Glutenvrij koken met deze heerlijke recepten!

Glutenvrij koken met deze heerlijke recepten!

Bekijk hier heerlijke en makkelijk te maken glutenvrije recepten. Heb je een glutenallergie of wil je simpelweg minder gluten eten? Dan zijn deze recepten wat voor jou, ruime keuze uit verschillende heerlijke glutenvrije gerechten die je heel makkelijk zelf kunt koken.

Toon filters

Wat voor soort gerechten zijn glutenvrij?

Van nature zijn al ontzettend veel ingrediënten glutenvrij. Maar tegenwoordig zijn ook veel producten of zelfs kant-en-klare maaltijden helemaal glutenvrij. In deze ingrediënten zitten geen gluten:

  • aardappels
  • zilvervliesrijst
  • granen zoals quinoa, boekweit, gierst en teff
  • onbewerkte vis
  • peulvruchten
  • tempé
  • tofu
  • onbewerkt vlees
  • ongezouten nootjes
  • melk
  • yoghurt
  • kwark
  • kaas van koe, geiten of schapenmelk
  • olie zoals zonnebloemolie, olijfolie enzovoorts.
  • water
  • thee
  • koffie
  • roomboter, maar ook halvarine en margarine

Zoals je kunt zien zijn er best veel producten waar sowieso geen gluten in zitten. Deze lijst is niet alles wat je alleen maar mag eten, er zijn nog veel meer ingrediënten beschikbaar dan wat vermeld staat. 

Belangrijk is dat je per product dat je wilt kopen in de supermarkt goed op de verpakking kijkt. Zo zijn de meeste margarines wel glutenvrij, maar niet alle.

Waar zitten de meeste gluten in?

Als koploper uiteraard in brood, maar ook in crackers, koek, pizza, pasta, couscoussalade, beschuit, bulgur en seitan. ook producten zoals spelt en khorasan tarwe, rogge en gort bevatten gluten.

Over het algemeen zijn meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel (broodkruimels) gemaakt van producten waar gluten inzitten, of in hebben gezeten.

Maar ook in sommige medicijnen of vitaminepilletjes kunnen gluten zitten. Het is daardoor altijd handig om voordat je iets eet of drinkt de verpakking te controleren.

Mocht je niet zeker weten of ergens gluten in zit, dan kun je het altijd aan iemand vragen of voor de zekerheid laten staan.

Wat kan ik wel eten als ik een glutenvrij dieet volg?

Loop eens door onze lijst met heerlijke glutenvrije recepten en je zult versteld staan van hoeveel gerechten er zijn waar geen gluten inzitten! Leuke recepten die makkelijk te volgen zijn met heerlijke en smaakvolle ingrediënten voor een fantastisch ontbijt, lunch of diner!

Uitgelicht recept

Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Ouderwetse komkommersalade (uit de jaren 70) uitgekozen. Deze ouderwetse komkommersalade met azijn is lekker fris en kun je het beste bij een pittig gerecht serveren. Deze zet je binnen een handomdraai op tafel! Volledig recept bekijken

Ouderwetse komkommersalade (uit de jaren 70)
😍 68Geweldig
😋 0Lekker
😲 1Verrassend
😕 0Matig

Ouderwetse komkommersalade (uit de jaren 70)

10 minuten
4 personen

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Aan de slag

Was de komkommer, snijd eventueel doormidden en rasp deze grof in een kommetje.

Schil het kleine uitje en snijd in zo fijn mogelijke blokjes of stukjes, voeg toe aan het kommetje.

Voeg flink wat zout (1 eetlepel of meer) toe en ongeveer een halve eetlepel aan witte peper. Voeg naar smaak meer zout of peper toe.

Giet nu flink wat natuurazijn erbij, totdat de geraspte komkommer halverwege onder staat. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en meng alles goed door elkaar heen.

Je kunt deze makkelijke komkommersalade direct serveren, of afgedekt in de koelkast tot 2 dagen later bewaren. Eet smakelijk!

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.