Kerst 2024 hoofdgerechten

Kerst 2024 hoofdgerechten

Klik hier om terug te gaan naar alle Kerst recepten en menugangen.

Met kerst staat er tijdens het kerstdiner vaak een pronkstuk op tafel, meestal is dit een mooi stuk vlees zoals een hele kalkoen of een rollade. Het voordeel van een groot pronkstuk is dat je geen stress hebt over de juiste garing van aparte porties. Maar hier leer je ook hoe je altijd de perfecte eendenborst of biefstuk kunt bakken, waardoor je gegarandeerd kunt genieten van een kerst zonder stress.

Naast alle kerst hoofdgerechten serveer je vervolgens meerdere bijgerechten, van aardappelkroketjes tot de lekkerste warme groenten. Je kunt er ook voor kiezen om het hoofdgerecht direct op borden te serveren i.p.v. een tafel te vullen met schalen. 

Vlees, vis of vegetarische kerst hoofdgerechten

Tijdens kerst wordt er vaak gekozen voor een vlees hoofdgerecht. Dit komt omdat het doorgaans bij de meesten in de smaak zal vallen, terwijl een vis hoofdgerecht bijvoorbeeld niet bij iedereen favoriet is.

Een vlees pronkstuk zoals een hele kalkoen, rollade, beenham of een lamsbout zijn ideaal om met iedereen te delen. Serveer er een aantal bijgerechten en de lekkerste saus bij en je hebt al snel een gezellige tafel vol met schalen en kommen. Dat kleed direct zo mooi aan en je hebt gegarandeerd een feestelijke kersttafel.

Steeds vaker wordt er tijdens het kerstdiner gekozen voor vegetarische menugangen, tot een volledig vegetarisch kerstdiner. Denk hierbij aan vegetarische bourguignon, tartiflette of pompoen wellington.

Enkele ideeën voor het vis hoofdgerecht zijn een grote zalm uit de oven, een zalm wellington, zeebaars of roodbaars.

Welke saus bij welk gerecht?

Er zijn geen sauzen die per se bij een bepaald gerecht horen, maar er zijn wel combinaties die altijd lekker zijn bij bepaalde gerechten. Welke saus je wilt serveren hangt van meerdere factoren af, zpa;s smaakvoorkeuren en bereidingstijd, maar ook hoe je het gerecht gaat bereiden. Gegrilde kip smaakt bijvoorbeeld weer net iets anders dan gekookte kip.

Een aantal heerlijke smaakcombinaties:

Uitgelicht recept

Wij hebben verschillende receptideeën voor je klaarstaan, zodat je inspiratie voor het eten kunt opdoen. Voor het recept van de dag hebben wij voor jou deze overheerlijke Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze uitgekozen. Tijdens de kerst stond knien in t zoer vroeger altijd op tafel bij mijn opa en oma. Een ouderwets overheerlijk Limburgs konijn in het zuur recept. Volledig recept bekijken

Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze
😍 255Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze

15 uur
4 personen

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Aan de slag

Plaats de konijnenbouten in een grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom.

Schenk de azijn en het water erbij en zorg dat de bouten volledig bedekt zijn. Laat de bouten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg! 

Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten.

Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop erbij. Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal de bouten uit het vocht en zeef de marinade.

Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als je deze eerst in stukjes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.