Tapas

103 recepten

Maak lekkere hapjes voor je feestje of tapasavond met deze tapas recepten. Keuze uit tapas recepten van over de hele wereld waar je zelf een heerlijke tapasplank mee maakt! Leuke tapasplank recepten die niet al te moeilijk zijn.

Tapas recepten komen uit Spanje en worden als hapje of tussendoortje gegeten. Je ziet tegenwoordig tapas steeds vaker op een menukaart staan of tijdens een feestje op tafel komen. Door de verschillende soorten hapjes is er voor ieder wat wils!


Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

45 minuten 4 personen (5)

Tortilla de patatas is misschien wel één van de bekende Spaanse tapa. Dit Spaanse aardappel omelet, ofwel aardappeltortilla of tortilla española, wordt gemaakt met weinig ingrediënten.


Mini pasteitjes met ham en kaas

20 minuten 8 personen (3)

Deze mini pasteitjes met ham en kaas zijn snel klaar, makkelijk te maken en ideaal als hapje tijdens Pasen. Ook lekker tijdens de paasbrunch.


Witlofbootjes met kip kerrie

20 minuten 8 personen (6)

Op zoek naar een leuk borrelhapje, of als hapje tijdens de jaarwisseling? Deze witlofbootjes met kip kerrie zijn super lekker, krokant en ook nog eens snel te maken!


Italiaanse borrelplank

15 minuten 6 personen (6)

Maak een heerlijke Italiaanse borrelplank, ofwel l'aperitivo. Een mooie en goed gevulde plank die je kunt maken voor je volgende borrel!


Tortellini spiesjes

20 minuten 4 personen (12)

Wat zijn deze tortellini spiesjes super leuk en makkelijk om te maken. Het is alsof je een mini pasta salade op een spiesje eet, zo lekker!


Albóndigas in tomatensaus

40 minuten 6 personen (12)

Deze lekkere albóndigas (gehaktballetjes) in tomatensaus is een makkelijk hapje dat je bij elke tapas avond wel kunt serveren!


Knoflookchampignons tapas

20 minuten 2 personen (34)

De populairste en misschien wel makkelijkste Spaanse tapas. Deze heerlijke knoflookchampignons zijn in een mum van tijd klaar!


Gambas al ajillo

10 minuten 2 personen (26)

Gambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes.


Albóndigas de choco

55 minuten 6 personen

Albóndigas de choco zijn lekkere Spaanse tapas gemaakt van inktvis en gekookt in visbouillon.


Patatas bravas met aioli

40 minuten 6 personen (15)

Er gaat niets boven heerlijke tapas, deze klassieke aardappeltjes kent iedereen wel. Deze patatas bravas met aioli zijn eens iets anders dan met standaard tomatensaus.


Zelf olijven marineren

10 minuten 4 personen (10)

Heel simpel recept om je eigen olijven te marineren. Veel goedkoper dan gekochte gemarineerde olijven en naar eigen wens op smaak te brengen.


Huevos rotos - Spaanse gebroken eieren

30 minuten 2 personen (16)

Huevos rotos con jamón zijn heerlijk simpele eieren op friet met rauwe ham. Deze friet kun je zelf maken van aardappelen, maar dit is niet noodzakelijk.


Gebakken feta uit de oven

20 minuten 2 personen (29)

Deze gebakken feta uit de oven is ideaal als voorafje, hapje of tijdens de lunch. Extra lekker met tomaatjes en brood.


Pittige gamba's

10 minuten 2 personen (27)

Dit lekkere Spaanse tapas hapje heb je zó klaargemaakt. Deze pittige gamba's met limoen en knoflook zijn om je vingers bij af te likken!


Gevulde vijgen

5 minuten 3 personen (9)

Deze gevulde vijgen zijn een heerlijk en makkelijk (borrel) hapje die je zó op tafel kunt zetten. De combinatie met rauwe ham is geweldig!


Wat is tapas?

Als je het hebt over tapas dan heb je het over een manier van hoe eten geserveerd is, niet persé over wat voor soort gerechten. Dit houdt overigens niet in dat er geen klassieke tapas gerechten te vinden zijn in restaurants.

Een “tapa” is simpelweg een kleine hoeveelheid eten. Je kunt zo wat alle gerechten in tapas vorm serveren! Als je voor tapas gerechtjes gaat dan bestel je meestal veel verschillende hapjes die je doorgaans met meerdere mensen deelt. Op deze manier kun je veel verschillende soorten gerechten uitproberen!

Een van de meest gehoorde verhalen van de herkomst van tapas is dat dit begonnen was met kleine plakjes vlees of brood waarmee een drankje afgedekt werd. Dit om te voorkomen dat er vliegen of andere insecten in de drankjes kwamen. “Tapas” is namelijk het Spaanse woord voor “afgedekt”. Beetje bij beetje werd de snack steeds populairder en daarmee ook steeds uitgebreider.

Tegenwoordig heb je ontelbaar veel verschillende soorten tapas. Je hebt simpele tapas zoals een klein bakje olijven maar ook meergangen tapas!

Welke tapas kun je het beste bestellen?

Nu duidelijk is waar tapas vandaan komen is het tijd om antwoord te geven op de vraag “Welke tapas kan ik het beste bestellen?”. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, aangezien er zo ontzettend veel verschillende soorten tapas zijn. Hieronder kun je een lijst vinden met de meest voorkomende soorten tapas die je in Spanje kunt tegenkomen.

  • Patatas bravas
  • Kleine stukjes gebakken aardappel met daarbij een pittige tomatensaus.
  • Boquerones
  • Ansjovis in azijn, niet de meest favoriete keuze van iedereen maar zeker de moeite waard om te proberen!
  • Tortilla de patatas
  • Een soort quiche maar dan zonder korst, gemaakt met eieren, aardappelen en soms uien.
  • Pincho moruno
  • Spiesjes van geroosterd vlees met flink wat kruiden erop. Meestal is dit varkensvlees maar er zijn ook varianten met kip of rundvlees.
  • Chorizo al vino
  • Een met wijn doordrenkte chorizo worst. Dit heeft een stevige smaak en is meestal gemaakt van pittige worst.
  • Croquetas
  • Een snack die veel weg heeft van de Nederlandse kroketten. Croquetas zijn gefrituurde snacks met een vlees, vis of groente vulling in béchamel saus.
  • Calamares a la romana of rabas
  • Gefrituurde inktvisringen met verse citroen. In het zuiden van Spanje serveren ze ook gebakken zeevruchten.
  • Serrano ham of Iberico ham
  • Een van de meest bekende en populairste stukken vlees uit Spanje. Je kunt deze los of op een broodje bestellen.
  • Ensaladilla rusa
  • Spaanse aardappelsalade met tonijn, erwtjes, mayonaise, wortels en olijven.
  • Pimientos de padrón
  • Kleine groene paprika's met een pittige vulling.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.