Zelf friet maken

(8)

Zelf friet maken is makkelijk, je hebt enkel de juiste aardappel en olie nodig om te frituren. Verse friet, patat of frites, hoe je ze ook noemt, zijn heerlijk knapperig en stevig en het lekkerste met een beetje mayonaise. Laat een reactie achter

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Zelf friet maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg iets kruimige aardappelen, zoals Bintje
  • 1 liter olie om te frituren, zoals zonnebloemolie
  • fijn zout
Zelf friet maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes of frietsnijder
  • optioneel: dunschiller
  • grote kom
  • schone theedoek
  • friteuse of pan met dikke bodem
  • optioneel: schuimspaan
  • keukenpapier

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-friet-maken


Zelf friet maken – 45 minuten

Je kunt ervoor kiezen om friet met of zonder schil te maken. Je kunt de friet zo dik of dun snijden als je zelf wilt en je kunt ze snijden met een frietsnijder of met een koksmes.

Schil de aardappels en snijd deze in dikke plakken van ongeveer 1,5e centimeter. Snijd de plakken vervolgens in dikke repen van ongeveer 1,5e centimeter voor dikkere friet, zoals op onderstaande foto's.

Zelf friet maken - stap 1
Zelf friet maken - stap 1
Zelf friet maken - stap 2
Zelf friet maken - stap 2

Plaats de friet in een kom met koud water terwijl je de resterende aardappels aan het snijden bent, zo voorkom je dat de aardappels zullen verkleuren.

Zelf friet maken - stap 3
Zelf friet maken - stap 3

Verhit ondertussen frituurolie of een andere neutrale olie in een friteuse of een pan met dikke bodem tot een temperatuur van 160 graden Celsius.

Haal een deel van de friet uit het water en maak deze goed droog met een schone theedoek.

Zelf friet maken - stap 4
Zelf friet maken - stap 4

Frituur niet teveel friet tegelijk, dan koelt de olie namelijk te snel af en dan zal de aardappel de olie gaan absorberen. Dit zal resulteren in een vettig frietje en dat wil je niet.

Zelf friet maken - stap 5
Zelf friet maken - stap 5

Bak de friet voor tot ze glazig zijn, maar nog niet zijn verkleurd. Dit zal ongeveer 5 minuten duren op een temperatuur van 160 graden Celsius. Herhaal dit tot alle aardappels zijn voorgebakken.

Spreid de voorgebakken friet uit op een groot bord of bakplaat en laat ze een beetje afkoelen.

Patat zelf maken
Patat zelf maken

Verhoog de temperatuur van de olie naar 180 graden Celsius. Frituur de friet vervolgens wederom in delen tot deze mooi goudbruin en krokant zijn geworden. Herhaal tot alle friet mooi goudbruin is en laat uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Serveer direct met een beetje zout en mayonaise, eet smakelijk!

Zelf friet maken
Zelf friet maken


Waardeer dit recept!
8 stemmen

Zelf friet maken: Veel gestelde vragen

Welke aardappel om zelf friet te maken?

De beste aardappelsoort om friet van te maken is het Bintje.

Welke olie om te frituren?

Je kunt het beste frituren in een neutrale olie zoals zonnebloemolie, arachideolie of maisolie.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.