Thema: tapas

106 Recepten

Maak lekkere hapjes voor je feestje of tapasavond met deze tapas recepten. Keuze uit tapas recepten van over de hele wereld waar je zelf een heerlijke tapasplank mee maakt! Leuke tapasplank recepten die niet al te moeilijk zijn.

Tapas recepten komen uit Spanje en worden als hapje of tussendoortje gegeten. Je ziet tegenwoordig tapas steeds vaker op een menukaart staan of tijdens een feestje op tafel komen. Door de verschillende soorten hapjes is er voor ieder wat wils. Ruime keuze uit meer dan 100 gratis tapas recepten!


Pulpo a la gallega

Kooktijd 1 uur Aantal personen 2 personen

Pulpo a la gallega is een typische Spaanse tapa van octopus, deze klassieker uit Galicië wordt gemaakt van aardappel, inktvis en kruiden. Je kunt de aardappelen ook eventueel weglaten.


Pan con tomate

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Je ziet het overal in Spanje: pan con tomate, ofwel Spaans brood met tomaat. Een ontzettend makkelijk tapas gerecht welke vaak ook als ontbijt wordt geserveerd.


Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (27)

Tortilla de patatas is misschien wel één van de bekende Spaanse tapa. Dit Spaanse aardappel omelet, ofwel aardappeltortilla of tortilla española, wordt gemaakt met weinig ingrediënten.


Mini pasteitjes met ham en kaas

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Deze mini pasteitjes met ham en kaas zijn snel klaar, makkelijk te maken en ideaal als hapje tijdens Pasen. Ook lekker tijdens de paasbrunch.


Witlofbootjes met kip kerrie

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Op zoek naar een leuk borrelhapje, of als hapje tijdens de jaarwisseling? Deze witlofbootjes met kip kerrie zijn super lekker, krokant en ook nog eens snel te maken!


Italiaanse borrelplank

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (16)

Maak een heerlijke Italiaanse borrelplank, ofwel l'aperitivo. Een mooie en goed gevulde plank die je kunt maken voor je volgende borrel!


Amuse van coquille met vanille

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (44)

Een snelle en makkelijke amuse van coquille met vanille staat binnen 10 minuten op tafel. Een luxe hapje voor de feestdagen, perfect voorafgaand aan het diner.


Tortellini spiesjes

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (26)

Wat zijn deze tortellini spiesjes super leuk en makkelijk om te maken. Het is alsof je een mini pasta salade op een spiesje eet, zo lekker!


Albóndigas in tomatensaus

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze lekkere albóndigas (gehaktballetjes) in tomatensaus is een makkelijk hapje dat je bij elke tapas avond wel kunt serveren!


Knoflookchampignons tapas

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (55)

De populairste en misschien wel makkelijkste Spaanse tapas. Deze heerlijke knoflookchampignons zijn in een mum van tijd klaar!


Gambas al ajillo

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (41)

Gambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes.


Albóndigas de choco

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Albóndigas de choco zijn lekkere Spaanse tapas gemaakt van inktvis en gekookt in visbouillon.


Patatas bravas met aioli

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (22)

Er gaat niets boven heerlijke tapas, deze klassieke aardappeltjes kent iedereen wel. Deze patatas bravas met aioli zijn eens iets anders dan met standaard tomatensaus.


Zelf olijven marineren

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (16)

Heel simpel recept om je eigen olijven te marineren. Veel goedkoper dan gekochte gemarineerde olijven en naar eigen wens op smaak te brengen.


Huevos rotos - Spaanse gebroken eieren

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (21)

Huevos rotos con jamón zijn heerlijk simpele eieren op friet met rauwe ham. Deze friet kun je zelf maken van aardappelen, maar dit is niet noodzakelijk.


Wat is tapas?

Als je het hebt over tapas dan heb je het over een manier van hoe eten geserveerd is, niet persé over wat voor soort gerechten. Dit houdt overigens niet in dat er geen klassieke tapas gerechten te vinden zijn in restaurants.

