Deze bloemkoolrisotto met salie en ham is een heerlijke romige risotto bomvol smaak en verschillende texturen. Extra lekker met krokante ham en gefrituurde salie.
De krokante ham en gefrituurde salie zijn makkelijk om te maken, en geven deze bloemkoolrisotto een extra dimensie door de verschillende texturen. Een fantastische tegenhanger naast de romige en zachte risotto.
Het frituren van salie is ontzettend makkelijk en kost zeer weinig tijd, maar je kunt het eventueel ook volledig weglaten. Rauwe ham maak je gemakkelijk extra krokant door deze alvast in de koude oven te zetten zodat deze tegelijk met de oven kunnen opwarmen. Dit geeft een extra krokant en gelijkmatig resultaat.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-09-2025
Leg de plakken ham op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze in de koude oven.
Verwarm de oven op 150 graden Celsius en laat de ham krokant worden in ongeveer 15 tot 20 minuten.
Verdeel ondertussen de bloemkool in vrij kleine roosjes en verdeel deze over een bakplaat zonder bakpapier. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zwarte peper en grof zeezout.
Verhit een dun laagje neutrale olie in een kleine pan. Frituur hierin een handvol salie blaadjes zeer kort, verplaats ze dan direct naar een bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. Zet de krokante salieblaadjes opzij.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwarm 750 ml groentebouillon.
Haal de ham uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.

Rooster de bloemkool ongeveer 20 minuten lang, of tot ze zacht zijn en beginnen te karameliseren. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de bloemkoolroosjes.
Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui transparant is.
Bak de rijst nog ongeveer 5 minuten mee, tot de korrels glazig zijn geworden.
Zet het vuur middelhoog en schenk de witte wijn erbij samen met de takjes salie. Roer af en toe kort door en voeg dan geleidelijk de bouillon erbij. Voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen.
Herhaal tot de rijst bijna gaar is en verwijder dan de takjes salie. Het kan zijn dat de risotto nog niet gaar is terwijl je alle bouillon hebt gebruikt, zie tips onderaan voor de oorzaak, en voeg eventueel extra water of bouillon toe tot de rijst wel bijna gaar is.
Roer een klontje boter samen met 50 gram geraspte Parmezaanse kaas erdoor voor een extra romige risotto.
Roer de geroosterde bloemkool erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de bloemkoolrisotto met verkruimelde krokante ham, gefrituurde salie en eventueel een scheutje truffelolie. Eet smakelijk!
Risotto wel of juist niet roeren?
Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.
Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.
Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?
De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.
Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.
Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 200 | gram | bloemkool | 48.00 | 6.00 g | 5.00 g | - | - | 4.00 g | 4.40 g | 20.00 mg | 1.00 mg | 30.00 mg | 20.00 mg | 500.00 mg | 60.00 mg | 0.06 mg | 0.80 mg | - | - | 160.00 mg | - | - | 0.10 mg | 0.12 mg | 0.40 mg | - | 90.00 µg | - | - | - | |
| 75 | gram | risotto rijst | 90.00 | 16.50 g | 0.75 g | 1.50 g | 0.75 g | 2.25 g | 0.75 g | 375.00 mg | 0.75 mg | 15.00 mg | 7.50 mg | 75.00 mg | 37.50 mg | 0.08 mg | 0.38 mg | - | 3.75 µg | - | - | 37.50 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.15 mg | 0.38 µg | 7.50 µg | 0.75 mg | 0.75 µg | - | |
| 0.25 | ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
| 0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
| olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 18.75 | ml | witte wijn | sulfiet | 15.00 | 0.09 g | 0.09 g | - | - | 0.04 g | - | 0.38 mg | 0.11 mg | 1.88 mg | 1.88 mg | 15.00 mg | 2.81 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 187.5 | ml | groentebouillon | selderij | 11.25 | 0.19 g | - | 0.94 g | 0.56 g | 0.94 g | - | 693.75 mg | 0.38 mg | 7.50 mg | 0.94 mg | 7.50 mg | 5.63 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.5 | takje | verse salie | 2.15 | 0.34 g | - | 0.08 g | 0.02 g | 0.15 g | 0.34 g | 0.55 mg | 0.09 mg | 8.25 mg | 2.15 mg | 21.35 mg | 1.65 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 0.05 µg | 1.62 mg | - | 295.00 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | - | 9.70 µg | 0.37 mg | 85.73 µg | - | |
| zwarte peper en grof zeezout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
| 0.25 | klontje | boter | melk | 22.05 | 0.02 g | 0.02 g | 2.48 g | 1.62 g | 0.02 g | - | 0.15 mg | - | 0.39 mg | 0.06 mg | 0.45 mg | 0.60 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 12.5 | gram | geraspte parmezaanse kaas | melk | 52.75 | 0.25 g | 0.23 g | 3.56 g | 2.25 g | 5.00 g | - | 125.00 mg | 0.15 mg | 125.00 mg | 5.75 mg | 15.00 mg | 112.50 mg | 0.06 mg | 0.75 mg | - | - | - | 0.06 mg | 0.04 mg | - | 0.08 mg | 0.01 mg | 0.25 µg | 1.25 µg | - | - | - |
| 2 | plak | rauwe ham | 100.50 | 0.50 g | 0.50 g | 6.25 g | 2.20 g | 10.75 g | - | 900.00 mg | 1.15 mg | 7.50 mg | 15.00 mg | 135.00 mg | 90.00 mg | 0.05 mg | 1.10 mg | - | - | - | 0.10 mg | 0.01 mg | 0.30 mg | 0.10 mg | 0.18 mg | 0.25 µg | 1.00 µg | - | - | - | |
| 0.25 | scheut | truffelolie | 15.47 | - | - | 1.75 g | 0.25 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 382.19 | 28.40 g | 8.55 g | 16.91 g | 7.73 g | 24.02 g | 6.81 g | 2456.98 mg | 3.94 mg | 217.81 mg | 58.78 mg | 866.57 mg | 332.15 mg | 0.32 mg | 3.42 mg | 0.60 µg | 3.82 µg | 165.72 mg | 0.20 mg | 332.57 mg | 0.50 mg | 0.40 mg | 0.82 mg | 0.88 µg | 112.96 µg | 1.20 mg | 89.34 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!