Thema: glutenvrije recepten

129 Recepten

Bekijk hier heerlijke en makkelijk te maken glutenvrije recepten. Heb je een glutenallergie of wil je simpelweg minder gluten eten? Dan zijn deze recepten wat voor jou, ruime keuze uit verschillende heerlijke glutenvrije gerechten die je heel makkelijk zelf kunt koken.


Paksoisoep met paddenstoelen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen

Een paksoisoep met paddenstoelen is een heerlijke soep met verse ingrediënten. Een lichte soep bomvol knapperige groenten, heerlijk voor de lunch of als voorgerecht aangezien deze soep niet erg vullend is.


Zelf pindakaas maken

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen

Zelf pindakaas maken is ontzettend makkelijk, een heerlijke smeuïge pindakaas met maar 3 ingrediënten. Zelfgemaakte pindakaas zonder toevoegingen, wat wil je nog meer!


Groene asperges van de BBQ

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen

Groene asperges van de BBQ zijn een heerlijk en simpel bijgerecht. Gegrilde groene asperges hebben zoveel smaak dat ze niet veel nodig hebben om met weinig moeite ontzettend lekker te worden.


Makkelijk Indonesisch stoofvlees

Kooktijd 2 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Dit Indonesische stoofvlees is gemaakt met weinig ingrediënten, waardoor dit stoofvlees makkelijk te maken is. Heerlijk stoofvlees met limoen, knoflook, ketjap en een vleugje pit.


Ranch dressing

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Een Amerikaanse salade dressing gemaakt van o.a. karnemelk en kruiden. Deze populaire Ranch dressing is een verfrissende en romige keuze voor je salade of gebruik het als Ranch dipsaus.


Truffelmayonaise

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Zelf truffelmayonaise maken is een simpel klusje met groots effect. Een super romige mayonaise met een volle truffelsmaak en te maken met weinig ingrediënten. De lekkerste saus voor bij zoete aardappelfrietjes.


Rode koolsalade met appel

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Frisse rode koolsalade met appel is heerlijk als bijgerecht voor een barbecue of picknick. Met de lekkerste romige dressing is dit gerecht bij velen favoriet!


Taco's met kip tinga

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Soft taco's met kip tinga zijn een makkelijk en overheerlijk authentiek Mexicaans gerecht van maïs tortilla's en kip in een pittige tomatensaus. Door de zure room, limoen en avocado perfect in balans.


Boerenkool stamppot met aardpeer

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Een boerenkool stamppot met aardpeer is een heerlijke variatie op de ouderwetse boerenkoolstamppot. Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol smaak zitten en ook nog eens gezond zijn.


Koolrabi soep

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen

Deze koolrabi soep krijgt een extra volle smaak door de koolrabi eerst te roosteren in de oven. Een romige koolrabisoep met een vleugje laurier en tijm, een heerlijke herfst soep.


Spitskool wokken

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Spitskool wokken is heel makkelijk en zonder veel gedoe en weinig ingrediënten maak jij binnen een handomdraai een heerlijk bijgerecht. Deze spitskool uit de wok past bij veel soorten gerechten.


Truffel omelet

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Een snelle en luxe lunch gewoon bij je thuis. Maak binnen 10 minuten dit truffel omelet, vol van smaak en heerlijk luchtig met een vleugje Parmezaanse kaas.


Soba noedels met sesam

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze soba noedels met sesam uit de wok zijn makkelijk en snel te maken. Japanse noedels met een simpele woksaus zijn een smaakvol bijgerecht met weinig ingrediënten.


Rode bieten salade met bramen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Een rode bieten salade met bramen, hazelnoten en een fantastische zelfgemaakte dressing is het perfecte voorgerecht of serveer als lunch salade. Een vega(n) salade bomvol smaak.


Zelf chimichurri maken

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Zelf chimichurri maken is leuk en makkelijk om te doen. Chimichurri saus is een perfecte smaakmaker tijdens een barbecue, over je tortilla's en nog veel meer. Een smaakvolle, hartige en lichtpittige saus.


Wat voor soort gerechten zijn glutenvrij?

Van nature zijn al ontzettend veel ingrediënten glutenvrij. Maar tegenwoordig zijn ook veel producten of zelfs kant-en-klare maaltijden helemaal glutenvrij. In deze ingrediënten zitten geen gluten:

  • aardappels
  • zilvervliesrijst
  • granen zoals quinoa, boekweit, gierst en teff
  • onbewerkte vis
  • peulvruchten
  • tempé
  • tofu
  • onbewerkt vlees
  • ongezouten nootjes
  • melk
  • yoghurt
  • kwark
  • kaas van koe, geiten of schapenmelk
  • olie zoals zonnebloemolie, olijfolie enzovoorts.
  • water
  • thee
  • koffie
  • roomboter, maar ook halvarine en margarine

Zoals je kunt zien zijn er best veel producten waar sowieso geen gluten in zitten. Deze lijst is niet alles wat je alleen maar mag eten, er zijn nog veel meer ingrediënten beschikbaar dan wat vermeld staat. 

Belangrijk is dat je per product dat je wilt kopen in de supermarkt goed op de verpakking kijkt. Zo zijn de meeste margarines wel glutenvrij, maar niet alle.

Waar zitten de meeste gluten in?

Als koploper uiteraard in brood, maar ook in crackers, koek, pizza, pasta, couscoussalade, beschuit, bulgur en seitan. ook producten zoals spelt en khorasan tarwe, rogge en gort bevatten gluten.

Over het algemeen zijn meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel (broodkruimels) gemaakt van producten waar gluten inzitten, of in hebben gezeten.

Maar ook in sommige medicijnen of vitaminepilletjes kunnen gluten zitten. Het is daardoor altijd handig om voordat je iets eet of drinkt de verpakking te controleren.

Mocht je niet zeker weten of ergens gluten in zit, dan kun je het altijd aan iemand vragen of voor de zekerheid laten staan.

Wat kan ik wel eten als ik een glutenvrij dieet volg?

Loop eens door onze lijst met heerlijke glutenvrije recepten en je zult versteld staan van hoeveel gerechten er zijn waar geen gluten inzitten! Leuke recepten die makkelijk te volgen zijn met heerlijke en smaakvolle ingrediënten voor een fantastisch ontbijt, lunch of diner!

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere ouderwetse komkommersalade (uit de jaren 70) ? Deze ouderwetse komkommersalade met azijn is lekker fris en kun je het beste bij een pittig gerecht serveren. Deze zet je binnen een handomdraai op tafel!

Ingrediënten


  • 1 komkommer
  • 1 kleine ui
  • Zout
  • Gemalen witte peper
  • Natuurazijn
  • Zonnebloemolie

Bereiding

(68)
1
Was de komkommer, snijd eventueel doormidden en rasp deze grof in een kommetje.
2
Schil het kleine uitje en snijd in zo fijn mogelijke blokjes of stukjes, voeg toe aan het kommetje.Ouderwetse komkommersalade (uit de jaren 70)
3
Voeg flink wat zout (1 eetlepel of meer) toe en ongeveer een halve eetlepel aan witte peper. Voeg naar smaak meer zout of peper toe.
4
Giet nu flink wat natuurazijn erbij, totdat de geraspte komkommer halverwege onder staat. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en meng alles goed door elkaar heen.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.