Broccoli gratin met kaassaus
😍 11 Geweldig
😋 1 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Broccoli gratin Vegetarisch

Luister naar dit recept

Een broccoli gratin met kaassaus is een heerlijk bijgerecht wanneer je eens iets bijzonders met broccoli wilt doen. Extra lekker met kerrie, 2 soorten kaas en amandelschaafsel.

40 minuten
4 personen

Voedingsbalansscore

Goed
7.3/10
Glycemische index
Glycemische belasting
32.85 (Laag)
4.91 (Laag)

Voedingswaarde per portie

Kcal
340.14 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
14.95 g
7.46 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.98 g
11.71 g
Eiwitten
20.97 g
Vezels
7.90 g
Natrium
557.82 mg

Je kunt voor deze broccoli gratin verschillende soorten geraspte kaas gebruiken, ik gebruikte een mix van cheddar en Emmentaler. Voor een neutralere smaak kun je de kerrie volledig weglaten en eventueel vervangen door een snuf nootmuskaat.

Een makkelijk bijgerecht met broccoli, kaas en amandelschaafsel welke perfect past bij zowel vlees of vis. Ook lekker als hoofdgerecht in een grotere portie, serveer dan bijvoorbeeld met een salade.

Broccoli gratin ingrediënten

Recept broccoli gratin

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept broccoli gratin allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Bijgewerkt op: 09-11-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
40 minuten

Voorbereiding - 10 minuten

Vul een middelgrote pan met water en een snuf zout en breng aan de kook.

Verdeel de broccoli in niet te grote roosjes en kook deze beetgaar in het kokende water.

Laat de broccoli goed uitlekken in een vergiet terwijl je de kaassaus maakt.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Zelfgemaakte broccoli gratin met kaassaus
Zelfgemaakte broccoli gratin met kaassaus

Broccoli gratin maken - 30 minuten

Verhit 25 gram boter in een kleine sauspan. Bak 2 theelepels kerrie kort mee en voeg hier 25 gram bloem aan toe. Laat dit kort gaar worden om de bloemsmaak te verwijderen.

Voeg geleidelijk 400 ml melk toe terwijl je blijft roeren met een garde om aanbranden en klontjes te voorkomen.

Laat de saus 2 minuten inkoken. Voeg dan 125 gram geraspte kaas toe en roer met een garde tot een gladde kaassaus.

Breng de saus op smaak met peper en zout.

Broccoli gratin voorbereiding
Broccoli gratin voorbereiding

Plaats de beetgare broccoli in een ovenschaal en verdeel hier de kaassaus overheen.

Maak af met een handvol geraspte kaas en amandelschaafsel. Bak de broccoli gratin gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!

Tips!

Welke kaas voor het maken van broccoli gratin?

Je kunt verschillende soorten geraspte kaas gebruiken voor het maken van een gratin. Ik gebruikte een combinatie van cheddar en Emmentaler, maar je kunt bijvoorbeeld ook Gruyère of bijvoorbeeld Gouda gebruiken.

Kan ik een gratin opnieuw opwarmen?

Ja, je kunt een gratin opnieuw opwarmen in een oven of airfryer. Dek deze dan wel eerst af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.

Wat vind je hiervan?

12 waarderingen
😍
11
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
340.14 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
14.95 g
7.46 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.98 g
11.71 g
Eiwitten
20.97 g
Vezels
7.90 g
Natrium
557.82 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
187.5 gram broccoli 54.38 3.75 g 2.81 g 0.38 g - 6.19 g 6.56 g 24.38 mg 2.44 mg 196.88 mg 37.50 mg 870.00 mg 153.75 mg 0.38 mg 1.76 mg - - 213.75 mg - 0.75 mg 0.19 mg 0.39 mg 0.32 mg - 112.50 µg - 281.25 µg -
6.25 gram roomboter melk 45.94 0.04 g 0.04 g 5.16 g 3.38 g 0.04 g - 0.31 mg 0.01 mg 0.81 mg 0.13 mg 0.94 mg 1.25 mg - - - - - 0.08 mg 0.06 mg - - - - - - - -
6.25 gram bloem gluten 22.75 4.36 g 0.09 g 0.09 g 0.01 g 0.71 g 0.18 g 0.13 mg 0.06 mg 1.25 mg 1.25 mg 11.25 mg 6.25 mg 0.02 mg 0.07 mg - - - - - 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg - 2.19 µg - - -
0.5 theelepeltjes kerrie 3.25 0.36 g - 0.12 g - 0.13 g 0.12 g 9.00 mg 0.30 mg 5.00 mg - 12.00 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
100 ml volle melk melk 62.00 4.30 g 4.30 g 3.40 g 2.10 g 3.70 g - 44.00 mg - 120.00 mg 10.00 mg 160.00 mg 99.00 mg 0.01 mg 0.50 mg - - 2.00 mg 0.10 mg 0.03 mg 0.03 mg 0.17 mg 0.04 mg 0.40 µg 4.00 µg - - -
31.25 gram geraspte kaas melk 118.44 - - 9.28 g 6.00 g 8.97 g - 140.63 mg 0.09 mg 318.75 mg 12.50 mg 34.38 mg 200.00 mg 0.37 mg 1.44 mg - - 0.16 mg 0.19 mg 0.10 mg 0.02 mg 0.11 mg 0.02 mg 0.69 µg 4.69 µg - - -
peper en zout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
0.25 handvol amandelschaafsel noten, pinda, sesamzaad 29.00 1.00 g 0.20 g 2.50 g 0.20 g 1.05 g 0.60 g 0.25 mg 0.20 mg 12.50 mg 13.50 mg 35.00 mg 25.00 mg 0.05 mg 0.15 mg - 0.10 µg - - 0.05 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.01 mg - 2.50 µg 1.30 mg 0.13 µg -
    340.14 14.95 g 7.46 g 20.98 g 11.71 g 20.97 g 7.90 g 557.82 mg 3.19 mg 659.19 mg 76.21 mg 1134.65 mg 486.76 mg 0.83 mg 3.94 mg 0.52 µg 0.12 µg 217.24 mg 0.36 mg 0.99 mg 0.25 mg 0.73 mg 0.41 mg 1.09 µg 126.05 µg 1.38 mg 284.24 µg -
2 reacties op "Broccoli gratin"
Andre szucs zegt op 27-09-2025
Lijkt me lekker met een stuk op vel gebakken zalm met rijst , zal op de volgende kookavond van onze mannenkookclub op het menu staan .
Véronique zegt op 27-09-2025
Dankjewel voor je leuke bericht, dat klinkt als een top combinatie! Eet smakelijk alvast, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.