Keuken: frans

205 Recepten

Franse desserts
Franse desserts
46 Recepten
Frans ontbijt
Frans ontbijt
7 Recepten
Franse lunch
Franse lunch
34 Recepten
Franse apéro
Franse apéro
18 Recepten

Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.


Knolselderij gratin

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een romige knolselderij gratin met aardappel en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht. De knolselderij en rozemarijn maken van een standaard aardappelgratin een winterse gratin met een volle smaak.


Bordelaisesaus

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Een bordelaisesaus is een heerlijke fluweelzachte rode wijn saus die niet mag ontbreken tijdens de feestdagen. Makkelijk om te maken en bomvol smaak.


Faux gras (vegan)

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een vegan versie van de bekende foie gras: makkelijk te maken met o.a. kikkererwten en champignons. Heerlijk als voorgerecht of op de borrelplank tijdens de feestdagen.


Hartige galette met rode biet

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Een hartige galette met rode biet is een heerlijk lunch gerecht met een makkelijk te maken deeg, bieten en geitenkaas. Voor het maken van een rode bieten galette heb je geen bakvorm nodig.


Eekhoorntjesbrood roomsaus

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Een eekhoorntjesbrood roomsaus bomvol paddenstoelen waardoor deze saus tegelijkertijd een bijgerecht is. Romige cêpes met een nootachtige smaak, extra lekker met knoflook en sjalot.


Truffel omelet

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Een snelle en luxe lunch gewoon bij je thuis. Maak binnen 10 minuten dit truffel omelet, vol van smaak en heerlijk luchtig met een vleugje Parmezaanse kaas.


Spätzle met spek en ui

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Spätzle met spek en ui is een hartig gerecht welke binnen 20 minuten op tafel staat. Een heerlijk verwarmend gerecht, ideaal voor een koudere dag.


Get 27 cocktail

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 1 persoon

De Get 27 cocktail is een klassieker uit Zuidwest Frankrijk. Een frisse cocktail voor een hete zomerdag met appel, limoen en munt. Behalve heerlijk fris ziet deze cocktail er ook nog eens prachtig uit.


French 75 cocktail

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een French 75 cocktail is een verfrissende cocktail met o.a. citroen, gin en champagne. Makkelijk om te maken en heerlijk tijdens een warme dag.


Provençaalse groentenschotel

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze Provençaalse groentenschotel uit de oven maak je met de lekkerste groenten, aardappelen en kruiden. Een makkelijke ovenschotel bomvol kleurrijke groenten.


Steak frites

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.


Madeleines met aalbessen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Deze madeleines met aalbessen zijn heerlijke luchtige cakejes met rode besjes en witte chocolade. Een zomerse lekkernij voor bij de koffie of thee.


Kleine gefrituurde visjes

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Deze kleine gefrituurde visjes kun je in veel verschillende Mediterraanse landen vinden. In Spanje als tapas en in Frankrijk tijdens de apéro, maar altijd met een beetje citroen.


Kip fricassee

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een klassieker uit de Franse keuken: kip fricassee. Heerlijke kippendijen in een champignonroomsaus, je kunt eventueel ook andere delen van de kip gebruiken.


Aardbeientaart (tarte aux fraises)

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (13)

Deze Franse aardbeientaart is ook wel bekend als tarte aux fraises, een simpele taart met een knapperige bodem, vanillepudding en de lekkerste aardbeien.


Wat zijn de meest bekende Franse gerechten?

Frankrijk bestaat in totaal uit 101 departementen, waarvan er 96 in het moederland liggen. Elk departement heeft op zijn beurt weer een geheel eigen stijl van koken, speciale lokale gerechten en producten.

Daarbij zijn er ontelbaar veel verhalen, gerechten en kookboeken geschreven over de Franse keuken in de loop van de tijd. De Franse keuken is niet voor niets de grondlegger van de moderne keuken.

