Kerstdesserts 2024

Kerstdesserts 2024

Klik hier om terug te gaan naar alle Kerst recepten en menugangen.

Kerstdesserts zijn een feestelijke afsluiter van het kerstdiner, hoe vullend het hoofdgerecht ook is, er is altijd ruimte over voor een toetje. 

Ga bijvoorbeeld voor een heerlijke luchtige chocolademousse, pavlova, amaretto roomijs of een feestelijke Engelse trifle. Je kunt het jezelf ook extra makkelijk maken door een toetje in een glaasje te serveren.

Toon filters

Makkelijke kerstdesserts

Een makkelijk kerstdessert maak je bijvoorbeeld in een glaasje, geen gedoe met bordopmaak, vormpjes of het aansnijden van een taart. Je kunt een glaasje in een toetje volledig klaar zetten en vlak voor het serveren uit de koelkast halen. Zo heb je er geen, of nauwelijks, nog werk aan terwijl je gasten aan tafel zitten te wachten op het toetje.

Kerst nagerechten

Na het hoofdgerecht kun je eventueel nog een kaasplankje serveren, daarna sluit je het diner af met iets zoets. Een zoet nagerecht kun je op verschillende manieren bedenken, wil je liever iets met of zonder fruit en ga je dan voor chocolade of niet? Je kunt het ook combineren in een grand dessert, meestal worden hiervoor 3 verschillende kleine soorten toetjes gecombineerd, welke worden aangekleed met slagroom, fruit en eventueel een saus.

  • een mousse of panna cotta
  • een mini cakeje of brownie
  • een bolletje ijs
  • enkele stukjes fruit, zoals blauwe bessen of een takje aalbessen
  • slagroom en een saus, zoals fruitsaus of chocoladesaus

Kaasplank

Een kaasplank serveer je na het hoofdgerecht en voor het kerst toetje, maar hoe maak je een kaasplankje?

Je kunt kiezen voor veel of weinig soorten kaas, maar ga altijd voor een oneven getal, want dit ziet er mooier uit. Ga dus voor 3, 5 of 7 soorten kaas, bij voorkeur één van elke kaassoort en neem kazen die oplopen van zacht naar sterke smaken. Een kaasplank is meestal als volgt opgebouwd:

  • zachte en romige kaas, zoals een smeerbare geitenkaas of een lepelkaas (zoals Mont d'Or of Langres)
  • witschimmelkaas, zoals brie of camembert
  • halfharde kaas, zoals manchego, emmentaler of morbier
  • harde kaas, zoals Parmezaanse kaas, Reypenaer of old Amsterdam
  • roodschimmelkaas, zoals Port Salut, Munster of Epoisses
  • blauwschimmelkaas, zoals Roquefort, Gorgonzola of Danish blue

Kleed de kaasplank aan met bijvoorbeeld een trosje druiven, verse vijgen, noten en appelstroop of kweepeergelei. Serveer de kaasplank met stokbrood, dunne plakjes notenbrood of mueslibrood.

Uitgelicht recept

Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Poire Belle-Hélène uitgekozen. Poire Belle-Hélène is een klassiek Frans dessert. Peren met warme chocoladesaus, slagroom en amandelschaafsel is een favoriet bij velen. Volledig recept bekijken

Poire Belle-Hélène
😍 22Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Poire Belle-Hélène

40 minuten
6 personen

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Aan de slag

Plaats water en suiker in een grote pan en breng aan de kook. Pers het sap uit de citroen en voeg dit samen met de uitgeperste citroen toe aan het water.

Schil de peren en snijd een stukje van de onderkant zodat de peren rechtop kunnen blijven staan. Plaats de peren in het water en zet het vuur laag.

Plaats de deksel op de pan en kook de peren zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten. Klop 150 ml slagroom en zoet deze bijvoorbeeld met een eetlepel poedersuiker.

Doe deze in een spuitzak met stervormig mondje om er mooie toefjes van te kunnen spuiten. Rooster het amandelschaafsel kort in een droge bakpan. 

Maak een bain-marie door een laagje water in een kleine pan te doen. Plaats een passende kom bovenop en voeg hier de pure chocolade in stukken aan toe.

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.