Stamppot recepten

18 recepten

Wil je een lekkere stamppot maken? Hier vind je verschillende soorten stamppot recepten, van een echte klassieke boerenkoolstamppot met rookworst tot een vegetarische stamppot van zoete aardappels en witlof. Of maak een keer een hutspot uit de oven. Je kunt eindeloos blijven variëren met dit lekkere gerecht gemaakt van o.a. kruimige aardappelen, ui en boter. Kies hier je nieuwe favoriete stamppot uit!


Spitskool stamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

Een heerlijke smeuïge spitskool stamppot met kerrie, mosterd en meer staat binnen 40 minuten op tafel. Extra lekker met rookworst, maar zonder ook lekker als vegetarische stamppot.


Rode bieten stamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Een makkelijke rode bieten stamppot met ui is extra lekker met rookworst, maar zonder ook erg lekker als vegetarische rode bieten stamppot.


Rode kool stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.


Knolselderij stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (27)

Een simpele knolselderij stamppot met extra groenten en knapperige spekjes is de perfecte doordeweekse maaltijd tijdens een koude dag.


Prei stamppot met wortelen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

Een heerlijke prei stamppot met wortelen is extra lekker met spekjes en nootmuskaat. Een makkelijke en snelle doordeweekse maaltijd voor de winter.


Groene kool stamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (30)

Deze groene kool stamppot is extra lekker met cashewnoten, ketjap en rookworst. Een verrassende combinatie die ook nog eens snel klaar is.


Zoete aardappel stamppot met witlof

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Deze zoete aardappel stamppot met witlof is een goede combinatie met de nootachtige smaak van rucola. De witlof is extra lekker omdat deze gekarameliseerd is.


Snijbonenstamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (34)

Deze snijbonenstamppot is heerlijk smeuïg en extra smaakvol met mosterd en spekjes. Zonder spekjes ook een erg lekkere vegetarische stamppot.


Rode zuurkoolstamppot

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Deze rode zuurkoolstamppot kan het hele jaar gegeten worden door de frisse en knapperige zuurkool en appel. Extra lekker met een vleugje mosterd.


Hutspot ovenschotel

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een hutspot ovenschotel is 2 heerlijke dingen combineren. Want wat is er lekkerder dan een stamppot? Een stamppot met een krokante kaaslaag!


Spruitjesstamppot

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (19)

Deze spruitjesstamppot met kerrie, champignons en spekjes is ontzettend lekker. Inclusief overzicht voor nog meer heerlijke stamppot variaties!


Rucola stamppot met zongedroogde tomaatjes

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (30)

Winters weer vraagt om stamppot! Maak eens rucola stamppot met zongedroogde tomaatjes, lekker met en zonder spekjes. Staat binnen een half uur op tafel.


Pastinaak stamppot

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een makkelijke maaltijd voor doordeweeks is deze pastinaak stamppot. Vegetarisch, vol van smaak én met als extra champignons en romaine sla, jammie!


Hutspot

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Echte Hollandse kost, wie is er niet dol op! Klassieke hutspot, heerlijk simpel met aardappels, wortels en uien. Binnen een half uur op tafel.


Zuurkoolstamppot

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een klassieke zuurkoolstamppot zonder poespas is op zijn tijd ontzettend lekker. Ook te maken zonder spekjes, heerlijke smeuïge stamppot, mm!


Wat zijn de beste stamppot aardappelen?

Om de lekkerste stamppot te maken, maak je gebruik van een kruimige soort aardappel. Kruimige aardappelen vallen namelijk in vergelijking met vastkokende aardappelen sneller uit elkaar, perfect voor een stamppot. Kruimige aardappelen worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Kruimige aardappelen zijn perfect om te koken, stomen maar vooral stampen.

Bekende kruimige aardappelsoorten zijn: Agria, Bintje, Frieslander, Doré en Eigenheimer.

Waar komt stamppot vandaan?

Wellicht is stamppot niet zo Nederlands als dat we denken. Tijdens de tachtigjarige oorlog waren er veel soldaten uit het warme zuiden gestationeerd. Behalve de bekende paella en tortilla de patatas ook stamppot. Het gerecht was gemaakt van onder andere pastinaak, uien en vlees en werd op de Spaanse legerbasis gegeten.

Wanneer in 1574 de dijken bij Leiden werden doorgestoken en de Spanjaarden zich terugtrokken kwamen de Nederlanders pannen met deze groentenbrij tegen en is in de loop van de tijd opgenomen in de Nederlandse eetcultuur als ‘stamppot’.

Is er een verschil tussen hutspot en stamppot?

Een hutspot kan dezelfde ingrediënten bevatten als een stamppot met het grote verschil dat een hutspot door elkaar gehusseld worden in plaats van gestampt. In de meeste gevallen worden de ingrediënten klein genoeg gesneden zodat het toch makkelijk te eten is.

De ‘moderne’ hutspot is een combinatie van kruimige aardappelen, witte ui en winterpeen. Een klassieke combinatie is door er een klontje boter, scheutje melk en eventueel gebakken gerookte spekreepjes. Ook een stuk rookworst kan niet ontbreken bij een lekkere hutspot.

Een stamppot wordt gestampt en meestal geserveerd met klapstuk, speklap, rookworst of gehaktballen.

Is een stamppot altijd met vlees?

Nee. Het is wel ganbaar, maar je hoeft een stamppot absoluut niet met vlees te bereiden. Je kunt heel makkelijk het vlees vervangen voor een vegetarisch alternatief. Het principe van een stamppot is dat het een gerecht is dat gestampt is. Dit gerecht bevat tenminste kruimige aardappelen, ui en groenten. Wat je er vervolgens aan toevoegd kun je helemaal zelf bepalen!

Wat voor soorten stamppot zijn er eigenlijk?

De meest bekende stamppotten zijn toch wel de boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en andijviestamppot. Je kunt met de groentes in stamppotten eindeloos variëren en dat maakt het ook zo leuk en lekker om eens een keer een andere stamppot te maken dan de meest bekende. Wat dacht je van een snijbonenstamppot of een spitskool stamppot?


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!