🎄
Op zoek naar kerstrecepten? Bekijk onze feestelijke recepten →
🎁
Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan
😍 1 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan Vegetarisch

Luister naar dit recept

Deze vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan is een feestelijk bijgerecht voor kerst. Een prachtige paarse puree maken doe je in een handomdraai met deze mooi en smaakvolle aardappeltjes.

40 minuten
6 personen

Voedingsbalansscore

Super
8.2/10
Glycemische index
Glycemische belasting
61.56 (Medium)
18.48 (Medium)

Voedingswaarde per portie

Kcal
336.22 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
30.03 g
0.93 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.23 g
11.87 g
Eiwitten
7.39 g
Vezels
4.46 g
Natrium
323.08 mg

De smaak van truffelaardappelen is het best te omschrijven als een tikje zoet en nootachtig, daarom past deze vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan zo goed bij de feestdagen. Deze culinaire aardappelpuree geeft je kerst hoofdgerecht niet alleen extra smaak, maar ook extra kleur op je bord.

Door het toevoegen van zuivel zullen deze paarse aardappelen hun kleur iets verliezen, maar dat is het meer dan waard want je wilt wel dat de puree een beetje smeuïg is voor het lekkerste resultaat.

Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan ingrediënten

Recept vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-12-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.

Bijgewerkt op: 15-12-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
40 minuten

Vitelotte aardappelpuree maken - 40 minuten

Plaats de truffel aardappelen in een middelgrote pan en vul deze met water. Kook de aardappelen in de schil gaar in ongeveer 20 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappeltjes.

Laat de volledig gare aardappelen een beetje afkoelen, maar zorg dat ze nog warm zijn want dan kun je deze het makkelijkste schillen.

Schil de aardappelen met een klein mesje en pureer ze dan met een pureeknijper. Je kunt ze eventueel ook fijn prakken met een aardappelstamper, maar dan zal de puree minder glad zijn.

Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan
Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan

Roer direct 75 gram roomboter erdoor, doordat de aardappelen nog warm zijn zal de boter smelten.

Verwarm 100 ml room en voeg deze toe samen met 50 gram geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout.

Je kunt eventueel ook een scheut melk toevoegen om de puree smeuïger te maken, maar onthoud dat zuivel zal aantasten waardoor deze minder mooi paars zal worden.

Serveer de vitelotte aardappelpuree met een klein scheutje truffelolie en serveer direct, eet smakelijk!

Tips!

Wat zijn truffelaardappelen?

Truffelaardappelen zijn paarse aardappelen die licht zoet en nootachtig smaken. De paarse kleur blijft tijdens het koken behouden en aangezien ze hun vorm en stevigheid ook goed behouden zijn ze perfect voor het maken van chips en friet.

Deze paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ze bekend zijn als Vitelotte Noire.

Kan ik vitelotte aardappelpuree opnieuw opwarmen?

Je kunt vitelotte aardappelpuree het beste opnieuw opwarmen in een pan, voeg dan opnieuw een scheut melk en/of room toe. Houd er wel rekening mee dat de paarse kleur dan veel lichter zal worden, dit komt door het toevoegen van zuivel.

Wat vind je hiervan?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
336.22 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
30.03 g
0.93 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.23 g
11.87 g
Eiwitten
7.39 g
Vezels
4.46 g
Natrium
323.08 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
0.17 kilo truffelaardappelen 136.67 28.33 g - 0.17 g - 3.33 g 4.17 g 5.00 mg 0.83 mg 15.00 mg 33.33 mg 733.33 mg 83.33 mg 0.17 mg 0.50 mg - - 13.33 mg - - 0.13 mg 0.08 mg 0.42 mg - 15.00 µg - - -
12.5 gram roomboter melk 91.88 0.09 g 0.09 g 10.31 g 6.75 g 0.09 g - 0.63 mg 0.01 mg 1.63 mg 0.25 mg 1.88 mg 2.50 mg - 0.01 mg - - - 0.15 mg 0.13 mg - - - - - - - -
16.67 ml room melk 56.17 0.47 g 0.47 g 6.00 g 3.33 g 0.33 g - 5.83 mg - 12.50 mg 1.67 mg 15.83 mg 10.00 mg - 0.03 mg - - 0.17 mg 0.15 mg 0.06 mg - 0.02 mg 0.01 mg 0.03 µg 0.50 µg - - -
8.33 gram geraspte parmezaanse kaas melk 35.17 0.17 g 0.15 g 2.38 g 1.50 g 3.33 g - 83.33 mg 0.10 mg 83.33 mg 3.83 mg 10.00 mg 75.00 mg 0.04 mg 0.50 mg - - - 0.04 mg 0.02 mg - 0.05 mg 0.01 mg 0.17 µg 0.83 µg - - -
peper en zout 2.93 0.76 g 0.01 g 0.04 g 0.02 g 0.12 g 0.30 g 226.09 mg 0.06 mg 2.67 mg 0.89 mg 7.39 mg 1.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.34 µg 0.01 µg 0.89 mg - - - - - - 0.12 µg 0.05 mg 1.91 µg -
0.17 scheut truffelolie 10.31 - - 1.17 g 0.16 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.17 scheut volle melk melk 3.10 0.21 g 0.21 g 0.17 g 0.11 g 0.19 g - 2.20 mg - 6.00 mg 0.50 mg 8.00 mg 4.95 mg - 0.02 mg - - 0.10 mg 0.01 mg - - 0.01 mg - 0.02 µg 0.20 µg - - -
    336.22 30.03 g 0.93 g 20.23 g 11.87 g 7.39 g 4.46 g 323.08 mg 1.00 mg 121.12 mg 40.47 mg 776.43 mg 176.79 mg 0.22 mg 1.08 mg 0.34 µg 0.01 µg 14.49 mg 0.35 mg 0.21 mg 0.14 mg 0.16 mg 0.44 mg 0.22 µg 16.65 µg 0.05 mg 1.91 µg -
0 reacties op "Vitelotte aardappelpuree met truffel en parmezaan"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kaas Room Boter Bijgerecht Puree Aardappel Aardappelgerecht

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.