extra lekker met artisjok en kaas. Een tikkeltje fris en hartig tegelijk, perfect voor de zomer!


Risotto met groene asperges

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (23)

Met een risotto met groene asperges haal je de lente in huis. Romige risotto met kaas, verse asperges en een vleugje citroen.


Risotto met champignons en mascarpone

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (79)

Een heerlijke romige risotto met champignons en mascarpone die makkelijk te maken is en extra smaakvol met spekjes en prei. Ook lekker als vegetarische variant zonder spekjes!


Risotto met chorizo en erwtjes

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (29)

Risotto met chorizo en erwtjes is een smaakvolle doordeweekse maaltijd. Een ideaal éénpansgerecht dat binnen 40 minuten op tafel staat.


Risotto met kip en Chinese kool

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (39)

Deze risotto met kip en Chinese kool is ontzettend lekker door de toevoeging van champignons en spekjes. Extra vol van smaak door de kaas.


Pompoenrisotto met champignons

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Deze pompoenrisotto met champignons is extra lekker met herfstige kruiden en gefrituurde salie. Dit geeft de risotto een een krokante en hartige toevoeging.


Risotto met venkel, courgette en zalm

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Een risotto met venkel, courgette en zalm die boordevol smaken zit. Zonder gebruik van room of kaas en daardoor perfect voor de lente en zomer.


Risotto met aubergine en feta

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Risotto met aubergine en feta is hartig en fris tegelijk. Extra lekker met knoflook, ui, witte wijn en meer. Klaar in net iets meer dan een uur.


Uien risotto

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Deze uien risotto heeft qua smaak iets weg van de klassieke uiensoep. Een makkelijke en vegetarische risotto die binnen 40 minuten op tafel staat.


Wat is risotto?

Risotto komt van oorsprong uit het noorden van Italië en is een rijstgerecht. Al sinds de jaren 1400 wordt er risottorijst (de basis) verbouwd in de Italiaanse provincie Piemonte. Een risotto bereid je door de droge rijst een aantal minuten aan te bakken en deze vervolgens in bouillon of ander vocht te koken. Tijdens de bereiding van een risotto worden er andere ingrediënten toegevoegd, zoals vlees, kruiden, vis en groentes. Meestal wordt een risotto geserveerd met Parmezaanse kaas.

Wat is het verschil tussen risotto en rijst?

Een risottorijst is een soort rijst. Risottorijst (of nog simpeler: risotto) is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten waarmee je risotto kunt maken. Dit soort rijst heeft veel zetmeel en een ronde korrel. Risottorijst neemt tijdens het garen veel vocht op. Om 300 gram risottorijst te bereiden heb je ongeveer een liter vocht nodig!

Hoe kun je risotto het beste bewaren?

Zodra de door jou gekookte risotto voldoende afgekoeld is, kun je deze tot 2 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Wil je de risotto graag wat langer dan 2 dagen bewaren? Vries hem dan in, je kunt ingevroren risotto tot ongeveer 3 maanden bewaren. Of je de risotto in de koelkast of vriezer bewaard, de smeuïge structuur (die de risotto zó lekker maakt) blijft bewaard! Warm de risotto op met een klein klontje boter en eventueel een klein scheutje water. Garneer met wat verse kruiden zoals peterselie, basilicum of rozemarijn en genieten maar!

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere risotto met venkel, courgette en zalm ? Een risotto met venkel, courgette en zalm die boordevol smaken zit. Zonder gebruik van room of kaas en daardoor perfect voor de lente en zomer.

Ingrediënten


  • 300 gram risotto rijst
  • 1 sjalot of ui
  • 2 knoflooktenen
  • 100 ml droge witte wijn
  • olijfolie
  • optioneel: boter
  • 750 ml groentebouillon
  • 5 grote champignons
  • 1 venkel
  • 1 kleine courgette
  • optioneel: paar takjes peterselie
  • 4 zalmfilets
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

(17)
1
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in dunne plakjes. 
2
Verwijder het groen, de harde kern en eventueel de buitenste bladeren van de venkel en snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Verwijder de uiteindes van de courgette en snijd ook deze in blokjes. Hak de peterselie fijn en verwarm de bouillon. Risotto met venkel, courgette en zalm
3
Verhit olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg de risotto toe en bak deze enkele minuten, tot deze glazig is. Blus af met de witte wijn en zet het vuur iets lager, maar niet te laag.
4
Schenk langzaamaan de groentebouillon erbij, voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen. Het kan zijn dat de risotto al gaar genoeg is voordat je alle bouillon hebt gebruikt. 

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.