Wil je een lekkere stamppot maken? Hier vind je verschillende soorten stamppot recepten, van een echte klassieke boerenkoolstamppot met rookworst tot een vegetarische stamppot van zoete aardappels en witlof. Of maak een keer een hutspot uit de oven. Je kunt eindeloos blijven variëren met dit lekkere gerecht gemaakt van o.a. kruimige aardappelen, ui en boter. Kies hier je nieuwe favoriete stamppot uit!
Om de lekkerste stamppot te maken, maak je gebruik van een kruimige soort aardappel. Kruimige aardappelen vallen namelijk in vergelijking met vastkokende aardappelen sneller uit elkaar, perfect voor een stamppot. Kruimige aardappelen worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Kruimige aardappelen zijn perfect om te koken, stomen maar vooral stampen.
Bekende kruimige aardappelsoorten zijn: Agria, Bintje, Frieslander, Doré en Eigenheimer.
Wellicht is stamppot niet zo Nederlands als dat we denken. Tijdens de tachtigjarige oorlog waren er veel soldaten uit het warme zuiden gestationeerd. Behalve de bekende paella en tortilla de patatas ook stamppot. Het gerecht was gemaakt van onder andere pastinaak, uien en vlees en werd op de Spaanse legerbasis gegeten.
Wanneer in 1574 de dijken bij Leiden werden doorgestoken en de Spanjaarden zich terugtrokken kwamen de Nederlanders pannen met deze groentenbrij tegen en is in de loop van de tijd opgenomen in de Nederlandse eetcultuur als ‘stamppot’.
Een hutspot kan dezelfde ingrediënten bevatten als een stamppot met het grote verschil dat een hutspot door elkaar gehusseld worden in plaats van gestampt. In de meeste gevallen worden de ingrediënten klein genoeg gesneden zodat het toch makkelijk te eten is.
De ‘moderne’ hutspot is een combinatie van kruimige aardappelen, witte ui en winterpeen. Een klassieke combinatie is door er een klontje boter, scheutje melk en eventueel gebakken gerookte spekreepjes. Ook een stuk rookworst kan niet ontbreken bij een lekkere hutspot.
Een stamppot wordt gestampt en meestal geserveerd met klapstuk, speklap, rookworst of gehaktballen.
Nee. Het is wel ganbaar, maar je hoeft een stamppot absoluut niet met vlees te bereiden. Je kunt heel makkelijk het vlees vervangen voor een vegetarisch alternatief. Het principe van een stamppot is dat het een gerecht is dat gestampt is. Dit gerecht bevat tenminste kruimige aardappelen, ui en groenten. Wat je er vervolgens aan toevoegd kun je helemaal zelf bepalen!
De meest bekende stamppotten zijn toch wel de boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en andijviestamppot. Je kunt met de groentes in stamppotten eindeloos variëren en dat maakt het ook zo leuk en lekker om eens een keer een andere stamppot te maken dan de meest bekende. Wat dacht je van een snijbonenstamppot of een spitskool stamppot?
Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Spitskool stamppot uitgekozen. Een heerlijke smeuïge spitskool stamppot met kerrie, mosterd en meer staat binnen 40 minuten op tafel. Extra lekker met rookworst, maar zonder ook lekker als vegetarische stamppot. Volledig recept bekijken
Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Plaats deze in een grote pan met water en zout en breng aan de kook.
Verwijder ondertussen de buitenste bladeren en de harde kern van de spitskool. Snijd de spitskool grof en voeg deze toe aan de pan met aardappelen.
Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur lager zodra het water opnieuw kookt. Kook ongeveer 20 minuten lang, de exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel en spitskool.
Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een klontje boter in een kleine bakpan en fruit hierin de ui enkele minuten tot de ui glazig en zacht is geworden.
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.