Thema: ovenschotels

81 Recepten

Zoek je lekkere en makkelijke ovenschotel recepten? Ovenschotels met bijvoorbeeld aardappelen, rijst, groente en pasta. Ovenschotels als doordeweekse maaltijd scheelt je tijd doordat je deze zó de oven in zet. Terwijl deze aan het opwarmen is heb jij je handen vrij, wel zo handig!


Knolselderij gratin

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Een romige knolselderij gratin met aardappel en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht. De knolselderij en rozemarijn maken van een standaard aardappelgratin een winterse gratin met een volle smaak.


Groentelasagne met linzen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Een groentelasagne met linzen is gemaakt met een overheerlijke linzensaus, ofwel een vegetarische bolognese saus. Heerlijk romig en vol van smaak met bechamelsaus en gegrilde groentes.


Vegetarische enchiladas

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze vegetarische enchiladas met zwarte bonen, zoete aardappel en meer zijn een heerlijke doordeweekse maaltijd. Extra vol van smaak door de zelfgemaakte enchilada saus.


Koolrabi ovenschotel

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Een heerlijke koolrabi ovenschotel met aardappel, spekjes, prei en meer. De walnoten geven de ovenschotel een perfecte textuur en geven het gerecht een herfstig tintje.


Vegetarische traybake

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een vegetarische traybake is een makkelijke doordeweekse maaltijd, want de oven doet het werk. Deze traybake met halloumi is extra lekker met pesto, knoflook en broccoli.


Nacho ovenschotel met gehakt

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Een ultieme nacho ovenschotel met gehakt is de perfecte snack, maar door het toevoegen van bonen, paprika en meer ook erg lekker als avondeten. Heerlijk gekruid en romig met zure room en avocado.


Traybake met pompoen en merguez worstjes

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een traybake met pompoen en merguez worstjes is een plaat vol groenten, feta en vlees voor een complete maaltijd. Een makkelijk recept met veel smaak en heerlijke knapperige pompoenpitten.


Provençaalse groentenschotel

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze Provençaalse groentenschotel uit de oven maak je met de lekkerste groenten, aardappelen en kruiden. Een makkelijke ovenschotel bomvol kleurrijke groenten.


Lasagne met rode biet en courgette

Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze lasagne met rode biet en courgette is mega smaakvol door het gebruik van geroosterde bieten, gegrilde courgette en 2 soorten kaas.


Courgette uit de oven

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Deze courgette uit de oven is makkelijk om te maken en extra lekker met feta, pijnboompitten en citroen. Het ideale zomerse bijgerecht omdat het heerlijk fris en hartig is.


Traybake met kippendijen en limabonen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een traybake met kippendijen en limabonen is een vullende doordeweekse maaltijd. Makkelijk om te maken waarbij alles op één bakplaat de oven in gaat.


Giouvetsi

Kooktijd 2 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Giouvetsi (youvetsi) is een Griekse ovenschotel met stoofvlees en kritharaki, een Griekse pasta die iets weg heeft van de bekende orzo. Extra lekker met feta en een smaakvolle tomatensaus.


Rode kool ovenschotel met gehakt

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze rode kool ovenschotel met gehakt is extra lekker met een krokant laagje. Een heerlijke winterse maaltijd van rode kool met appeltjes, kruidig gehakt en aardappelpuree.


Traybake met gnocchi en chipolata

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Een traybake met gnocchi en chipolata staat binnen een half uur op tafel, ideaal voor een doordeweekse dag. Een bakplaat vol met groenten, pasta en verse rozemarijn.


Dorade uit de oven

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze dorade uit de oven is extra lekker met een marinade van o.a. knoflook, kurkuma en citroen. Dorade royal is een makkelijk te bereiden vis, heerlijk met aardappeltjes en tomaat.


Wat voor verschillende soorten ovenschotels zijn er?

Met ovenschotels kun je oneindig blijven combineren. Van kip, vis, groenten tot snacks. Zo kun je van veel pasta gerechten ook prima een ovenschotel variant maken. Een van de meest bekende ovenschotels is wel lasagne, maar ook een aardappelgratin of wat dacht je van een zuurkoolschotel?

Hoe kun je het beste ovenschotels bewaren?

Heb je na het bakken nog een restje ovenschotel over? Laat deze dan geheel afkoelen en dek af met aluminiumfolie en zet in de koelkast. Bewaar de ovenschotel nog een dag in de koelkast.

Wil je de ovenschotel langer bewaren? Dan is het handiger om deze in aparte (afsluitbare) bakjes te doen en in te vriezen.

De meeste ovenschotels kun je tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren, zonder al teveel smaakverlies.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij ? Een overheerlijke ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij. Heerlijk als het buiten koud is en boordevol groenten, kruiden en bovenal smaakvol!

Ingrediënten


  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 theelepels kerrie poeder
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 1 (rode) spitskool
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • 1/2e knolselderij
  • ongeveer 100 gram geraspte kaas
  • scheut melk
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

(19)
1
Snijd de spitskool fijn, dit kun je het makkelijkste doen met een mandoline, snijmachine of koksmes. Hoe fijner je deze zult snijder, hoe sneller de spitskool gaar zal zijn. 
2
Verhit een klont boter in een braadpan en bak hierin de spitskool ongeveer 10 minuten. Roer deze regelmatig door en voeg de steranijs en kruidnagels toe. 
3
Schenk een laagje water erbij, plaats de deksel op de pan en laat deze ongeveer 20 minuten langer garen. Haal dan de deksel van de pan en bak deze nog langer tot het vocht is verdampt. 
4
Breng de spitskool op smaak met peper en zout en verwijder de kruidnagels en steranijs. Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. 

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.