Quenelles met kip en tomatensaus zijn in Frankrijk een populair gerecht, doorgaans vaak met vis maar deze versie met kip is stiekem nog lekkerder.
Deze quenelles met kip en tomatensaus zijn een heerlijk Frans gerecht welke je zonder ingewikkelde ingrediënten zelf thuis kunt maken. Heerlijke zachte kip balletjes in een simpele tomatensaus. Je kunt ze direct na het koken serveren, maar door ze eerst te gratineren met kaas krijgen ze meer smaak en een knapperig laagje.
In Franse gerechten wordt vaak gebruik gemaakt een bouquet garni, dit is een kruidenpakketje die meestal bestaat uit een combinatie van peterselie, laurier en tijm. Soms worden 1 of meerdere van deze kruiden weggelaten of worden er nog extra kruiden aan toegevoegd zoals rozemarijn, salie of oregano. Je kunt deze het beste met een touwtje aan elkaar binden, zo kun je de kruiden snel en makkelijk weer uit het gerecht halen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-12-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 14-12-2024
Je kunt een foodprocessor gebruiken of snijd de kip zeer fijn met een mes.
Voeg 1 ei en 75 gram zachte boter toe aan de fijne stukjes kip en voeg peper en zout toe.
Verwarm de melk samen met 50 gram boter en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg 100 gram bloem in één keer toe. Roer direct met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
Gaar het mengsel ongeveer 5 minuten om de bloemsmaak te verwijderen.
Zet het vuur uit en roer het kipmengsel erdoor.
Roer de resterende boter er in blokjes doorheen. Voeg 1 ei toe en roer goed met een houten lepel. Voeg dan het 2e ei toe en roer opnieuw glad.
Laat het mengsel iets afkoelen, dek het vervolgens af en laat het stevig worden in de koelkast. Het liefst een hele nacht.
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verhit een scheut olijfolie in een middelgrote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Voeg 500 gram passata samen met de kruiden (bouquet garni) toe en laat dit ongeveer 15 minuten lang zachtjes pruttelen.
Maak ondertussen de quenelles door het kipmengsel met 2 eetlepels te vormen. Dit doe je door een volle eetlepel van het mengsel van de ene naar de andere lepel te scheppen terwijl je erop drukt. Doe dit tot je een glad lepelvormig balletje overhoudt.
Bestuif een bord met bloem en leg hier alle quenelles op. Zet de quenelles tot gebruik in de koelkast.
Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg geen zout toe, hierdoor zal de textuur van de quenelles namelijk anders worden.
Haal de bouquet garni uit de tomatensaus en verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal.
Zodra het water kookt zet je het vuur middellaag en kook de quenelles in het water tot ze gaan drijven.
Leg de quenelles voorzichtig op de tomatensaus en verdeel hier een handvol Gruyère kaas overheen.
Bak de quenelles met tomatensaus en kaas in de oven tot de kaas mooi is gesmolten en goudbruin is geworden.
Garneer de quenelles eventueel met peterselie en serveer met een frisse salade, eet smakelijk!
Welke kip voor het maken van quenelles?
Je kunt voor het maken van kip quenelles zowel kipfilet als kipdijfilet gebruiken.
Kan ik de quenelles vooraf maken?
Je kunt de tomatensaus en de quenelles 1 of 2 dagen vooraf maken, je hoeft deze vlak voor het serveren dan nog enkel te bestrooien met geraspte kaas en deze af te bakken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.