Deze bûche de Noël is een klassieke Franse cake met ganache in de vorm van een boomstam. Heerlijk zacht van smaak en perfect als dessert.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/buche-de-noel
Maak eerst de chocolade ganache. Maak een bain-marie door een laag water in een kleine pan op laag vuur te verwarmen. Plaats een kom bovenop en breek hier de chocolade in.
Verwarm ondertussen 200 ml room op laag vuur. Zodra de chocolade gesmolten is voeg je de warme room toe. Roer er dan 50 gram roomboter in blokjes doorheen en laat het mengsel dan afkoelen.
Zodra de ganache volledig is afgekoeld is deze stijf genoeg om te kunnen smeren, dit kan best even duren dus geen zorgen als deze eerst te vloeibaar lijkt.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Klop 4 eieren samen met 100 gram suiker tot een luchtige massa, dit zal ongeveer 5 minuten duren.
Smelt ondertussen 50 gram roomboter en voeg deze ook toe aan de eieren. Voeg dan ook geleidelijk de bloem met een snufje zout toe en zorg dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft.
Verdeel het beslag over het bakpapier met een spatel, zorg dat de cake niet te dun gaat worden. Maak een rechthoek van ongeveer 25 x 35 cm. Bak de cake gaar in ongeveer 10 minuten.
Leg een schone theedoek klaar met een laagje poedersuiker eroverheen, dit zorgt ervoor dat de cake niet aan de theedoek zal vastplakken. Zodra de cake gaar is, verplaats je deze meteen naar de theedoek met poedersuiker en verwijder het bakpapier.
Rol de cake met de theedoek meteen voorzichtig op, omdat deze nog warm is gaat dit heel gemakkelijk. Zorg ervoor dat de theedoek niet tussen de cake komt. Dek de cakerol af met de theedoek tot de ganache stijf geworden is.
Laat deze niet te lang in de theedoek, dan zal de cake zacht worden en aan de theedoek gaan plakken.
Rol de cake weer uit en besmeer deze met de helft van de ganache. Rol de cake dan weer strak op en snijd een stukje van het uiteinde af.
Besmeer de cakerol met ganache en plaats het stukje bovenop, besmeer dit vervolgens ook met ganache.
Gebruik een houten prikker om een hout nerf te tekenen in de ganache. Bestrooi eventueel met suiker sterretjes of andere eetbare kerstversiering. Geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.