Kerstdesserts 2025

Kerstdesserts 2025

Klik hier om terug te gaan naar alle Kerst recepten en menugangen.

Kerstdesserts zijn een feestelijke afsluiter van het kerstdiner, hoe vullend het hoofdgerecht ook is, er is altijd ruimte over voor een toetje. 

Ga bijvoorbeeld voor een heerlijke luchtige chocolademousse, pavlova, amaretto roomijs of een feestelijke Engelse trifle. Je kunt het jezelf ook extra makkelijk maken door een toetje in een glaasje te serveren.

Toon filters

Makkelijke kerstdesserts

Een makkelijk kerstdessert maak je bijvoorbeeld in een glaasje, geen gedoe met bordopmaak, vormpjes of het aansnijden van een taart. Je kunt een glaasje in een toetje volledig klaar zetten en vlak voor het serveren uit de koelkast halen. Zo heb je er geen, of nauwelijks, nog werk aan terwijl je gasten aan tafel zitten te wachten op het toetje.

Kerst nagerechten

Na het hoofdgerecht kun je eventueel nog een kaasplankje serveren, daarna sluit je het diner af met iets zoets. Een zoet nagerecht kun je op verschillende manieren bedenken, wil je liever iets met of zonder fruit en ga je dan voor chocolade of niet? Je kunt het ook combineren in een grand dessert, meestal worden hiervoor 3 verschillende kleine soorten toetjes gecombineerd, welke worden aangekleed met slagroom, fruit en eventueel een saus.

  • een mousse of panna cotta
  • een mini cakeje of brownie
  • een bolletje ijs
  • enkele stukjes fruit, zoals blauwe bessen of een takje aalbessen
  • slagroom en een saus, zoals fruitsaus of chocoladesaus

Kaasplank

Een kaasplank serveer je na het hoofdgerecht en voor het kerst toetje, maar hoe maak je een kaasplankje?

Je kunt kiezen voor veel of weinig soorten kaas, maar ga altijd voor een oneven getal, want dit ziet er mooier uit. Ga dus voor 3, 5 of 7 soorten kaas, bij voorkeur één van elke kaassoort en neem kazen die oplopen van zacht naar sterke smaken. Een kaasplank is meestal als volgt opgebouwd:

  • zachte en romige kaas, zoals een smeerbare geitenkaas of een lepelkaas (zoals Mont d'Or of Langres)
  • witschimmelkaas, zoals brie of camembert
  • halfharde kaas, zoals manchego, emmentaler of morbier
  • harde kaas, zoals Parmezaanse kaas, Reypenaer of old Amsterdam
  • roodschimmelkaas, zoals Port Salut, Munster of Epoisses
  • blauwschimmelkaas, zoals Roquefort, Gorgonzola of Danish blue

Kleed de kaasplank aan met bijvoorbeeld een trosje druiven, verse vijgen, noten en appelstroop of kweepeergelei. Serveer de kaasplank met stokbrood, dunne plakjes notenbrood of mueslibrood.

Uitgelicht recept

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.