Een hele kalkoen bereiden in de oven vult je huis enkele uren met een heerlijke geur. Deze kalkoen met een geweldige kruidenboter is het perfecte pronkstuk tijdens de feestdagen!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 4 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Haal de kalkoen minstens een uur vooraf uit de koelkast. Bestrooi de hele kalkoen aan de buiten- en binnenkant met peper en (grof) zout.
Was de takjes rozemarijn, tijm en salie. Verwijder de takjes en hak de blaadjes rozemarijn, tijm en salie fijn. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn.
Meng de zachte boter met de fijngesneden kruiden en knoflook. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Pel de ui en snijd de ui en citroen in partjes. Vul hiermee de kalkoen en besmeer de kalkoen dan volledig met de kruidenboter. De kruidenboter die je overhoudt, kun je gebruiken om de kalkoen tijdens het braden regelmatig opnieuw in te smeren.
Je kunt de boter eventueel een beetje zachter maken door deze kort te verwarmen. Doordat de boter zachter is kun je een kwast gebruiken om de kalkoen in te smeren.
Plaats de kalkoen op een ovenrek en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Plaats hier een ovenschaal onder om het vet en vocht op te vangen.
Houd ongeveer een kwartier baktijd aan per 400 gram kalkoen. Dus voor een kalkoen van ongeveer 3,5e kilogram bak je deze mooi gaar in ongeveer 2,5 uur. De kerntemperatuur behoort dan minstens 71 graden Celsius te zijn.
Het vet en de sappen die in de ovenschaal zijn opgevangen kun je gebruiken voor een jus. Ik maakte hier een snelle saus van door er verse cranberries aan toe te voegen en dit in een kleine sauspan verwarmen tot de cranberry's zijn open gebarsten.
Serveer de kalkoen als pronkstuk tijdens de feestdagen met bijvoorbeeld spruitjes, pastinaak en pommes duchesse. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.