Deze vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan is een feestelijk bijgerecht voor kerst. Een prachtige paarse puree maken doe je in een handomdraai met deze mooi en smaakvolle aardappeltjes.
De smaak van truffelaardappelen is het best te omschrijven als een tikje zoet en nootachtig, daarom past deze vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan zo goed bij de feestdagen. Deze culinaire aardappelpuree geeft je kerst hoofdgerecht niet alleen extra smaak, maar ook extra kleur op je bord.
Door het toevoegen van zuivel zullen deze paarse aardappelen hun kleur iets verliezen, maar dat is het meer dan waard want je wilt wel dat de puree een beetje smeuïg is voor het lekkerste resultaat.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-12-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-12-2025
Plaats de truffel aardappelen in een middelgrote pan en vul deze met water. Kook de aardappelen in de schil gaar in ongeveer 20 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappeltjes.
Laat de volledig gare aardappelen een beetje afkoelen, maar zorg dat ze nog warm zijn want dan kun je deze het makkelijkste schillen.
Schil de aardappelen met een klein mesje en pureer ze dan met een pureeknijper. Je kunt ze eventueel ook fijn prakken met een aardappelstamper, maar dan zal de puree minder glad zijn.

Roer direct 75 gram roomboter erdoor, doordat de aardappelen nog warm zijn zal de boter smelten.
Verwarm 100 ml room en voeg deze toe samen met 50 gram geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout.
Je kunt eventueel ook een scheut melk toevoegen om de puree smeuïger te maken, maar onthoud dat zuivel zal aantasten waardoor deze minder mooi paars zal worden.
Serveer de vitelotte aardappelpuree met een klein scheutje truffelolie en serveer direct, eet smakelijk!
Wat zijn truffelaardappelen?
Truffelaardappelen zijn paarse aardappelen die licht zoet en nootachtig smaken. De paarse kleur blijft tijdens het koken behouden en aangezien ze hun vorm en stevigheid ook goed behouden zijn ze perfect voor het maken van chips en friet.
Deze paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ze bekend zijn als Vitelotte Noire.
Kan ik vitelotte aardappelpuree opnieuw opwarmen?
Je kunt vitelotte aardappelpuree het beste opnieuw opwarmen in een pan, voeg dan opnieuw een scheut melk en/of room toe. Houd er wel rekening mee dat de paarse kleur dan veel lichter zal worden, dit komt door het toevoegen van zuivel.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 0.17 | kilo | truffelaardappelen | 136.67 | 28.33 g | - | 0.17 g | - | 3.33 g | 4.17 g | 5.00 mg | 0.83 mg | 15.00 mg | 33.33 mg | 733.33 mg | 83.33 mg | 0.17 mg | 0.50 mg | - | - | 13.33 mg | - | - | 0.13 mg | 0.08 mg | 0.42 mg | - | 15.00 µg | - | - | - | |
| 12.5 | gram | roomboter | melk | 91.88 | 0.09 g | 0.09 g | 10.31 g | 6.75 g | 0.09 g | - | 0.63 mg | 0.01 mg | 1.63 mg | 0.25 mg | 1.88 mg | 2.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.15 mg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 16.67 | ml | room | melk | 56.17 | 0.47 g | 0.47 g | 6.00 g | 3.33 g | 0.33 g | - | 5.83 mg | - | 12.50 mg | 1.67 mg | 15.83 mg | 10.00 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.17 mg | 0.15 mg | 0.06 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.03 µg | 0.50 µg | - | - | - |
| 8.33 | gram | geraspte parmezaanse kaas | melk | 35.17 | 0.17 g | 0.15 g | 2.38 g | 1.50 g | 3.33 g | - | 83.33 mg | 0.10 mg | 83.33 mg | 3.83 mg | 10.00 mg | 75.00 mg | 0.04 mg | 0.50 mg | - | - | - | 0.04 mg | 0.02 mg | - | 0.05 mg | 0.01 mg | 0.17 µg | 0.83 µg | - | - | - |
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 0.17 | scheut | truffelolie | 10.31 | - | - | 1.17 g | 0.16 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | scheut | volle melk | melk | 3.10 | 0.21 g | 0.21 g | 0.17 g | 0.11 g | 0.19 g | - | 2.20 mg | - | 6.00 mg | 0.50 mg | 8.00 mg | 4.95 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.10 mg | 0.01 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 µg | 0.20 µg | - | - | - |
| 336.22 | 30.03 g | 0.93 g | 20.23 g | 11.87 g | 7.39 g | 4.46 g | 323.08 mg | 1.00 mg | 121.12 mg | 40.47 mg | 776.43 mg | 176.79 mg | 0.22 mg | 1.08 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 14.49 mg | 0.35 mg | 0.21 mg | 0.14 mg | 0.16 mg | 0.44 mg | 0.22 µg | 16.65 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!