Kerstrecepten

195 Recepten

Kerstdesserts 2022
Kerstdesserts 2022
57 Recepten

Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar lekkere kerstgerechten? Hier vind je meer dan 190+ gratis leuke en lekkere kerstrecepten! Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er jouw perfecte kerstdiner mee.

Van leuke voorgerechten zoals een bruschetta met ham en kwarteleitjes of imposante hoofdgerechten zoals een hele gebraden kalkoen tot de lekkerste desserts zoals een échte Franse bûche de Noël. Elk recept is makkelijk te volgen door duidelijke uitleg, zodat jouw kerstdiner in 2022 geheel zonder stress zal verlopen!


Chipolatapudding

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen

Een chipolatapudding is heerlijk zacht en luchtig en extra smaakvol door de bitterkoekjes en kersjes. Een feestelijke pudding in de bekende vorm, ouderwets lekker!


Kalfsrollade met roomsaus

Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze kalfsrollade met roomsaus is een feestelijke maaltijd. Door het vlees langzaam te laten sudderen in de saus, wordt het vlees en de saus ontzettend smaakvol.


Carpaccio salade met truffeldressing

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Een carpaccio salade met truffeldressing is het ideale voorgerecht. Vol van smaak, heerlijk licht en extra lekker met hazelnoten en Parmezaanse kaas.


Serradura - zaagselpudding

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Serradura is een ontzettend makkelijk toetje uit Portugal met maar 5 ingrediënten. Een heerlijk toetje in een glaasje met room, koekjes en chocolade.


Vijgen uit de oven

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een snel en makkelijk hapje, ideaal voor de herfst met twee herfst toppers: vijgen en walnoten. Deze vijgen uit de oven met honing en geitenkaas zullen een hit zijn tijdens een borrel of feestje.


Gegrilde tomaten

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Gegrilde tomaten zijn een bijgerecht zoals je die nog nooit hebt gegeten. Ook lekker als voorgerecht, eventueel met een beetje brood of salade.


Zeekraal salade

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een zeekraal salade is snel klaar en is een heerlijk voorgerechtje of lunch salade. De zilte zeekraal combineert perfect met zoete tomaatjes, knoflook en knapperige croutons.


Mascarpone toetje met aardbeien

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Dit mascarpone toetje met aardbeien is een echt zomertoetje. Heerlijk met frambozen en eventueel kersen, niet alleen mooi maar ook nog eens makkelijk om te maken.


Geroosterde pompoensoep

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een geroosterde pompoensoep zit bomvol smaak, extra lekker met zwarte peper en knoflook. Een gezonde vullende soep, ideaal tijdens de lunch of als maaltijdsoep.


Kipcocktail

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een heerlijke kipcocktail met mandarijn, walnoten en meer is een simpel voorgerecht dat snel klaar is en ideaal tijdens een etentje omdat het vooraf klaar te maken is.


Witlofbootjes met kip kerrie

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Op zoek naar een leuk borrelhapje, of als hapje tijdens de jaarwisseling? Deze witlofbootjes met kip kerrie zijn super lekker, krokant en ook nog eens snel te maken!


Gegratineerde oesters

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Niet iedereen is even dol op rauwe oesters, gaar ze daarom eens in de oven. Deze gegratineerde oesters met o.a. sjalot en witte wijn zijn het perfecte feestelijke voorgerecht of hapje.


Klassieke oesters

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Heerlijke klassieke oesters met een sjalot vinaigrette, ouderwets lekker met verjus. Een heerlijk fris voorgerecht, dit feestelijke gerecht is vooral in Frankrijk een traditie tijdens de feestdagen.


Eton mess met rode bessen

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een nog simpelere versie van de klassieke Engelse Eton mess. Extra lekker met verkruimelde zoete meringues, slagroom en zure besjes in deze eton mess met rode bessen.


Crêpes Suzette

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Crêpes Suzette zijn een fantastisch klassiek Frans dessert met geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus. Liefst nog met een bolletje vanille ijs.


Jouw eigen kerstmenu 2022

Stel zelf je eigen kerstmenu samen met deze heerlijke kerstrecepten. Maar hoe stel je een kerstmenu samen? Het samenstellen van een goed kerstmenu hoeft niet heel moeilijk te zijn, je hoeft maar met een aantal zaken rekening te houden.

