Hele kalkoen bereiden in de oven

(41)

Een hele kalkoen bereiden in de oven vult je huis enkele uren met een heerlijke geur. Deze kalkoen met een geweldige kruidenboter is het perfecte pronkstuk tijdens de feestdagen!

Kooktijd 4 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Hele kalkoen bereiden in de oven

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kalkoen (~3,5 kg)
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 8 knoflooktenen
  • paar takjes verse rozemarijn
  • paar takjes verse tijm
  • paar takjes verse salie
  • peper en (grof) zout naar smaak
Hele kalkoen bereiden in de oven Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: elektrische mixer
  • oven
  • ovenrek
  • ovenschaal of plaat
  • kleine sauspan
  • optioneel: siliconen kwast
  • kern thermometer

Bereiding


Kooktijd 4 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hele-kalkoen-bereiden-in-de-oven


Voorbereiding – 1 uur

Haal de kalkoen minstens een uur vooraf uit de koelkast. Bestrooi de hele kalkoen aan de buiten- en binnenkant met peper en (grof) zout.

Was de takjes rozemarijn, tijm en salie. Verwijder de takjes en hak de blaadjes rozemarijn, tijm en salie fijn. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. 

Meng de zachte boter met de fijngesneden kruiden en knoflook. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Pel de ui en snijd de ui en citroen in partjes. Vul hiermee de kalkoen en besmeer de kalkoen dan volledig met de kruidenboter. De kruidenboter die je overhoudt, kun je gebruiken om de kalkoen tijdens het braden regelmatig opnieuw in te smeren.

Je kunt de boter eventueel een beetje zachter maken door deze kort te verwarmen. Doordat de boter zachter is kun je een kwast gebruiken om de kalkoen in te smeren.

Hele kalkoen bereiden in de oven
Hele kalkoen bereiden in de oven

Hele kalkoen bereiden in de oven – 3 uur

Plaats de kalkoen op een ovenrek en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Plaats hier een ovenschaal onder om het vet en vocht op te vangen.

Houd ongeveer een kwartier baktijd aan per 400 gram kalkoen. Dus voor een kalkoen van ongeveer 3,5e kilogram bak je deze mooi gaar in ongeveer 2,5 uur. De kerntemperatuur behoort dan minstens 71 graden Celsius te zijn.

Het vet en de sappen die in de ovenschaal zijn opgevangen kun je gebruiken voor een jus. Ik maakte hier een snelle saus van door er verse cranberries aan toe te voegen en dit in een kleine sauspan verwarmen tot de cranberry's zijn open gebarsten.

Serveer de kalkoen als pronkstuk tijdens de feestdagen met bijvoorbeeld spruitjes, pastinaak en pommes duchesse. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

41 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.