Een Espagnole saus is 1 van de 5 moedersauzen van Escoffier. Je maakt deze krachtige saus met o.a. runderbouillon en tomatenpuree welke wordt gebruikt als basissaus.
Een Espagnole saus is 1 van de 5 moedersauzen, op deze pagina leggen we je uit hoe je deze Espagnole saus helemaal zelf kunt maken. Het recept op deze pagina komt van de grootmeester Escoffier. Auguste Escoffier was een heel belangrijke Franse chef.
Wat is een mirepoix? Dit is een Franse benaming voor wortel, ui en knolselderij (of bleekselderij) welke fijn gesneden worden. In het originele recept van Escoffier wordt er spek gebruikt, maar in moderne versies van zijn recept wordt het spek meestal weggelaten. Je kunt dus eventueel een beetje spekblokjes meebakken met de groenten, dit zal de saus nog meer smaak geven.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-07-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-11-2025
Begin met het maken van een mirepoix. Dit is een Franse benaming voor wortel, ui, selderij en in dit recept ook eventueel extra prei.
Snijd de groentes fijn en meng goed samen. Zorg ervoor dat de groentes samen ongeveer 230 gram wegen.

Eerst wil je een heldere (geklaarde) boter, verwarm hiervoor boter op heel laag vuur. Zodra de boter gesmolten is zul je zien dat het schuim naar boven komt drijven.
Haal het schuim van de boter af zodra er geen nieuw schuim meer naar boven komt. Dit kun je het beste voorzichtig met een lepel doen. Je kunt de boter ook zeven met een kaasdoek of schone theedoek, hier zal het schuim in achter blijven.
Maak een bruine roux, dit doe je door de geklaarde boter eerst goed bruin te laten worden (niet verbranden!). Het bruinen van de boter geeft de roux een nootachtige smaak en zal de Espagnole saus een mooie donkere kleur geven. Een roux gebruik je als verdikkingsmiddel voor soepen, sauzen en stoofpotjes.
Voeg de mirepoix toe aan de bruine boter en bak de groentes in een aantal minuten zacht.
Voeg de bloem toe en roer goed door met behulp van een houten lepel, laat de saus dan iets bruiner worden. Laat de bruine roux en groenten volledig afkoelen.
Verwarm de runderbouillon in een middelgrote pan en roer deze langzaam door de bruine roux heen. Roer telkens glad om klontjes te voorkomen en verwarm het geheel opnieuw.
Voeg de tomatenpuree, peperkorrels en bouquet garni (takjes peterselie, laurierblad en tijm) toe.
Laat de saus een uur lang pruttelen op laag vuur. Haal de saus door een fijne zeef en gooi de groenten en kruiden weg. Breng op smaak met peper en zout.
Je hebt nu een heerlijke saus die je kunt serveren met rundvlees, of gebruik het eventueel als een basis om een rode wijnsaus te maken beter bekend als Bordelaisesaus.
Is een Espagnole saus en een Spaanse saus hetzelfde?
Nee, een Espagnole saus is een klassieke Franse basissaus terwijl een Spaanse saus in Nederland vaak juist een pittige tomatensaus is.
Wat is een mirepoix?
Dit is een Franse benaming voor wortel, ui en knolselderij (of bleekselderij) welke fijn gesneden worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 0.17 | ui | 7.50 | 1.27 g | 1.27 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.25 g | 0.52 g | 1.88 mg | 0.10 mg | 6.25 mg | 2.08 mg | 36.46 mg | 8.75 mg | 0.02 mg | 0.17 mg | - | - | 1.35 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 2.08 µg | - | - | - | ||
| 8.33 | gram | knolselderij | 2.58 | 0.42 g | - | 0.03 g | - | 0.17 g | 0.42 g | 6.67 mg | 0.08 mg | 6.67 mg | 0.83 mg | 33.33 mg | 7.50 mg | - | 0.02 mg | - | - | 1.25 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 2.92 µg | - | - | - | |
| 0.33 | wortelen | 3.60 | 0.63 g | 0.59 g | - | - | 0.11 g | 0.39 g | 4.00 mg | 0.04 mg | 4.00 mg | 0.80 mg | 24.00 mg | 5.33 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.27 mg | - | 0.15 mg | - | - | 0.01 mg | - | 2.00 µg | - | - | - | ||
| 0.04 | prei | 1.56 | 0.21 g | 0.16 g | 0.02 g | - | 0.09 g | 0.13 g | 0.26 mg | 0.05 mg | 3.13 mg | 0.52 mg | 13.02 mg | 1.56 mg | - | 0.02 mg | - | - | 1.30 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
| 10 | gram | boter | melk | 73.50 | 0.07 g | 0.07 g | 8.25 g | 5.40 g | 0.07 g | - | 0.50 mg | 0.01 mg | 1.30 mg | 0.20 mg | 1.50 mg | 2.00 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.12 mg | 0.10 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 10 | gram | bloem | gluten | 36.40 | 6.98 g | 0.15 g | 0.15 g | 0.02 g | 1.14 g | 0.28 g | 0.20 mg | 0.10 mg | 2.00 mg | 2.00 mg | 18.00 mg | 10.00 mg | 0.03 mg | 0.11 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 3.50 µg | - | - | - |
| 91.67 | ml | runderbouillon | selderij | 5.50 | 0.09 g | - | 0.46 g | 0.27 g | 0.46 g | - | 339.17 mg | 0.18 mg | 3.67 mg | 0.46 mg | 3.67 mg | 2.75 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 10 | gram | tomatenpuree | 7.60 | 1.40 g | 1.00 g | - | - | 0.35 g | 0.29 g | 45.00 mg | 0.40 mg | 3.00 mg | 5.50 mg | 85.00 mg | 7.00 mg | 0.05 mg | 0.15 mg | - | - | 3.00 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 3.00 µg | - | - | - | |
| 0.17 | laurierblad | 0.52 | 0.12 g | - | 0.01 g | - | 0.01 g | 0.04 g | 0.08 mg | 0.07 mg | 1.39 mg | 0.20 mg | 0.88 mg | 0.19 mg | - | - | - | - | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | 0.30 µg | 0.01 mg | - | - | ||
| 0.33 | takje | verse tijm | 1.63 | 0.25 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.05 g | 0.14 g | 0.09 mg | 0.18 mg | 4.00 mg | 1.60 mg | 6.10 mg | 1.05 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | 1.60 mg | - | 2.30 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.33 | takje | verse peterselie | 0.40 | 0.02 g | - | - | - | 0.05 g | 0.05 g | 0.35 mg | 0.09 mg | 0.47 mg | 0.58 mg | 9.92 mg | 1.52 mg | - | 0.01 mg | - | - | 1.87 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | 1.40 µg | - | - | - | |
| 0.17 | klein handje | peperkorrels | 4.12 | 0.67 g | - | 0.03 g | 0.01 g | 0.15 g | 0.26 g | 0.53 mg | 0.39 mg | 5.33 mg | - | 17.33 mg | 2.40 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 144.91 | 12.11 g | 3.23 g | 9.02 g | 5.74 g | 2.91 g | 2.52 g | 398.73 mg | 1.69 mg | 41.20 mg | 14.78 mg | 249.21 mg | 50.05 mg | 0.11 mg | 0.52 mg | - | - | 10.72 mg | 0.12 mg | 2.59 mg | 0.05 mg | 0.04 mg | 0.12 mg | - | 18.33 µg | 0.01 mg | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.