Een smeuïge chocoladecake met peren die zijn gepocheerd met vanille en citroen. Een fantastische combinatie met de zoete cake en de hele peren zien er ook nog eens leuk uit.
Het maken van een chocoladecake is makkelijk, voeg er vervolgens hele peertjes aan toe en je maakt er een feestelijke herfst cake van.
Door de peertjes te pocheren worden ze extra smaakvol, maar mocht je de peren liever niet pocheren, neem dan zeer rijpe peren die al van zichzelf zacht zijn. Te harde peren zullen namelijk niet zacht genoeg worden tijdens het bakken in de oven.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-10-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 04-11-2025
Verwarm 750 ml water samen met de rasp en het sap van 1 citroen, 80 gram suiker en 1 theelepel vanille extract.
Schil ondertussen 4 handperen en gebruik een meloenbolletjeslepel of klein mesje om de harde kern aan de onderkant te verwijderen.
Pocheer de peren ongeveer 10 minuten in het smaakvolle water en zorg dat ze niet te zacht worden.
Smelt 50 gram pure chocolade, dit kun je bain-marie of in de magnetron doen.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet een cakevorm in met boter, een dun laagje bloem en eventueel bakpapier.
Zeef de cacaopoeder samen met bloem en bakpoeder.
Klop de boter en suiker tot deze luchtig en wit zijn geworden.
Voeg de eieren één voor één toe en voeg de volgende pas toe zodra de vorige is opgenomen.
Voeg de gesmolten chocolade en melk toe en daarna ook de gezeefde bloem, bakpoeder en cacaopoeder.
Roer tot een glad beslag en plaats het beslag eventueel in een spuitzak om deze makkelijker te kunnen verdelen.

Verdeel een laag beslag in de cakevorm, plaats de peren in een rij in het midden en verdeel het resterende beslag rondom de peren.

Bak de cake gaar in ongeveer 50 minuten tot een uur, maak voorzichtig de ovendeur open om te controleren of deze gaar is, bij te snel openen kan de cake inzakken.
Gebruik hiervoor een prikker, wanneer de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.

