Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.
Palmkool is ook wel bekend onder de Italiaanse naam 'cavolo nero'. Maak er eens een palmkool quiche mee, met o.a. ricotta en een vleugje citroen.
Een vegetarische bieten quiche met feta is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Extra lekker met rode en gele bieten, maar enkel rode bietjes kan natuurlijk ook.
Zelf friet maken is makkelijk, je hebt enkel de juiste aardappel en olie nodig om te frituren. Verse friet, patat of frites, hoe je ze ook noemt, zijn heerlijk knapperig en stevig en het lekkerste met een beetje mayonaise.
Deze vegetarische tartiflette is extra lekker met paddenstoelen, rozemarijn en Reblochon kaas. Makkelijk om te maken met een groots effect waar elke kaasliefhebber blij van zal worden tijdens de feestdagen.
Ossenstaartsoep is een lichtgebonden soep gemaakt van de staart van een rund. Een echte ouderwetse klassieker die je huis vult met de lekkerste geur in de uren dat deze staat te pruttelen.
Frambozen bûche de Noël ofwel een frambozen cakerol, is een super luchtige cake met een simpele vanille slagroom, verse frambozen en mini meringues. Een topper voor de feestdagen.
Een Franse borrelplank maken is niet moeilijk. Super feestelijk voor de feestdagen om met z'n allen van te genieten en extra lekker met gesmolten camembert om te dippen.
Een simpele uientaart is heerlijk met een kopje soep, of tijdens de lunch. Gekarameliseerde uien met een vleugje tijm, knapperig bladerdeeg en kaas.
Deze poulet chasseur, ofwel jachtkip, is een Franse klassieker en heeft even tijd nodig maar dat is het meer dan waard. Malse kip in een super smaakvolle saus met o.a. champignons en cognac.
Een makkelijke broccoli quiche is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Met een simpele bodem van bladerdeeg en een vulling van o.a. knoflook, ham en paprika.
Heerlijke roseval aardappeltjes uit de oven, met rozemarijn en knoflook. Een ideaal en simpel bijgerecht voor elke dag van de week.
Deze sperziebonen salade is een perfect bijgerecht, klaar in een handomdraai. Knapperige sperziebonen, een frisse vinaigrette met citroen en een sjalotje, meer heb je niet nodig.
Dit recept voor een ouderwetse bonne femme schotel zit boordevol groenten en aardappel, een smaakvolle maaltijd of serveer de bonne femme garnituur als bijgerecht.
Deze schattige paashaas broodjes zijn leuk om te maken samen met de kinderen tijdens Pasen. Een heerlijk brioche brood, een beetje zacht, luchtig en een tikkeltje zoet.
Met oeufs en cocotte kun je blijven variëren, deze eieren uit de oven zijn heerlijk om broodsoldaatjes in te dippen. Leuk tijdens de paasbrunch of serveer ze als ontbijt.
Frankrijk bestaat in totaal uit 101 departementen, waarvan er 96 in het moederland liggen. Elk departement heeft op zijn beurt weer een geheel eigen stijl van koken, speciale lokale gerechten en producten.
Daarbij zijn er ontelbaar veel verhalen, gerechten en kookboeken geschreven over de Franse keuken in de loop van de tijd. De Franse keuken is niet voor niets de grondlegger van de moderne keuken.
Toch zijn er altijd nog de typisch Franse klassiekers die boven alles uit steken. De meest bekende gerechten die wij vanuit Nederland kennen zijn o.a.:
Buiten deze lijst met heerlijke gerechten zijn er ontzettend veel andere lekkere Franse gerechten die je kunt proberen met behulp van onze Franse recepten.
Mocht je een keer in Frankrijk geweest zijn -bijvoorbeeld op vakantie-, dan is het je vast niet ontgaan. Franse restaurants zijn niet zo vroeg open in de avond als dat het geval is in Nederland. En waarom eten ze een flinke maaltijd als lunch?
Vroeg in de ochtend is het in veel departementen traditioneel om een ‘bol de cafe’ te nuttigen. Een kom gevuld met koffie, of warme chocolademelk voor de kinderen. Daar wordt een stuk stokbrood in gedoopt. Meestal nog een stuk fruit of wat yoghurt en de dag kan beginnen.
Je ziet het vooral nog terug op het Franse platteland: de lunch als hoofdmaaltijd van de dag. Tijdens de middagpauze (tussen 12:00 en 14:00) wordt de lunch genuttigd. Winkels gaan dicht, kantoren zijn niet meer telefonisch te bereiken. Het lijkt wel alsof het hele land even op slot gaat. Pauze. Handig om te weten wanneer je nog even een boodschapje wil gaan halen na 12:00 uur.
Tussen 16:00 - 17:00 krijgen de kinderen in Frankrijk een ‘goûter’ (een klein hapje). Denk aan een stuk chocolade of ander zoetigheid. Dit is voor kinderen om het stuk tussen 12:00 en 20:00 te overbruggen. Na het avondeten wordt er overigens niet meer gesnoept!
's Avonds rond 20:00 - 20:30 eet de gemiddelde Fransoos nog een lichte maaltijd, meestal is dit een salade met verse groenten en een stuk brood. Maar ook soep met brood of een crêpe met kaas. Over het algemeen wordt er niet zoveel gesnacked als dat het geval is in Nederland.
Bij de meeste maaltijden wordt er wel een glas rode wijn geserveerd. Ook kinderen kunnen (afhankelijk van de ouders) een klein glas rode wijn dat verdunt is met water nuttigen. Overigens wordt er in Frankrijk met de seizoenen mee gegeten. Dat wil zeggen dat er in het seizoen ook alleen gebruik gemaakt wordt van de (liefst lokale) seizoensproducten.
Populaire ingrediënten die je in veel verschillende Franse recepten terug ziet komen zijn: boter, eendenvet, wijn, rozemarijn, tijm, laurier, tomaten, brood en knoflook.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.