Hele kalkoen bereiden in de oven
😍 43Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hele kalkoen bereiden in de oven

Een hele kalkoen bereiden in de oven vult je huis enkele uren met een heerlijke geur. Deze kalkoen met een geweldige kruidenboter is het perfecte pronkstuk tijdens de feestdagen!

4 uur
6 personen
Hele kalkoen bereiden in de oven ingrediënten
Recept hele kalkoen bereiden in de oven

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 4 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-06-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
3 uur
Totale tijd
4 uur

Voorbereiding – 1 uur

Haal de kalkoen minstens een uur vooraf uit de koelkast. Bestrooi de hele kalkoen aan de buiten- en binnenkant met peper en (grof) zout.

Was de takjes rozemarijn, tijm en salie. Verwijder de takjes en hak de blaadjes rozemarijn, tijm en salie fijn. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. 

Meng de zachte boter met de fijngesneden kruiden en knoflook. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Pel de ui en snijd de ui en citroen in partjes. Vul hiermee de kalkoen en besmeer de kalkoen dan volledig met de kruidenboter. De kruidenboter die je overhoudt, kun je gebruiken om de kalkoen tijdens het braden regelmatig opnieuw in te smeren.

Je kunt de boter eventueel een beetje zachter maken door deze kort te verwarmen. Doordat de boter zachter is kun je een kwast gebruiken om de kalkoen in te smeren.

Hele kalkoen bereiden in de oven
Hele kalkoen bereiden in de oven

Hele kalkoen bereiden in de oven – 3 uur

Plaats de kalkoen op een ovenrek en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Plaats hier een ovenschaal onder om het vet en vocht op te vangen.

Houd ongeveer een kwartier baktijd aan per 400 gram kalkoen. Dus voor een kalkoen van ongeveer 3,5e kilogram bak je deze mooi gaar in ongeveer 2,5 uur. De kerntemperatuur behoort dan minstens 71 graden Celsius te zijn.

Het vet en de sappen die in de ovenschaal zijn opgevangen kun je gebruiken voor een jus. Ik maakte hier een snelle saus van door er verse cranberries aan toe te voegen en dit in een kleine sauspan verwarmen tot de cranberry's zijn open gebarsten.

Serveer de kalkoen als pronkstuk tijdens de feestdagen met bijvoorbeeld spruitjes, pastinaak en pommes duchesse. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit recept?

43 waarderingen
😍
43
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
1181.91 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
6.93 g
2.25 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
63.86 g
31.3 g
Eiwitten
129.84 g
Vezels
1.9 g
Natrium
639.86 mg
Mineralen
Ijzer
6.57 mg
Calcium
106.53 mg
Magnesium
127.37 mg
Kalium
127.37 mg
Fosfor
1203.04 mg
Koper
0.66 mg
Zink
12.03 mg
Jodium
0.48 µg
Selenium
175.05 µg
Vitamines
Vitamine C
15.53 mg
Vitamine D
1.67 mg
Vitamine A
228.55 mg
Vitamine B1
0.34 mg
Vitamine B2
0.74 mg
Vitamine B6
3 mg
Vitamine B12
2.92 µg
Foliumzuur
63.14 µg
Vitamine E
2.05 mg
Vitamine K
59.64 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Hele kalkoen bereiden in de oven"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.