Glutenvrije recepten

98 Recepten

Bekijk hier heerlijke en makkelijk te maken glutenvrije recepten. Heb je een glutenallergie of wil je simpelweg minder gluten eten? Dan zijn deze recepten wat voor jou, ruime keuze uit verschillende heerlijke glutenvrije gerechten die je heel makkelijk zelf kunt koken.


Rode biet tartaar in een glaasje

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze rode biet tartaar in een glaasje is een vegetarische amuse bouche, ideaal voor een feestje of als last minute kerst hapje. Weinig ingrediënten en te maken binnen een kwartier.


Vegetarische tartiflette

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Deze vegetarische tartiflette is extra lekker met paddenstoelen, rozemarijn en Reblochon kaas. Makkelijk om te maken met een groots effect waar elke kaasliefhebber blij van zal worden tijdens de feestdagen.


Truffelsaus

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Deze makkelijke truffelsaus zit boordevol smaak door de rode port, de ideale saus voor bij een stukje vlees tijdens de feestdagen. Makkelijk te maken zonder ingewikkelde ingrediënten.


Dal makhani

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

De romigheid in de dal makhani komt niet door het toevoegen van extra room of boter, maar door het langzaam garen van de linzen. Deze romige zwarte linzendahl is echt super zacht en smaakvol.


Farinata di ceci

Kooktijd 3 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Er bestaan veel verschillende versies van farinata di ceci, ofwel brood gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze versie uit Ligurië is te maken met weinig ingrediënten.


Bitterkoekjes

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Je houdt ervan of juist niet, bitterkoekjes. Een heerlijk Nederlands koekje met maar 4 ingrediënten. Een klein koekje die knapperig en een tikje zacht tegelijk is.


Tuinbonen met spekjes

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!


Burrata salade met pesto

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Maak in een handomdraai een heerlijke burrata salade met pesto. Ideaal als lunch salade of als bijgerecht, met echte Italiaanse romige kaas.


Ajvar (paprika-aubergine saus)

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.


Zelf harissa maken

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Er zijn verschillende manieren om harissa te maken. Het is niet moeilijk, deze versie met gedroogde pepers is in Tunesië de meest gebruikte manier.


Gebakken paprikasalade

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (21)

Eet deze gebakken paprikasalade heet of lauwwarm bij een Mexicaans gerecht. Met gekarameliseerde uien en een lekkere kruidenmix.


Arancello maken

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 16 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (30)

Deze heerlijke zachte en zoete arancello is een Italiaanse sinaasappellikeur. Arancello maken doe je met maar een aantal ingrediënten!


Knoflookchampignons tapas

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (50)

De populairste en misschien wel makkelijkste Spaanse tapas. Deze heerlijke knoflookchampignons zijn in een mum van tijd klaar!


Spruitjes uit de oven

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (31)

Spruitjes uit de oven zijn een makkelijke manier om spruitjes eens op een andere manier te maken. Deze kleine kooltjes zijn een perfect bijgerecht.


Gevulde kipfilet met spinazie

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een gevulde kipfilet met spinazie is heerlijk zacht en krokant tegelijk, licht gekruid en extra lekker met mozzarella.


Wat voor soort gerechten zijn glutenvrij?

Van nature zijn al ontzettend veel ingrediënten glutenvrij. Maar tegenwoordig zijn ook veel producten of zelfs kant-en-klare maaltijden helemaal glutenvrij. In deze ingrediënten zitten geen gluten:

  • aardappels
  • zilvervliesrijst
  • granen zoals quinoa, boekweit, gierst en teff
  • onbewerkte vis
  • peulvruchten
  • tempé
  • tofu
  • onbewerkt vlees
  • ongezouten nootjes
  • melk
  • yoghurt
  • kwark
  • kaas van koe, geiten of schapenmelk
  • olie zoals zonnebloemolie, olijfolie enzovoorts.
  • water
  • thee
  • koffie
  • roomboter, maar ook halvarine en margarine

Zoals je kunt zien zijn er best veel producten waar sowieso geen gluten in zitten. Deze lijst is niet alles wat je alleen maar mag eten, er zijn nog veel meer ingrediënten beschikbaar dan wat vermeld staat. 

Belangrijk is dat je per product dat je wilt kopen in de supermarkt goed op de verpakking kijkt. Zo zijn de meeste margarines wel glutenvrij, maar niet alle.

Waar zitten de meeste gluten in?

Als koploper uiteraard in brood, maar ook in crackers, koek, pizza, pasta, couscoussalade, beschuit, bulgur en seitan. ook producten zoals spelt en khorasan tarwe, rogge en gort bevatten gluten.

Over het algemeen zijn meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel (broodkruimels) gemaakt van producten waar gluten inzitten, of in hebben gezeten.

Maar ook in sommige medicijnen of vitaminepilletjes kunnen gluten zitten. Het is daardoor altijd handig om voordat je iets eet of drinkt de verpakking te controleren.

Mocht je niet zeker weten of ergens gluten in zit, dan kun je het altijd aan iemand vragen of voor de zekerheid laten staan.

Wat kan ik wel eten als ik een glutenvrij dieet volg?

Loop eens door onze lijst met heerlijke glutenvrije recepten en je zult versteld staan van hoeveel gerechten er zijn waar geen gluten inzitten! Leuke recepten die makkelijk te volgen zijn met heerlijke en smaakvolle ingrediënten voor een fantastisch ontbijt, lunch of diner!


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.