1) Maak gerechten waar je jezelf comfortabel bij voelt.

Niemand wil stress tijdens het maken van een uitgebreid kerstdiner. Maak het jezelf daarom makkelijk en maak gebruik van recepten en gerechten die je al goed, of grotendeels kent. Zo voorkom je dat je voor onaangename verassingen komt te staan.

Wil je toch graag wat anders of nieuws op tafel zetten? Begin dan ruim op tijd met het oefenen en uitproberen van bepaalde gerechten, zo weet je precies hoe lang de bereidingswijze duurt en of je eventuele voorbereidingen moet treffen.

2) Maak het kerstmenu simpeler naar mate er meer mensen bij je komen eten.

Dit is zeker waar voor diegene met een kleine(re) keuken. Een kerstmenu voor 4 - 6 personen is in elke keuken wel te bereiden. Ga je echter voor meer dan 6 personen koken? Denk dan aan eventueel ruimtegebrek op het fornuis, aanrecht en afwas.

Een simpel kerstmenu hoeft niet perse saai of zelfs eenvoudig zijn. Je wil immers een heerlijke maaltijd op tafel zetten met Kerst. Kook je voor een grote groep mensen? Kies dan voor gerechten die je op voorhand kunt bereiden. Zo heb je op het moment zelf ook genoeg tijd voor jezelf en de mensen die bij je komen eten!

Kerst apéro en voorgerecht

Apéro is een Frans woord dat een afkorting is van ‘apéritif’, oftewel een drankje die je voor de maaltijd serveert. Serveer drankjes die de eetlust bevorderen, zoals bijvoorbeeld: champagne, droge witte wijn, gin & tonic, martini of pastis. Het doel van deze drankjes is om de maag voor te bereiden op een uitgebreid diner.

Tip: zorg ervoor dat de hapjes klaar staan voordat je gasten arriveren. Wel zo handig!

Kies voor het voorgerecht hapjes die je koud (of eventueel lauwwarm) serveert. Op deze manier hoef je geen kook- bak- of gaar tijden in je achterhoofd te houden. Denk aan een carpaccio, witlofbootjes met kip kerrie, oesters, blini's met gerookte zalm of mini bladerdeeg kerstboompjes.

Tweede kerstgerecht

Een veelvoorkomend gerecht die je tijdens de tweede gang kunt serveren is soep met brood. Maak een soep die niet al te zwaar valt, aangezien het hoofdgerecht nog op tafel gaat komen. Een aantal voorbeelden: bique de homard (kreeftensoep), een romige paddenstoelen-truffelsoep, bouillabaise (vissoep) of een klassieke Franse uiensoep.

Je kunt ook bij bekende en vertrouwde soepgerechten blijven en er een leuke twist aan geven. Giet bijvoorbeeld een beetje room in een leuke spiraalvorm in tomatensoep of een extra fijne garnituur zoals cress of een aparte(r) soort brood.

Kerst hoofdgerecht 2022

Het “Pièce de Résistance”- ofwel het belangrijkste onderdeel van het kerstmenu: het hoofdgerecht. Dit is een warme maaltijd met meestal een centraal ingrediënt zoals een hele gebraden eend, een lekkere varkensrollade uit de oven, gevulde kwartels of een bloemkoolsteak met champignons. Het hoofdgerecht serveer je met onder andere verschillende soorten sausjes, jus en groenten. Neem vooral de tijd om van het Kerst hoofdgerecht te genieten, samen met je gasten. Dat is het allerbelangrijkste!

Kerstdessert of nagerecht

Na het hoofdgerecht komt er uiteraard een dessert, toetje, nagerecht. Dit is in de meeste gevallen een zoet gerecht, een aantal voorbeelden: Eton mess met rode bessen, zachte chocolademousse (zelfgemaakt!), tulbandcake met appel en kaneel, een Franse bûche de Noël of stoofperen in rode wijn en gember. Combineer dit met een kopje koffie, thee en eventueel een drankje na. Een spoom, scroppino of een sterker drankje zoals whiskey zijn bij vele favoriet.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.