Thema: stamppot recepten

24 Recepten

Wil je een lekkere stamppot maken? Hier vind je verschillende soorten stamppot recepten, van een echte klassieke boerenkoolstamppot met rookworst tot een vegetarische stamppot van zoete aardappels en witlof. Of maak een keer een hutspot uit de oven. Je kunt eindeloos blijven variëren met dit lekkere gerecht gemaakt van o.a. kruimige aardappelen, ui en boter. Kies hier je nieuwe favoriete stamppot uit!


Boerenkool stamppot met aardpeer

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een boerenkool stamppot met aardpeer is een heerlijke variatie op de ouderwetse boerenkoolstamppot. Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol smaak zitten en ook nog eens gezond zijn.


Krulandijvie stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze krulandijvie stamppot, ofwel een frisée sla stamppot, is een vegetarische maaltijd die het hele jaar door lekker is. Extra knapperig met appel en hazelnoten.


Pompoenstamppot

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een pompoenstamppot met gehaktballetjes in een ketjapsaus is een heerlijke doordeweekse maaltijd tijdens een koude herfst- of winterdag. Extra lekker met geroosterde pompoen.


Spinaziestamppot

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Een spinaziestamppot met ei zit bomvol groenten en extra lekker met een vleug kerrie. Een simpele stamppot is een ideale winterse maaltijd, om heerlijk bij op te warmen.


Broccoli stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (33)

Een overheerlijke broccoli stamppot is een ideale doordeweekse maaltijd. Deze stamppot met broccoli en spekjes zit bomvol smaak en is makkelijk te maken.


Witlof stamppot met ham en kaas

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (22)

Stamppot is altijd een heerlijk en makkelijk gerecht tijdens een koude dag. Maak eens deze witlof stamppot met ham en kaas, weer eens wat anders!


Spitskool stamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (53)

Een heerlijke smeuïge spitskool stamppot met kerrie, mosterd en meer staat binnen 40 minuten op tafel. Extra lekker met rookworst, maar zonder ook lekker als vegetarische stamppot.


Rode bieten stamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Een makkelijke rode bieten stamppot met ui is extra lekker met rookworst, maar zonder ook erg lekker als vegetarische rode bieten stamppot.


Rode kool stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.


Knolselderij stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (41)

Een simpele knolselderij stamppot met extra groenten en knapperige spekjes is de perfecte doordeweekse maaltijd tijdens een koude dag.


Prei stamppot met wortelen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (50)

Een heerlijke prei stamppot met wortelen is extra lekker met spekjes en nootmuskaat. Een makkelijke en snelle doordeweekse maaltijd voor de winter.


Groene kool stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (56)

Deze groene kool stamppot is extra lekker met cashewnoten, ketjap en rookworst. Een verrassende combinatie die ook nog eens snel klaar is.


Zoete aardappel stamppot met witlof

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (25)

Deze zoete aardappel stamppot met witlof is een goede combinatie met de nootachtige smaak van rucola. De witlof is extra lekker omdat deze gekarameliseerd is.


Snijbonenstamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (51)

Deze snijbonenstamppot is heerlijk smeuïg en extra smaakvol met mosterd en spekjes. Zonder spekjes ook een erg lekkere vegetarische stamppot.


Rode zuurkoolstamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze rode zuurkoolstamppot kan het hele jaar gegeten worden door de frisse en knapperige zuurkool en appel. Extra lekker met een vleugje mosterd.


Wat zijn de beste stamppot aardappelen?

Om de lekkerste stamppot te maken, maak je gebruik van een kruimige soort aardappel. Kruimige aardappelen vallen namelijk in vergelijking met vastkokende aardappelen sneller uit elkaar, perfect voor een stamppot. Kruimige aardappelen worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Kruimige aardappelen zijn perfect om te koken, stomen maar vooral stampen.

Bekende kruimige aardappelsoorten zijn: Agria, Bintje, Frieslander, Doré en Eigenheimer.

Waar komt stamppot vandaan?

Wellicht is stamppot niet zo Nederlands als dat we denken. Tijdens de tachtigjarige oorlog waren er veel soldaten uit het warme zuiden gestationeerd. Behalve de bekende paella en tortilla de patatas ook stamppot. Het gerecht was gemaakt van onder andere pastinaak, uien en vlees en werd op de Spaanse legerbasis gegeten.

Wanneer in 1574 de dijken bij Leiden werden doorgestoken en de Spanjaarden zich terugtrokken kwamen de Nederlanders pannen met deze groentenbrij tegen en is in de loop van de tijd opgenomen in de Nederlandse eetcultuur als ‘stamppot’.

Is er een verschil tussen hutspot en stamppot?

Een hutspot kan dezelfde ingrediënten bevatten als een stamppot met het grote verschil dat een hutspot door elkaar gehusseld worden in plaats van gestampt. In de meeste gevallen worden de ingrediënten klein genoeg gesneden zodat het toch makkelijk te eten is.

De ‘moderne’ hutspot is een combinatie van kruimige aardappelen, witte ui en winterpeen. Een klassieke combinatie is door er een klontje boter, scheutje melk en eventueel gebakken gerookte spekreepjes. Ook een stuk rookworst kan niet ontbreken bij een lekkere hutspot.

Een stamppot wordt gestampt en meestal geserveerd met klapstuk, speklap, rookworst of gehaktballen.

Is een stamppot altijd met vlees?

Nee. Het is wel ganbaar, maar je hoeft een stamppot absoluut niet met vlees te bereiden. Je kunt heel makkelijk het vlees vervangen voor een vegetarisch alternatief. Het principe van een stamppot is dat het een gerecht is dat gestampt is. Dit gerecht bevat tenminste kruimige aardappelen, ui en groenten. Wat je er vervolgens aan toevoegd kun je helemaal zelf bepalen!

Wat voor soorten stamppot zijn er eigenlijk?

De meest bekende stamppotten zijn toch wel de boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en andijviestamppot. Je kunt met de groentes in stamppotten eindeloos variëren en dat maakt het ook zo leuk en lekker om eens een keer een andere stamppot te maken dan de meest bekende. Wat dacht je van een snijbonenstamppot of een spitskool stamppot?

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere spitskool stamppot ? Een heerlijke smeuïge spitskool stamppot met kerrie, mosterd en meer staat binnen 40 minuten op tafel. Extra lekker met rookworst, maar zonder ook lekker als vegetarische stamppot.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Spitskool stamppot

Ingrediënten


  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 spitskool
  • 2 uien
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • peper en zout naar smaak
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • optioneel: 1 rookworst

Bereiding

(53)
1
Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Plaats deze in een grote pan met water en zout en breng aan de kook.
2
Verwijder ondertussen de buitenste bladeren en de harde kern van de spitskool. Snijd de spitskool grof en voeg deze toe aan de pan met aardappelen. 
3
Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur lager zodra het water opnieuw kookt. Kook ongeveer 20 minuten lang, de exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel en spitskool.Spitskool stamppot
4
Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een klontje boter in een kleine bakpan en fruit hierin de ui enkele minuten tot de ui glazig en zacht is geworden.

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.