Deze basis pastinaaksoep geef je gemakkelijk een luxere uitstraling voor de feestdagen. Deze pastinaaksoep is vegetarisch, maar je kunt eventueel ook krokante ham toevoegen.
Het maken van zwarte olijven crumble is het zeker waard bij deze pastinaaksoep, het geeft de soep niet alleen extra smaak en textuur maar het ziet er ook nog eens feestelijk uit.
Mocht je toch liever geen zwarte olijven crumble gebruiken kun je het beste fijngesneden zwarte olijven gebruiken zonder deze eerst te drogen. Dit zal niet dezelfde textuur toevoegen aan de soep, maar wel de juiste smaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-12-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-12-2025
Maak eerst de zwarte olijven crumble mocht je dit erbij willen serveren. Zo niet, snijd dan een flinke handvol zwarte olijven fijn.
Maak een basilicumolie door verse basilicum te pureren samen met ongeveer 50 ml goede olijfolie. Voor een gladde olie kun je deze eventueel zeven, of zelfs door een kaasdoek wrijven voor een extra heldere olie.
Breng de olie op smaak met witte peper en zout en zet opzij.
Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze grof, dit hoeft niet heel netjes omdat we de soep gaan pureren.
Schil de pastinaken en snijd deze in stukken, niet te grof want dan zal het langer duren voor de pastinaak gaar is.

Verhit een klontje boter in een grote pan en fruit hierin de sjalot en knoflook tot de sjalot glazig is geworden.
Voeg de stukken pastinaak toe en bak deze nog ongeveer 5 minuten lang.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd deze in stukken en bak deze ook nog enkele minuten mee.
Schenk 1,5e liter groentebouillon erbij, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur iets lager zodra deze kookt en kook de pastinaak gaar is ongeveer 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de pastinaak en aardappel stukken.
Pureer de soep tot deze glad is, dit kun je met een blender of staafmixer doen.
Breng de pastinaaksoep op smaak met peper en zout en serveer de soep met basilicumolie, zwarte olijven crumble en eventueel kleine blaadjes verse basilicum. Eet smakelijk!
Hoe smaakt pastinaak?
Pastinaak is een groente met een aardse, iets zoete en nootachtige smaak met een ondertoon van anijs.
Kan ik pastinaaksoep vooraf maken?
Je kunt de pastinaaksoep, zwarte olijven crumble en basilicumolie vooraf maken. Voeg deze pas samen vlak voor het serveren anders zal de crumble zacht worden en de basilicumolie zijn kleur verliezen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 93.75 | gram | pastinaak | 83.44 | 15.94 g | - | 0.47 g | - | 1.41 g | 4.69 g | 9.38 mg | 0.66 mg | 46.88 mg | - | 318.75 mg | 75.00 mg | - | - | - | - | 16.88 mg | - | 0.01 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.10 mg | - | - | - | - | - | |
| 0.38 | sjalotjes | 3.00 | 0.68 g | - | 0.02 g | - | 0.17 g | 0.24 g | - | 0.14 mg | 6.75 mg | - | - | - | - | - | - | - | 1.76 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 0.38 | knoflooktenen | 3.68 | 0.74 g | 0.02 g | - | - | 0.16 g | 0.05 g | 0.11 mg | 0.04 mg | 4.46 mg | 0.53 mg | 15.75 mg | 3.41 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.04 µg | - | 0.37 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.11 µg | - | - | - | ||
| 43.75 | gram | aardappelen | 35.88 | 7.44 g | - | 0.04 g | - | 0.88 g | 1.09 g | 1.31 mg | 0.22 mg | 3.94 mg | 8.75 mg | 192.50 mg | 21.88 mg | 0.04 mg | 0.13 mg | - | - | 3.50 mg | - | - | 0.04 mg | 0.02 mg | 0.11 mg | - | 3.94 µg | - | - | - | |
| 0.13 | klont | boter | melk | 13.78 | 0.01 g | 0.01 g | 1.55 g | 1.01 g | 0.01 g | - | 0.09 mg | - | 0.24 mg | 0.04 mg | 0.28 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| peper en zout | 2.20 | 0.57 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.22 g | 169.57 mg | 0.04 mg | 2.00 mg | 0.67 mg | 5.54 mg | 0.76 mg | - | 0.01 mg | 0.26 µg | 0.01 µg | 0.67 mg | - | - | - | - | - | - | 0.09 µg | 0.04 mg | 1.43 µg | - | |||
| 0.19 | liter | groentebouillon | selderij | 11.25 | 0.19 g | - | 0.94 g | 0.56 g | 0.94 g | - | 693.75 mg | 0.38 mg | 7.50 mg | 0.94 mg | 7.50 mg | 5.63 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 6.25 | ml | olijfolie | 50.77 | 0.01 g | - | 5.74 g | 0.83 g | - | - | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.38 | takje | verse basilicum | 0.18 | 0.02 g | 0.02 g | - | - | 0.01 g | 0.02 g | 0.04 mg | 0.02 mg | 0.94 mg | 0.04 mg | 1.13 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | 0.11 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.5 | eetlepel | zwarte olijven crumble | 8.50 | 0.01 g | - | 0.86 g | 0.16 g | 0.09 g | 0.26 g | 131.25 mg | 0.09 mg | 5.94 mg | 1.25 mg | 2.81 mg | 1.06 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | |
| 212.66 | 25.60 g | 0.06 g | 9.65 g | 2.58 g | 3.75 g | 6.57 g | 1005.55 mg | 1.59 mg | 78.64 mg | 12.20 mg | 544.26 mg | 108.26 mg | 0.07 mg | 0.18 mg | 0.30 µg | 0.01 µg | 23.29 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | 0.12 mg | 0.12 mg | 0.23 mg | - | 4.13 µg | 0.04 mg | 1.43 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!