Dit feestelijke stoofvlees met sinaasappel en kardemom zit bomvol smaak en past perfect bij de feestdagen. Heerlijk kruidig en mals rundvlees in een saus van o.a. sinaasappel en honing.
Het huis wordt gevuld met feestelijke geuren van sinaasappel, kaneel en kardemom met dit stoofvlees. Heerlijk mals stoofvlees met sinaasappel en kardemom zit bomvol smaak en is het lekkerste met een romige aardappelpuree.
De honing past goed bij de sinaasappel en kruiden, maar je kunt eventueel ook suiker of een andere zoetstof gebruiken. Mocht het vlees niet van hele goede kwaliteit zijn, is het lastiger om mals te worden. Dan kun je het beste een klein scheutje azijn toevoegen zodat het vlees makkelijker mals zal worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-12-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 3 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 19-12-2025
Haal het rundvlees alvast uit de koelkast. Mocht je een groot stuk stoofvlees gebruiken kun je ervoor kiezen om deze in zijn geheel te stoven en naderhand in stukjes te verdelen. Je kunt ook het stoofvlees voor het stoven alvast in stukjes snijden.
Bestrooi het vlees rondom met peper en zout.
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Haal de kardemom uit de peulen en maak deze fijn met een vijzel of onderkant van een pan.
Rasp de schil van 1.5e sinaasappel en pers het sap eruit.

Verhit een scheut olie samen met klont boter in een braadpan.
Bak het vlees rondom mooi bruin en haal dit dan uit de pan.
Fruit de fijngesneden uien en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Bak de tomatenpuree kort mee en blus dit af met sinaasappelsap en rasp.
Voeg de kruiden toe samen met 1 eetlepel honing en 250 ml runderbouillon.
Leg het vlees terug in de pan, zet het vuur laag en laat het vlees ongeveer 2,5 uur sudderen met de deksel op de pan. De exacte stooftijd is afhankelijk van het soort vlees.
Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit zodat het vlees niet zal aanbranden.
Verdeel het vlees met 2 vorken in stukjes en verwijder eventueel extra vet en pezen. Plaats het malse stoofvlees terug in de saus en breng op smaak met peper en zout.
Verwijder de kaneelstok en laurierblaadjes en serveer het stoofvlees bijvoorbeeld aardappelpuree en haricots verts. Eet smakelijk!
Hoe lang kan ik stoofvlees bewaren?
Je kunt dit stoofvlees tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren, of vries het tot wel 3 maanden lang in.
Wat past het beste bij stoofvlees met sinaasappel?
Stoofvlees met sinaasappel is heerlijk kruidig en warm van smaak, daarom past deze goed bij bijvoorbeeld nootachtige vitelotte aardappelpuree, gestoofde rode kool en hartige haricots verts met spek.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 0.17 | kg | runder stoofvlees | 416.67 | - | - | 25.67 g | 10.17 g | 43.83 g | - | 96.67 mg | 4.50 mg | 16.67 mg | 33.33 mg | 576.67 mg | 328.33 mg | 0.17 mg | 9.00 mg | - | 29.33 µg | - | - | - | 0.17 mg | 0.33 mg | 0.67 mg | 3.83 µg | 5.00 µg | 0.33 mg | 3.17 µg | - | |
| 0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
| 0.67 | knoflooktenen | 6.53 | 1.31 g | 0.04 g | - | - | 0.28 g | 0.09 g | 0.19 mg | 0.07 mg | 7.93 mg | 0.93 mg | 28.00 mg | 6.07 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.07 µg | - | 0.65 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.19 µg | - | - | - | ||
| 0.25 | sinaasappel | 22.00 | 4.75 g | 4.15 g | 0.10 g | - | 0.50 g | 1.05 g | 0.50 mg | 0.20 mg | 20.00 mg | 5.00 mg | 85.00 mg | 12.50 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | - | - | 25.00 mg | - | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | 10.00 µg | - | - | - | ||
| 1 | kardemompeulen | 3.11 | 0.68 g | 0.28 g | 0.07 g | 0.01 g | 0.11 g | 0.28 g | 0.18 mg | 0.14 mg | 3.83 mg | 2.29 mg | 11.19 mg | 1.78 mg | - | 0.08 mg | - | 0.28 µg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | - | 0.10 µg | 0.01 mg | 1.55 µg | - | ||
| 0.17 | kaneelstok | 1.57 | 0.27 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.02 g | 0.13 g | 0.15 mg | 0.19 mg | 6.00 mg | 0.30 mg | 2.50 mg | 0.30 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 0.5 | kruidnagels | 2.14 | 0.26 g | - | 0.10 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.05 g | 1.25 mg | 0.04 mg | 3.25 mg | - | 5.50 mg | 1.00 mg | - | - | - | - | 0.40 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 0.33 | laurierblaadjes | 1.04 | 0.24 g | - | 0.03 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.09 g | 0.17 mg | 0.14 mg | 2.78 mg | 0.40 mg | 1.76 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | 0.16 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.60 µg | 0.03 mg | - | - | ||
| 0.33 | eetlepel | tomatenpuree | 5.07 | 0.93 g | 0.67 g | - | - | 0.23 g | 0.19 g | 30.00 mg | 0.27 mg | 2.00 mg | 3.67 mg | 56.67 mg | 4.67 mg | 0.03 mg | 0.10 mg | - | - | 2.00 mg | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.00 µg | - | - | - | |
| 41.67 | ml | runderbouillon | selderij | 2.50 | 0.04 g | - | 0.21 g | 0.13 g | 0.21 g | - | 154.17 mg | 0.08 mg | 1.67 mg | 0.21 mg | 1.67 mg | 1.25 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.17 | eetlepel | honing | 12.83 | 3.15 g | 3.13 g | - | - | 0.02 g | - | 0.29 mg | 0.05 mg | 0.21 mg | 0.08 mg | 2.08 mg | 0.83 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 0.17 | scheut | zonnebloemolie | 22.03 | - | - | 2.49 g | 0.29 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | klont | roomboter | melk | 18.38 | 0.02 g | 0.02 g | 2.06 g | 1.35 g | 0.02 g | - | 0.13 mg | - | 0.33 mg | 0.05 mg | 0.38 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 531.79 | 14.94 g | 10.83 g | 30.87 g | 12.02 g | 45.89 g | 3.21 g | 513.52 mg | 5.95 mg | 79.83 mg | 51.32 mg | 851.72 mg | 376.12 mg | 0.29 mg | 9.65 mg | 0.41 µg | 29.63 µg | 32.30 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.24 mg | 0.38 mg | 0.79 mg | 3.83 µg | 22.17 µg | 0.42 mg | 6.63 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!