Zelf friet maken is makkelijk, je hebt enkel de juiste aardappel en olie nodig om te frituren. Verse friet, patat of frites, hoe je ze ook noemt, zijn heerlijk knapperig en stevig en het lekkerste met een beetje mayonaise.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Je kunt ervoor kiezen om friet met of zonder schil te maken. Je kunt de friet zo dik of dun snijden als je zelf wilt en je kunt ze snijden met een frietsnijder of met een koksmes.
Schil de aardappels en snijd deze in dikke plakken van ongeveer 1,5e centimeter. Snijd de plakken vervolgens in dikke repen van ongeveer 1,5e centimeter voor dikkere friet, zoals op onderstaande foto's.
Plaats de friet in een kom met koud water terwijl je de resterende aardappels aan het snijden bent, zo voorkom je dat de aardappels zullen verkleuren.
Verhit ondertussen frituurolie of een andere neutrale olie in een friteuse of een pan met dikke bodem tot een temperatuur van 160 graden Celsius.
Haal een deel van de friet uit het water en maak deze goed droog met een schone theedoek.
Frituur niet teveel friet tegelijk, dan koelt de olie namelijk te snel af en dan zal de aardappel de olie gaan absorberen. Dit zal resulteren in een vettig frietje en dat wil je niet.
Bak de friet voor tot ze glazig zijn, maar nog niet zijn verkleurd. Dit zal ongeveer 5 minuten duren op een temperatuur van 160 graden Celsius. Herhaal dit tot alle aardappels zijn voorgebakken.
Spreid de voorgebakken friet uit op een groot bord of bakplaat en laat ze een beetje afkoelen.
Verhoog de temperatuur van de olie naar 180 graden Celsius. Frituur de friet vervolgens wederom in delen tot deze mooi goudbruin en krokant zijn geworden. Herhaal tot alle friet mooi goudbruin is en laat uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Serveer direct met een beetje zout en mayonaise, eet smakelijk!
Welke aardappel om zelf friet te maken?
De beste aardappelsoort om friet van te maken is het Bintje.
Welke olie om te frituren?
Je kunt het beste frituren in een neutrale olie zoals zonnebloemolie, arachideolie of maisolie.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.