Recepten uit de Franse keuken

Recepten uit de Franse keuken

Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.

Toon filters

Wat zijn de meest bekende Franse gerechten?

Frankrijk bestaat in totaal uit 101 departementen, waarvan er 96 in het moederland liggen. Elk departement heeft op zijn beurt weer een geheel eigen stijl van koken, speciale lokale gerechten en producten.

Daarbij zijn er ontelbaar veel verhalen, gerechten en kookboeken geschreven over de Franse keuken in de loop van de tijd. De Franse keuken is niet voor niets de grondlegger van de moderne keuken.

Toch zijn er altijd nog de typisch Franse klassiekers die boven alles uit steken. De meest bekende gerechten die wij vanuit Nederland kennen zijn o.a.:

 

Buiten deze lijst met heerlijke gerechten zijn er ontzettend veel andere lekkere Franse gerechten die je kunt proberen met behulp van onze Franse recepten.

Hoe laat eten ze in Frankrijk?

Mocht je een keer in Frankrijk geweest zijn -bijvoorbeeld op vakantie-, dan is het je vast niet ontgaan. Franse restaurants zijn niet zo vroeg open in de avond als dat het geval is in Nederland. En waarom eten ze een flinke maaltijd als lunch?

Vroeg in de ochtend is het in veel departementen traditioneel om een ‘bol de cafe’ te nuttigen. Een kom gevuld met koffie, of warme chocolademelk voor de kinderen. Daar wordt een stuk stokbrood in gedoopt. Meestal nog een stuk fruit of wat yoghurt en de dag kan beginnen.

Je ziet het vooral nog terug op het Franse platteland: de lunch als hoofdmaaltijd van de dag. Tijdens de middagpauze (tussen 12:00 en 14:00) wordt de lunch genuttigd. Winkels gaan dicht, kantoren zijn niet meer telefonisch te bereiken. Het lijkt wel alsof het hele land even op slot gaat. Pauze. Handig om te weten wanneer je nog even een boodschapje wil gaan halen na 12:00 uur.

Tussen 16:00 - 17:00 krijgen de kinderen in Frankrijk een ‘goûter’ (een klein hapje). Denk aan een stuk chocolade of ander zoetigheid. Dit is voor kinderen om het stuk tussen 12:00 en 20:00 te overbruggen. Na het avondeten wordt er overigens niet meer gesnoept!

's Avonds rond 20:00 - 20:30 eet de gemiddelde Fransoos nog een lichte maaltijd, meestal is dit een salade met verse groenten en een stuk brood. Maar ook soep met brood of een crêpe met kaas. Over het algemeen wordt er niet zoveel gesnacked als dat het geval is in Nederland.

Drinken Fransen altijd wijn bij de maaltijd?

Bij de meeste maaltijden wordt er wel een glas rode wijn geserveerd. Ook kinderen kunnen (afhankelijk van de ouders) een klein glas rode wijn dat verdunt is met water nuttigen. Overigens wordt er in Frankrijk met de seizoenen mee gegeten. Dat wil zeggen dat er in het seizoen ook alleen gebruik gemaakt wordt van de (liefst lokale) seizoensproducten.

Populaire ingrediënten die je in veel verschillende Franse recepten terug ziet komen zijn: boter, eendenvet, wijn, rozemarijn, tijm, laurier, tomaten, brood en knoflook.

Uitgelicht recept

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.