Een broccoli gratin met kaassaus is een heerlijk bijgerecht wanneer je eens iets bijzonders met broccoli wilt doen. Extra lekker met kerrie, 2 soorten kaas en amandelschaafsel.
Je kunt voor deze broccoli gratin verschillende soorten geraspte kaas gebruiken, ik gebruikte een mix van cheddar en Emmentaler. Voor een neutralere smaak kun je de kerrie volledig weglaten en eventueel vervangen door een snuf nootmuskaat.
Een makkelijk bijgerecht met broccoli, kaas en amandelschaafsel welke perfect past bij zowel vlees of vis. Ook lekker als hoofdgerecht in een grotere portie, serveer dan bijvoorbeeld met een salade.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-11-2025
Vul een middelgrote pan met water en een snuf zout en breng aan de kook.
Verdeel de broccoli in niet te grote roosjes en kook deze beetgaar in het kokende water.
Laat de broccoli goed uitlekken in een vergiet terwijl je de kaassaus maakt.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Verhit 25 gram boter in een kleine sauspan. Bak 2 theelepels kerrie kort mee en voeg hier 25 gram bloem aan toe. Laat dit kort gaar worden om de bloemsmaak te verwijderen.
Voeg geleidelijk 400 ml melk toe terwijl je blijft roeren met een garde om aanbranden en klontjes te voorkomen.
Laat de saus 2 minuten inkoken. Voeg dan 125 gram geraspte kaas toe en roer met een garde tot een gladde kaassaus.
Breng de saus op smaak met peper en zout.

Plaats de beetgare broccoli in een ovenschaal en verdeel hier de kaassaus overheen.
Maak af met een handvol geraspte kaas en amandelschaafsel. Bak de broccoli gratin gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!
Welke kaas voor het maken van broccoli gratin?
Je kunt verschillende soorten geraspte kaas gebruiken voor het maken van een gratin. Ik gebruikte een combinatie van cheddar en Emmentaler, maar je kunt bijvoorbeeld ook Gruyère of bijvoorbeeld Gouda gebruiken.
Kan ik een gratin opnieuw opwarmen?
Ja, je kunt een gratin opnieuw opwarmen in een oven of airfryer. Dek deze dan wel eerst af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 187.5 | gram | broccoli | 54.38 | 3.75 g | 2.81 g | 0.38 g | - | 6.19 g | 6.56 g | 24.38 mg | 2.44 mg | 196.88 mg | 37.50 mg | 870.00 mg | 153.75 mg | 0.38 mg | 1.76 mg | - | - | 213.75 mg | - | 0.75 mg | 0.19 mg | 0.39 mg | 0.32 mg | - | 112.50 µg | - | 281.25 µg | - | |
| 6.25 | gram | roomboter | melk | 45.94 | 0.04 g | 0.04 g | 5.16 g | 3.38 g | 0.04 g | - | 0.31 mg | 0.01 mg | 0.81 mg | 0.13 mg | 0.94 mg | 1.25 mg | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 6.25 | gram | bloem | gluten | 22.75 | 4.36 g | 0.09 g | 0.09 g | 0.01 g | 0.71 g | 0.18 g | 0.13 mg | 0.06 mg | 1.25 mg | 1.25 mg | 11.25 mg | 6.25 mg | 0.02 mg | 0.07 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 2.19 µg | - | - | - |
| 0.5 | theelepeltjes | kerrie | 3.25 | 0.36 g | - | 0.12 g | - | 0.13 g | 0.12 g | 9.00 mg | 0.30 mg | 5.00 mg | - | 12.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 100 | ml | volle melk | melk | 62.00 | 4.30 g | 4.30 g | 3.40 g | 2.10 g | 3.70 g | - | 44.00 mg | - | 120.00 mg | 10.00 mg | 160.00 mg | 99.00 mg | 0.01 mg | 0.50 mg | - | - | 2.00 mg | 0.10 mg | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.17 mg | 0.04 mg | 0.40 µg | 4.00 µg | - | - | - |
| 31.25 | gram | geraspte kaas | melk | 118.44 | - | - | 9.28 g | 6.00 g | 8.97 g | - | 140.63 mg | 0.09 mg | 318.75 mg | 12.50 mg | 34.38 mg | 200.00 mg | 0.37 mg | 1.44 mg | - | - | 0.16 mg | 0.19 mg | 0.10 mg | 0.02 mg | 0.11 mg | 0.02 mg | 0.69 µg | 4.69 µg | - | - | - |
| peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
| 0.25 | handvol | amandelschaafsel | noten, pinda, sesamzaad | 29.00 | 1.00 g | 0.20 g | 2.50 g | 0.20 g | 1.05 g | 0.60 g | 0.25 mg | 0.20 mg | 12.50 mg | 13.50 mg | 35.00 mg | 25.00 mg | 0.05 mg | 0.15 mg | - | 0.10 µg | - | - | 0.05 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.01 mg | - | 2.50 µg | 1.30 mg | 0.13 µg | - |
| 340.14 | 14.95 g | 7.46 g | 20.98 g | 11.71 g | 20.97 g | 7.90 g | 557.82 mg | 3.19 mg | 659.19 mg | 76.21 mg | 1134.65 mg | 486.76 mg | 0.83 mg | 3.94 mg | 0.52 µg | 0.12 µg | 217.24 mg | 0.36 mg | 0.99 mg | 0.25 mg | 0.73 mg | 0.41 mg | 1.09 µg | 126.05 µg | 1.38 mg | 284.24 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.