Knolselderij soep met spekvet en croutons

(5)

Een overheerlijke romige knolselderij soep met spekvet en croutons. Gebakken in het vet van de spek voor een ontzettend smaakvolle soep.

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch
Knolselderij soep met spekvet en croutons

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1/2e knolselderij
  • 1 ui
  • 800 ml kippenbouillon
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • peper (en eventueel zout) naar smaak
  • 3 sneetjes brood
  • 3 knoflooktenen
  • vet van gebakken spek
  • 150 ml room
  • optioneel: peterselie om te garneren
Knolselderij soep met spekvet en croutons Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • blender of staafmixer
  • middelgrote bakpan

Bereiding


Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/knolselderij-soep-met-spekvet-en-croutons


Voorbereiding – 15 minuten

Schil de knolselderij, was deze en snijd in grove stukken. Pel de ui en knoflooktenen en snijd de ui en 1 knoflookteen grof. Snijd de andere 2 knoflookteentjes door de helft. 

Snijd het spek grof en bak dit, rugspek smelt het beste maar je kunt eventueel ook ander soort spek gebruiken. In het vet van de spek gaan we de ui, knoflook en knolselderij aan fruiten, ook gebruiken we nog extra spekvet voor bovenop de soep. Dit geeft de soep een extra hartige en overheerlijke smaak. 

Bak het spek samen met de 2 overige knoflooktenen. Verwijder dan het spek en de knoflook zodat alleen het smaakvolle vet overblijft. 

Knolselderij soep met spekvet en croutons
Knolselderij soep met spekvet en croutons

Knolselderij soep met spekvet en croutons afmaken – 20 minuten

Houd een groot deel van het vet apart en verhit een beetje van het spekvet in de middelgrote pan en fruit hierin de ui en 1 knoflookteen. Voeg na enkele minuten ook de grof gesneden knolselderij toe.

Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de soep 10 minuten en verwijder dan de kruidnagels en laurierblaadjes. 

Maak ondertussen de croutons. Snijd de korstjes van de sneetjes brood en snijd het brood in blokjes. Houd een beetje spekvet apart voor op de soep en verhit de rest in de middelgrote bakpan. Bak hierin de broodblokjes tot deze goudbruin en krokant zijn geworden. 

Pureer de soep zodra de knolselderij zacht is geworden, exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken. Gebruik hiervoor een blender of staafmixer. 

Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Het zout is optioneel, aangezien het spekvet al vrij zout is. 

Serveer met extra spekvet, croutons en eventueel peterselie ter garnering. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Knolselderij soep met spekvet en croutons: Veel gestelde vragen

Welk spek kan ik het beste gebruiken?

Gebruik bij voorkeur rugspek, dat is vetter en smelt beter dan bijv. ontbijtspek.

Kan ik het spekvet ook weglaten?

Je kunt het spekvet eventueel weglaten, maar dan zal de soep minder smaakvol zijn.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.