Toch zijn er altijd nog de typisch Franse klassiekers die boven alles uit steken. De meest bekende gerechten die wij vanuit Nederland kennen zijn o.a.:

Buiten deze lijst met heerlijke gerechten zijn er ontzettend veel andere lekkere Franse gerechten die je kunt proberen met behulp van onze Franse recepten.

Hoe laat eten ze in Frankrijk?

Mocht je een keer in Frankrijk geweest zijn -bijvoorbeeld op vakantie-, dan is het je vast niet ontgaan. Franse restaurants zijn niet zo vroeg open in de avond als dat het geval is in Nederland. En waarom eten ze een flinke maaltijd als lunch?

Vroeg in de ochtend is het in veel departementen traditioneel om een ‘bol de cafe’ te nuttigen. Een kom gevuld met koffie, of warme chocolademelk voor de kinderen. Daar wordt een stuk stokbrood in gedoopt. Meestal nog een stuk fruit of wat yoghurt en de dag kan beginnen.

Je ziet het vooral nog terug op het Franse platteland: de lunch als hoofdmaaltijd van de dag. Tijdens de middagpauze (tussen 12:00 en 14:00) wordt de lunch genuttigd. Winkels gaan dicht, kantoren zijn niet meer telefonisch te bereiken. Het lijkt wel alsof het hele land even op slot gaat. Pauze. Handig om te weten wanneer je nog even een boodschapje wil gaan halen na 12:00 uur.

Tussen 16:00 - 17:00 krijgen de kinderen in Frankrijk een ‘goûter’ (een klein hapje). Denk aan een stuk chocolade of ander zoetigheid. Dit is voor kinderen om het stuk tussen 12:00 en 20:00 te overbruggen. Na het avondeten wordt er overigens niet meer gesnoept!

's Avonds rond 20:00 - 20:30 eet de gemiddelde Fransoos nog een lichte maaltijd, meestal is dit een salade met verse groenten en een stuk brood. Maar ook soep met brood of een crêpe met kaas. Over het algemeen wordt er niet zoveel gesnacked als dat het geval is in Nederland.

Drinken Fransen altijd wijn bij de maaltijd?

Bij de meeste maaltijden wordt er wel een glas rode wijn geserveerd. Ook kinderen kunnen (afhankelijk van de ouders) een klein glas rode wijn dat verdunt is met water nuttigen. Overigens wordt er in Frankrijk met de seizoenen mee gegeten. Dat wil zeggen dat er in het seizoen ook alleen gebruik gemaakt wordt van de (liefst lokale) seizoensproducten.

Populaire ingrediënten die je in veel verschillende Franse recepten terug ziet komen zijn: boter, eendenvet, wijn, rozemarijn, tijm, laurier, tomaten, brood en knoflook.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere steak frites ? Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Steak frites

Ingrediënten


  • 4 biefstukken
  • olijfolie
  • ongeveer 600 gram friet
  • flinke handvol sla, bijvoorbeeld veldsla
  • halve komkommer
  • handvol cherrytomaatjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 9 eetlepels zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • peper en zout naar smaak
  • kruidenboter of bearnaisesaus om erbij te serveren
  • optioneel: mayonaise

Bereiding

(10)
1
Haal de biefstuk een half uur vooraf uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
2
Je kunt ervoor kiezen om de friet te kopen of zelf te maken, je leest hier uitgebreid waar je op kunt letten voor de lekkerste zelfgemaakte friet. Verwarm frituurolie of gebruik een airfryer om de friet krokant te bakken.
3
In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus. Aan jou de keuze welke je kiest en of je deze zelf gaat maken of kant-en-klaar gebruikt.
4
Maak de dressing (vinaigrette) direct in een middelgrote kom door 1 theelepel mosterd samen met 3 eetlepels rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam 9 eetlepels olie toe en roer glad met een garde, zo zal de olie en azijn mooi mengen. Breng op smaak met peper en zout.

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.