Maak ondertussen de chocolade ganache door 60 gram chocolade samen met 60 ml room en 25 gram roomboter te verwarmen.
Laat de ganache en de cake een beetje afkoelen en rooster ondertussen een handvol amandelschaafsel in een droge bakpan.
Giet de ganache over de bovenkant van de cake en maak af met amandelschaafsel. Geniet ervan!
Welke peren voor het maken van cake?
Voor een cake kun je het beste handperen gebruiken, Conference peren zijn hiervoor het meest gangbaar.
Moet er roomboter in een chocolade ganache?
Nee, een chocolade ganache kun je ook met enkel room en chocolade maken. De roomboter geeft de ganache echter een mooie glans en extra stevigheid.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 20 | gram | roomboter | melk | 147.00 | 0.14 g | 0.14 g | 16.50 g | 10.80 g | 0.14 g | - | 1.00 mg | 0.02 mg | 2.60 mg | 0.40 mg | 3.00 mg | 4.00 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.24 mg | 0.20 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 20 | gram | suiker | 80.40 | 19.80 g | 19.80 g | - | - | - | - | - | 0.02 mg | - | 0.40 mg | 0.80 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.5 | eieren | ei | 43.20 | 0.33 g | 0.06 g | 3.00 g | 0.75 g | 3.75 g | - | 36.00 mg | 0.54 mg | 15.00 mg | 3.00 mg | 39.00 mg | 54.00 mg | 0.02 mg | 0.39 mg | 10.50 µg | 9.21 µg | - | 0.54 mg | 0.06 mg | 0.03 mg | 0.09 mg | 0.05 mg | 0.69 µg | 18.00 µg | 0.33 mg | 0.08 µg | - | |
| 6.25 | gram | pure chocolade | soja | 32.06 | 3.06 g | 3.06 g | 2.06 g | 1.26 g | 0.33 g | 0.07 g | 1.25 mg | 0.20 mg | 4.06 mg | 6.25 mg | 25.00 mg | 18.13 mg | 0.01 mg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | 0.44 µg | - | - | - |
| 9.38 | ml | volle melk | melk | 5.81 | 0.40 g | 0.40 g | 0.32 g | 0.20 g | 0.35 g | - | 4.13 mg | - | 11.25 mg | 0.94 mg | 15.00 mg | 9.28 mg | - | 0.05 mg | - | - | 0.19 mg | 0.01 mg | - | - | 0.02 mg | - | 0.04 µg | 0.38 µg | - | - | - |
| 3.75 | gram | cacaopoeder | 15.41 | 0.41 g | 0.08 g | 0.92 g | 0.51 g | 0.74 g | 1.28 g | 3.38 mg | 0.47 mg | 4.31 mg | 19.50 mg | 56.25 mg | 24.60 mg | 0.15 mg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 1.05 µg | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | bakpoeder | 0.78 | 0.19 g | - | - | - | - | - | 0.17 mg | - | - | - | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 31.25 | gram | bloem | gluten | 113.75 | 21.81 g | 0.47 g | 0.47 g | 0.06 g | 3.56 g | 0.88 g | 0.63 mg | 0.31 mg | 6.25 mg | 6.25 mg | 56.25 mg | 31.25 mg | 0.09 mg | 0.34 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.09 mg | - | 10.94 µg | - | - | - |
| 0.13 | handvol | amandelschaafsel | noten, pinda, sesamzaad | 14.50 | 0.50 g | 0.10 g | 1.25 g | 0.10 g | 0.53 g | 0.30 g | 0.13 mg | 0.10 mg | 6.25 mg | 6.75 mg | 17.50 mg | 12.50 mg | 0.03 mg | 0.08 mg | - | 0.05 µg | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | - | 1.25 µg | 0.65 mg | 0.06 µg | - |
| 0.5 | handperen | 40.50 | 8.25 g | 7.88 g | 0.22 g | - | 0.38 g | 2.10 g | 4.50 mg | 0.30 mg | 5.25 mg | 3.75 mg | 48.75 mg | 6.00 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | - | - | 2.25 mg | - | - | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | - | 0.75 µg | - | - | - | ||
| 0.13 | citroen | 5.40 | 0.98 g | 0.45 g | 0.06 g | - | 0.08 g | 0.33 g | 0.30 mg | 0.02 mg | 1.50 mg | 1.50 mg | 22.50 mg | 3.00 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | 6.75 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 1.20 µg | - | - | - | ||
| 0.13 | theelepel | vanille extract | 2.88 | 0.76 g | 0.76 g | - | - | - | - | 0.09 mg | - | 0.11 mg | 0.03 mg | 1.48 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 10 | gram | suiker | 40.20 | 9.90 g | 9.90 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.20 mg | 0.40 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 62.5 | ml | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 7.5 | gram | pure chocolade | soja | 38.48 | 3.68 g | 3.68 g | 2.48 g | 1.52 g | 0.40 g | 0.08 g | 1.50 mg | 0.24 mg | 4.88 mg | 7.50 mg | 30.00 mg | 21.75 mg | 0.01 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | 0.53 µg | - | - | - |
| 7.5 | ml | slagroom | melk | 25.28 | 0.21 g | 0.21 g | 2.70 g | 1.50 g | 0.15 g | - | 2.63 mg | - | 5.63 mg | 0.75 mg | 7.13 mg | 4.50 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.08 mg | 0.07 mg | 0.03 mg | - | 0.01 mg | - | 0.02 µg | 0.22 µg | - | - | - |
| 3.13 | gram | roomboter | melk | 22.97 | 0.02 g | 0.02 g | 2.58 g | 1.69 g | 0.02 g | - | 0.16 mg | - | 0.41 mg | 0.06 mg | 0.47 mg | 0.63 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 628.62 | 70.44 g | 47.01 g | 32.56 g | 18.38 g | 10.42 g | 5.03 g | 55.84 mg | 2.23 mg | 67.49 mg | 57.28 mg | 323.57 mg | 189.69 mg | 0.35 mg | 1.37 mg | 10.50 µg | 9.26 µg | 9.26 mg | 0.89 mg | 0.35 mg | 0.13 mg | 0.22 mg | 0.17 mg | 0.74 µg | 34.75 µg | 0.98 mg | 0.14 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!