Frans

144 recepten

Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.


Bonne femme schotel

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen

Dit recept voor een ouderwetse bonne femme schotel zit boordevol groenten en aardappel, een smaakvolle maaltijd of serveer de bonne femme garnituur als bijgerecht.


Paashaas broodjes

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Deze schattige paashaas broodjes zijn leuk om te maken samen met de kinderen tijdens Pasen. Een heerlijk brioche brood, een beetje zacht, luchtig en een tikkeltje zoet.


Oeufs en cocotte

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Met oeufs en cocotte kun je blijven variëren, deze eieren uit de oven zijn heerlijk om broodsoldaatjes in te dippen. Leuk tijdens de paasbrunch of serveer ze als ontbijt.


Croque monsieur

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Een heerlijke krokante croque monsieur is een perfect lunch gerecht. Extra lekker met bechamelsaus, dubbel kaas en een frisse salade voor erbij.


Driekoningentaart: galette des rois

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Deze driekoningentaart hoort bij driekoningen, op 6 januari wordt deze 'galette des rois' overal in Frankrijk gegeten. Een makkelijke bladerdeegtaart met frangipane.


Gegratineerde oesters

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Niet iedereen is even dol op rauwe oesters, gaar ze daarom eens in de oven. Deze gegratineerde oesters met o.a. sjalot en witte wijn zijn het perfecte feestelijke voorgerecht of hapje.


Klassieke oesters

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Heerlijke klassieke oesters met een sjalot vinaigrette, ouderwets lekker met verjus. Een heerlijk fris voorgerecht, dit feestelijke gerecht is vooral in Frankrijk een traditie tijdens de feestdagen.


Crêpes Suzette

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Crêpes Suzette zijn een fantastisch klassiek Frans dessert met geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus. Liefst nog met een bolletje vanille ijs.


Amuse van coquille met vanille

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (23)

Een snelle en makkelijke amuse van coquille met vanille staat binnen 10 minuten op tafel. Een luxe hapje voor de feestdagen, perfect voorafgaand aan het diner.


Briesoep met champignons

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (48)

Een súper romige soep met kaas, prei en meer. Deze briesoep met champignons is een mega lekker vegetarische soep, ideaal als lunch of maaltijdsoep.


Kip in het pannetje

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!


Gribiche saus

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een Franse gribiche saus is een mayonaise-achtige saus met kappertjes en verse kruiden. De sauce Gribiche wordt in Frankrijk o.a. geserveerd bij 'poule au pot'.


Zelfgemaakte remouladesaus

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een zelfgemaakte remouladesaus is makkelijk te maken. Een simpele saus op basis van mayonaise met augurk en verse kruiden.


Aardbeien Romanoff

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Deze coupe met gemarineerde aardbeien is super makkelijk te maken. Een aardbeien Romanoff heeft weinig ingrediënten en is zo klaar.


Aligot - Franse aardappelpuree met kaas

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (16)

Aligot is een Franse aardappelpuree met kaas, deze bergkaas is zacht en mild van smaak en smelt goed. Bij een aligot kun je draden trekken van de kaas.


Wat zijn de meest bekende Franse gerechten?

Frankrijk bestaat in totaal uit 101 departementen, waarvan er 96 in het moederland liggen. Elk departement heeft op zijn beurt weer een geheel eigen stijl van koken, speciale lokale gerechten en producten.

Daarbij zijn er ontelbaar veel verhalen, gerechten en kookboeken geschreven over de Franse keuken in de loop van de tijd. De Franse keuken is niet voor niets de grondlegger van de moderne keuken.

Toch zijn er altijd nog de typisch Franse klassiekers die boven alles uit steken. De meest bekende gerechten die wij vanuit Nederland kennen zijn o.a.:

Buiten deze lijst met heerlijke gerechten zijn er ontzettend veel andere lekkere Franse gerechten die je kunt proberen met behulp van onze Franse recepten.

Hoe laat eten ze in Frankrijk?

Mocht je een keer in Frankrijk geweest zijn -bijvoorbeeld op vakantie-, dan is het je vast niet ontgaan. Franse restaurants zijn niet zo vroeg open in de avond als dat het geval is in Nederland. En waarom eten ze een flinke maaltijd als lunch?

Vroeg in de ochtend is het in veel departementen traditioneel om een ‘bol de cafe’ te nuttigen. Een kom gevuld met koffie, of warme chocolademelk voor de kinderen. Daar wordt een stuk stokbrood in gedoopt. Meestal nog een stuk fruit of wat yoghurt en de dag kan beginnen.

Je ziet het vooral nog terug op het Franse platteland: de lunch als hoofdmaaltijd van de dag. Tijdens de middagpauze (tussen 12:00 en 14:00) wordt de lunch genuttigd. Winkels gaan dicht, kantoren zijn niet meer telefonisch te bereiken. Het lijkt wel alsof het hele land even op slot gaat. Pauze. Handig om te weten wanneer je nog even een boodschapje wil gaan halen na 12:00 uur.

Tussen 16:00 - 17:00 krijgen de kinderen in Frankrijk een ‘goûter’ (een klein hapje). Denk aan een stuk chocolade of ander zoetigheid. Dit is voor kinderen om het stuk tussen 12:00 en 20:00 te overbruggen. Na het avondeten wordt er overigens niet meer gesnoept!

's Avonds rond 20:00 - 20:30 eet de gemiddelde Fransoos nog een lichte maaltijd, meestal is dit een salade met verse groenten en een stuk brood. Maar ook soep met brood of een crêpe met kaas. Over het algemeen wordt er niet zoveel gesnacked als dat het geval is in Nederland.

Drinken Fransen altijd wijn bij de maaltijd?

Bij de meeste maaltijden wordt er wel een glas rode wijn geserveerd. Ook kinderen kunnen (afhankelijk van de ouders) een klein glas rode wijn dat verdunt is met water nuttigen. Overigens wordt er in Frankrijk met de seizoenen mee gegeten. Dat wil zeggen dat er in het seizoen ook alleen gebruik gemaakt wordt van de (liefst lokale) seizoensproducten.

Populaire ingrediënten die je in veel verschillende Franse recepten terug ziet komen zijn: boter, eendenvet, wijn, rozemarijn, tijm, laurier, tomaten, brood en knoflook.


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!