Bloemkoolrisotto met salie en ham - ontzettend romige en smaakvolle risotto
😍 10 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 1 Matig

Bloemkoolrisotto met salie en ham

Luister naar dit recept

Deze bloemkoolrisotto met salie en ham is een heerlijke romige risotto bomvol smaak en verschillende texturen. Extra lekker met krokante ham en gefrituurde salie.

1 uur
4 personen

Voedingsbalansscore

Goed
7.3/10
Glycemische index
Glycemische belasting
45.56 (Laag)
12.94 (Medium)

Voedingswaarde per portie

Kcal
382.19 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
28.40 g
8.55 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.91 g
7.73 g
Eiwitten
24.02 g
Vezels
6.81 g
Natrium
2456.98 mg

De krokante ham en gefrituurde salie zijn makkelijk om te maken, en geven deze bloemkoolrisotto een extra dimensie door de verschillende texturen. Een fantastische tegenhanger naast de romige en zachte risotto.

Het frituren van salie is ontzettend makkelijk en kost zeer weinig tijd, maar je kunt het eventueel ook volledig weglaten. Rauwe ham maak je gemakkelijk extra krokant door deze alvast in de koude oven te zetten zodat deze tegelijk met de oven kunnen opwarmen. Dit geeft een extra krokant en gelijkmatig resultaat.

Bloemkoolrisotto met salie en ham ingrediënten

Recept bloemkoolrisotto met salie en ham

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept bloemkoolrisotto met salie en ham allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 27-09-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding - 30 minuten

Leg de plakken ham op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze in de koude oven.

Verwarm de oven op 150 graden Celsius en laat de ham krokant worden in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Verdeel ondertussen de bloemkool in vrij kleine roosjes en verdeel deze over een bakplaat zonder bakpapier. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zwarte peper en grof zeezout.

Verhit een dun laagje neutrale olie in een kleine pan. Frituur hierin een handvol salie blaadjes zeer kort, verplaats ze dan direct naar een bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. Zet de krokante salieblaadjes opzij.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwarm 750 ml groentebouillon.

Haal de ham uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.

Bloemkoolrisotto met salie en ham
Bloemkoolrisotto met salie en ham

Bloemkoolrisotto met salie en ham maken - 30 minuten

Rooster de bloemkool ongeveer 20 minuten lang, of tot ze zacht zijn en beginnen te karameliseren. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de bloemkoolroosjes.

Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui transparant is.

Bak de rijst nog ongeveer 5 minuten mee, tot de korrels glazig zijn geworden.

Zet het vuur middelhoog en schenk de witte wijn erbij samen met de takjes salie. Roer af en toe kort door en voeg dan geleidelijk de bouillon erbij. Voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen.

Herhaal tot de rijst bijna gaar is en verwijder dan de takjes salie. Het kan zijn dat de risotto nog niet gaar is terwijl je alle bouillon hebt gebruikt, zie tips onderaan voor de oorzaak, en voeg eventueel extra water of bouillon toe tot de rijst wel bijna gaar is.

Roer een klontje boter samen met 50 gram geraspte Parmezaanse kaas erdoor voor een extra romige risotto.

Roer de geroosterde bloemkool erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de bloemkoolrisotto met verkruimelde krokante ham, gefrituurde salie en eventueel een scheutje truffelolie. Eet smakelijk!

Tips!

Risotto wel of juist niet roeren?

Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.

Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.

Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?

De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.

Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.

Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.

Wat vind je hiervan?

11 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
382.19 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
28.40 g
8.55 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.91 g
7.73 g
Eiwitten
24.02 g
Vezels
6.81 g
Natrium
2456.98 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
200 gram bloemkool 48.00 6.00 g 5.00 g - - 4.00 g 4.40 g 20.00 mg 1.00 mg 30.00 mg 20.00 mg 500.00 mg 60.00 mg 0.06 mg 0.80 mg - - 160.00 mg - - 0.10 mg 0.12 mg 0.40 mg - 90.00 µg - - -
75 gram risotto rijst 90.00 16.50 g 0.75 g 1.50 g 0.75 g 2.25 g 0.75 g 375.00 mg 0.75 mg 15.00 mg 7.50 mg 75.00 mg 37.50 mg 0.08 mg 0.38 mg - 3.75 µg - - 37.50 mg 0.08 mg 0.08 mg 0.15 mg 0.38 µg 7.50 µg 0.75 mg 0.75 µg -
0.25 ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
0.75 knoflooktenen 7.35 1.47 g 0.05 g 0.01 g - 0.32 g 0.10 g 0.21 mg 0.07 mg 8.92 mg 1.05 mg 31.50 mg 6.83 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.08 µg - 0.74 mg - - 0.01 mg - 0.02 mg - 0.21 µg - - -
olijfolie 2.03 - - 0.23 g 0.03 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
18.75 ml witte wijn sulfiet 15.00 0.09 g 0.09 g - - 0.04 g - 0.38 mg 0.11 mg 1.88 mg 1.88 mg 15.00 mg 2.81 mg 0.01 mg 0.04 mg - - - - - - - - - - - - -
187.5 ml groentebouillon selderij 11.25 0.19 g - 0.94 g 0.56 g 0.94 g - 693.75 mg 0.38 mg 7.50 mg 0.94 mg 7.50 mg 5.63 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.5 takje verse salie 2.15 0.34 g - 0.08 g 0.02 g 0.15 g 0.34 g 0.55 mg 0.09 mg 8.25 mg 2.15 mg 21.35 mg 1.65 mg 0.01 mg 0.05 mg - 0.05 µg 1.62 mg - 295.00 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.01 mg - 9.70 µg 0.37 mg 85.73 µg -
zwarte peper en grof zeezout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
0.25 klontje boter melk 22.05 0.02 g 0.02 g 2.48 g 1.62 g 0.02 g - 0.15 mg - 0.39 mg 0.06 mg 0.45 mg 0.60 mg - - - - - 0.04 mg 0.03 mg - - - - - - - -
12.5 gram geraspte parmezaanse kaas melk 52.75 0.25 g 0.23 g 3.56 g 2.25 g 5.00 g - 125.00 mg 0.15 mg 125.00 mg 5.75 mg 15.00 mg 112.50 mg 0.06 mg 0.75 mg - - - 0.06 mg 0.04 mg - 0.08 mg 0.01 mg 0.25 µg 1.25 µg - - -
2 plak rauwe ham 100.50 0.50 g 0.50 g 6.25 g 2.20 g 10.75 g - 900.00 mg 1.15 mg 7.50 mg 15.00 mg 135.00 mg 90.00 mg 0.05 mg 1.10 mg - - - 0.10 mg 0.01 mg 0.30 mg 0.10 mg 0.18 mg 0.25 µg 1.00 µg - - -
0.25 scheut truffelolie 15.47 - - 1.75 g 0.25 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    382.19 28.40 g 8.55 g 16.91 g 7.73 g 24.02 g 6.81 g 2456.98 mg 3.94 mg 217.81 mg 58.78 mg 866.57 mg 332.15 mg 0.32 mg 3.42 mg 0.60 µg 3.82 µg 165.72 mg 0.20 mg 332.57 mg 0.50 mg 0.40 mg 0.82 mg 0.88 µg 112.96 µg 1.20 mg 89.34 µg -
0 reacties op "Bloemkoolrisotto met salie en ham"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.