Een “tapa” is simpelweg een kleine hoeveelheid eten. Je kunt zo wat alle gerechten in tapas vorm serveren! Als je voor tapas gerechtjes gaat dan bestel je meestal veel verschillende hapjes die je doorgaans met meerdere mensen deelt. Op deze manier kun je veel verschillende soorten gerechten uitproberen!

Een van de meest gehoorde verhalen van de herkomst van tapas is dat dit begonnen was met kleine plakjes vlees of brood waarmee een drankje afgedekt werd. Dit om te voorkomen dat er vliegen of andere insecten in de drankjes kwamen. “Tapas” is namelijk het Spaanse woord voor “afgedekt”. Beetje bij beetje werd de snack steeds populairder en daarmee ook steeds uitgebreider.

Tegenwoordig heb je ontelbaar veel verschillende soorten tapas. Je hebt simpele tapas zoals een klein bakje olijven maar ook meergangen tapas!

Welke tapas kun je het beste bestellen?

Nu duidelijk is waar tapas vandaan komen is het tijd om antwoord te geven op de vraag “Welke tapas kan ik het beste bestellen?”. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, aangezien er zo ontzettend veel verschillende soorten tapas zijn. Hieronder kun je een lijst vinden met de meest voorkomende soorten tapas die je in Spanje kunt tegenkomen.

  • Patatas bravas
  • Kleine stukjes gebakken aardappel met daarbij een pittige tomatensaus.
  • Boquerones
  • Ansjovis in azijn, niet de meest favoriete keuze van iedereen maar zeker de moeite waard om te proberen!
  • Tortilla de patatas
  • Een soort quiche maar dan zonder korst, gemaakt met eieren, aardappelen en soms uien.
  • Pincho moruno
  • Spiesjes van geroosterd vlees met flink wat kruiden erop. Meestal is dit varkensvlees maar er zijn ook varianten met kip of rundvlees.
  • Chorizo al vino
  • Een met wijn doordrenkte chorizo worst. Dit heeft een stevige smaak en is meestal gemaakt van pittige worst.
  • Croquetas
  • Een snack die veel weg heeft van de Nederlandse kroketten. Croquetas zijn gefrituurde snacks met een vlees, vis of groente vulling in béchamel saus.
  • Calamares a la romana of rabas
  • Gefrituurde inktvisringen met verse citroen. In het zuiden van Spanje serveren ze ook gebakken zeevruchten.
  • Serrano ham of Iberico ham
  • Een van de meest bekende en populairste stukken vlees uit Spanje. Je kunt deze los of op een broodje bestellen.
  • Ensaladilla rusa
  • Spaanse aardappelsalade met tonijn, erwtjes, mayonaise, wortels en olijven.
  • Pimientos de padrón
  • Kleine groene paprika's met een pittige vulling.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere scampi diabolique ? Deze scampi diabolique is een Belgische klassieker. Je kunt deze als hapje serveren, maar met een beetje meer saus ook een aanrader als pastasaus!

Ingrediënten


  • ongeveer 30 scampi's
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • snufje cayenne peper
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 flinke eetlepel crème fraîche
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

(19)
1
Als je diepvries garnalen gebruikt dien je deze eerst te ontdooien, dep ze daarna droog met keukenpapier. 
2
Als ze nog niet gepeld zijn kun je dit het beste eerst doen, je kunt ter decoratie de staartjes eraan laten. Pel en snijd de sjalot en knoflooktenen fijn. Scampi Diabolique
3
Verhit een scheut olijfolie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg dan de garnalen toe en bak deze nog enkele minuten langer. 
4
Bak dan paprika poeder en cayenne peper kort mee samen met de tomatenpuree. Op deze manier zal de tomatenpuree ontzuurd worden en zal de saus lekkerder worden. 

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.