Deze bloemkoolsoep met garnalen en saffraan is fluweelzacht en het perfecte voorgerecht (of tussengerecht) voor de feestdagen. Een luxe soep met weinig ingrediënten waar jij je gasten mee zult verrassen.
Een bloemkoolsoep doet het altijd goed, bijna iedereen is er dol op. Deze bloemkoolsoep heeft weinig ingrediënten maar valt vooral erg in de smaak door de zachte smaak van saffraan met een frisse ondertoon van sinaasappel en basilicum.
Een perfect voorgerecht of tussengerecht voor de feestdagen door zijn luxe uitstraling. Maak de porties dan niet te groot en pas de porties aan op de hoeveelheid van de rest van je menu.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 08-12-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 08-12-2025
Ontdooi indien nodig de garnalen en dep deze droog met keukenpapier.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof.
Verdeel de bloemkool in roosjes, dit hoeft niet heel netjes aangezien we de soep gaan pureren.
Maak een basilicumolie door verse basilicum te pureren samen met ongeveer 50 ml goede olijfolie. Voor een gladde olie kun je deze eventueel zeven, of zelfs door een kaasdoek wrijven voor een extra heldere olie.
Breng de olie op smaak met witte peper en zout en zet opzij.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Voeg de bloemkool toe en bak dit ongeveer 10 minuten lang zodat de bloemkoolsoep meer smaak zal krijgen.
Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
Zodra de soep kookt zet je het vuur laag en laat de bloemkool volledig gaar worden in ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes.
Pureer de soep tot deze zo glad mogelijk is, dit kun je met een blender of staafmixer doen.
Plaats de saffraan draadjes in een vijzel en maak deze fijn. Zo zal de smaak en kleur beter vrij komen.
Plaats deze in een klein beetje warm water en laat dit 5 minuutjes staan. Roer dit door de soep samen met 50 ml room en breng op smaak met peper en zout.
Bak de garnalen eventueel kort in een bakpan en verdeel deze over de soepkommen.
Maak af met basilicumolie en een beetje sinaasappelrasp. Eet smakelijk!
Hoeveel weegt een bloemkool?
Een gemiddelde bloemkool weegt ongeveer 700 gram (zonder blad en stronk).
Kan ik de bloemkoolsoep vooraf maken?
Je kunt de bloemkoolsoep gemakkelijk vooraf maken en opnieuw opwarmen vlak voor het serveren. Houd de overige ingrediënten apart en maak de soep pas af wanneer je deze gaat serveren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 0.17 | bloemkool | 32.00 | 4.00 g | 3.33 g | - | - | 2.67 g | 2.93 g | 13.33 mg | 0.67 mg | 20.00 mg | 13.33 mg | 333.33 mg | 40.00 mg | 0.04 mg | 0.53 mg | - | - | 106.67 mg | - | - | 0.07 mg | 0.08 mg | 0.27 mg | - | 60.00 µg | - | - | - | ||
| 0.17 | ui | 7.50 | 1.27 g | 1.27 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.25 g | 0.52 g | 1.88 mg | 0.10 mg | 6.25 mg | 2.08 mg | 36.46 mg | 8.75 mg | 0.02 mg | 0.17 mg | - | - | 1.35 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 2.08 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | knoflooktenen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
| 0.17 | liter | groentebouillon | selderij | 10.00 | 0.17 g | - | 0.83 g | 0.50 g | 0.83 g | - | 616.67 mg | 0.33 mg | 6.67 mg | 0.83 mg | 6.67 mg | 5.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 0.17 | theelepel | saffraan draadjes | 0.52 | 0.11 g | - | 0.01 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.25 mg | 0.02 mg | 0.19 mg | 0.44 mg | 2.87 mg | 0.42 mg | - | - | - | 0.01 µg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | 0.16 µg | - | 0.03 µg | - | |
| 8.33 | ml | olijfolie | 67.70 | 0.02 g | - | 7.65 g | 1.11 g | - | - | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.5 | takje | verse basilicum | 0.24 | 0.02 g | 0.02 g | - | - | 0.02 g | 0.02 g | 0.05 mg | 0.03 mg | 1.25 mg | 0.05 mg | 1.50 mg | 0.20 mg | - | - | - | - | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 8.33 | ml | room | melk | 28.08 | 0.23 g | 0.23 g | 3.00 g | 1.67 g | 0.17 g | - | 2.92 mg | - | 6.25 mg | 0.83 mg | 7.92 mg | 5.00 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.03 mg | - | 0.01 mg | - | 0.02 µg | 0.25 µg | - | - | - |
| 33.33 | gram | garnalen | weekdieren, schaaldieren | 30.00 | - | - | 0.67 g | 0.17 g | 6.00 g | - | 46.67 mg | 0.60 mg | 30.67 mg | 20.00 mg | 86.67 mg | 74.67 mg | 0.23 mg | 0.47 mg | 18.33 µg | - | 0.50 mg | 0.17 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.67 mg | 1.67 µg | 2.33 µg | - | - | - |
| 0.17 | sinaasappel | 14.67 | 3.17 g | 2.77 g | 0.07 g | - | 0.33 g | 0.70 g | 0.33 mg | 0.13 mg | 13.33 mg | 3.33 mg | 56.67 mg | 8.33 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 16.67 mg | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 6.67 µg | - | - | - | ||
| 198.53 | 10.72 g | 7.67 g | 12.32 g | 3.49 g | 10.61 g | 4.54 g | 908.39 mg | 1.99 mg | 93.22 mg | 42.49 mg | 560.47 mg | 147.93 mg | 0.33 mg | 1.26 mg | 18.73 µg | 0.02 µg | 126.94 mg | 0.24 mg | 0.03 mg | 0.13 mg | 0.12 mg | 1.00 mg | 1.68 µg | 71.74 µg | 0.06 mg | 1.94 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!