Lekkere en simpele Spaanse tapas recepten

Lekkere en simpele Spaanse tapas recepten

Maak lekkere hapjes voor je feestje of tapasavond met deze tapas recepten. Keuze uit tapas recepten van over de hele wereld waar je zelf een heerlijke tapasplank mee maakt! Leuke tapasplank recepten die niet al te moeilijk zijn.

Tapas recepten komen uit Spanje en worden als hapje of tussendoortje gegeten. Je ziet tegenwoordig tapas steeds vaker op een menukaart staan of tijdens een feestje op tafel komen. Door de verschillende soorten hapjes is er voor ieder wat wils. Ruime keuze uit meer dan 100 gratis tapas recepten!

Toon filters

Wat is tapas?

Als je het hebt over tapas dan heb je het over een manier van hoe eten geserveerd is, niet persé over wat voor soort gerechten. Dit houdt overigens niet in dat er geen klassieke tapas gerechten te vinden zijn in restaurants.

Een “tapa” is simpelweg een kleine hoeveelheid eten. Je kunt zo wat alle gerechten in tapas vorm serveren! Als je voor tapas gerechtjes gaat dan bestel je meestal veel verschillende hapjes die je doorgaans met meerdere mensen deelt. Op deze manier kun je veel verschillende soorten gerechten uitproberen!

Een van de meest gehoorde verhalen van de herkomst van tapas is dat dit begonnen was met kleine plakjes vlees of brood waarmee een drankje afgedekt werd. Dit om te voorkomen dat er vliegen of andere insecten in de drankjes kwamen. “Tapas” is namelijk het Spaanse woord voor “afgedekt”. Beetje bij beetje werd de snack steeds populairder en daarmee ook steeds uitgebreider.

Tegenwoordig heb je ontelbaar veel verschillende soorten tapas. Je hebt simpele tapas zoals een klein bakje olijven maar ook meergangen tapas!

Welke tapas kun je het beste bestellen?

Nu duidelijk is waar tapas vandaan komen is het tijd om antwoord te geven op de vraag “Welke tapas kan ik het beste bestellen?”. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, aangezien er zo ontzettend veel verschillende soorten tapas zijn. Hieronder kun je een lijst vinden met de meest voorkomende soorten tapas die je in Spanje kunt tegenkomen.

  • Patatas bravas
  • Kleine stukjes gebakken aardappel met daarbij een pittige tomatensaus.
  • Boquerones
  • Ansjovis in azijn, niet de meest favoriete keuze van iedereen maar zeker de moeite waard om te proberen!
  • Tortilla de patatas
  • Een soort quiche maar dan zonder korst, gemaakt met eieren, aardappelen en soms uien.
  • Pincho moruno
  • Spiesjes van geroosterd vlees met flink wat kruiden erop. Meestal is dit varkensvlees maar er zijn ook varianten met kip of rundvlees.
  • Chorizo al vino
  • Een met wijn doordrenkte chorizo worst. Dit heeft een stevige smaak en is meestal gemaakt van pittige worst.
  • Croquetas
  • Een snack die veel weg heeft van de Nederlandse kroketten. Croquetas zijn gefrituurde snacks met een vlees, vis of groente vulling in béchamel saus.
  • Calamares a la romana of rabas
  • Gefrituurde inktvisringen met verse citroen. In het zuiden van Spanje serveren ze ook gebakken zeevruchten.
  • Serrano ham of Iberico ham
  • Een van de meest bekende en populairste stukken vlees uit Spanje. Je kunt deze los of op een broodje bestellen.
  • Ensaladilla rusa
  • Spaanse aardappelsalade met tonijn, erwtjes, mayonaise, wortels en olijven.
  • Pimientos de padrón
  • Kleine groene paprika's met een pittige vulling.

Uitgelicht recept

Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Scampi diabolique uitgekozen. Deze scampi diabolique is een Belgische klassieker. Je kunt deze als hapje serveren, maar met een beetje meer saus ook een aanrader als pastasaus! Volledig recept bekijken

Scampi diabolique
😍 19Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Scampi diabolique

20 minuten
4 personen

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Aan de slag

Als je diepvries garnalen gebruikt dien je deze eerst te ontdooien, dep ze daarna droog met keukenpapier. 

Als ze nog niet gepeld zijn kun je dit het beste eerst doen, je kunt ter decoratie de staartjes eraan laten. Pel en snijd de sjalot en knoflooktenen fijn. 

Verhit een scheut olijfolie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg dan de garnalen toe en bak deze nog enkele minuten langer. 

Bak dan paprika poeder en cayenne peper kort mee samen met de tomatenpuree. Op deze manier zal de tomatenpuree ontzuurd worden en zal de saus lekkerder worden. 

Blus af met witte wijn en laat het enkele minuten inkoken. Breng op smaak met peper, zout, een flinke eetlepel crème fraîche en eventueel meer cayenne peper. 

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.