Olijventapenade met knoflook en kappertjes is een frisse tapenade zonder pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Een budget vriendelijk smeersel die ideaal is voor tijdens de borrel.
Het maken van een olijventapenade met knoflook en kappertjes is binnen een handomdraai gedaan. Een heerlijk smeersel voor tijdens de borrel, of als voorgerecht tijdens een etentje.
Je kunt je favoriete olijven gebruiken, maar voor een extra budget vriendelijke tapenade gebruik je de goedkoopste olijven. Door de smaakmakers merk je geen verschil en dat scheelt weer!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-09-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 01-10-2025
Pel de knoflooktenen en snijd deze grof.
Gebruik een (kleine) foodprocessor of hakmolen om de olijven samen met de knoflook te pureren.

Voeg 1 eetlepel kappertjes, 1 theelepel gedroogde tijm, 5 eetlepels olijfolie, de rasp van een halve citroen en 1 eetlepel citroensap toe.
Pureer tot een glad mengsel en breng de olijventapenade op smaak met peper en zout.
Serveer bijvoorbeeld met grissini (soepstengels), brood of toastjes als onderdeel van een borrelplank. Eet smakelijk!
Welke olijven om olijventapenade te maken?
Voor het maken van olijventapenade kun je eigenlijk alle soorten olijven gebruiken, zolang ze maar ontpit zijn. Ik vind het zelf zonde om dure en/of gemarineerde olijven te gebruiken, dus de allergoedkoopste zijn perfect voor een tapenade omdat je er veel smaakmakers aan zult toevoegen.
Hoe lang kan ik olijventapenade bewaren?
Je kunt olijventapenade goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 31.25 | gram | groene olijven | 42.50 | 0.06 g | - | 4.31 g | 0.78 g | 0.44 g | 1.31 g | 656.25 mg | 0.47 mg | 29.69 mg | 6.25 mg | 14.06 mg | 5.31 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
| 0.38 | knoflooktenen | 3.68 | 0.74 g | 0.02 g | - | - | 0.16 g | 0.05 g | 0.11 mg | 0.04 mg | 4.46 mg | 0.53 mg | 15.75 mg | 3.41 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.04 µg | - | 0.37 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.11 µg | - | - | - | ||
| 0.13 | eetlepel | kappertjes | 0.43 | 0.06 g | - | 0.02 g | - | 0.05 g | 0.06 g | 55.59 mg | 0.07 mg | 0.75 mg | 0.49 mg | 0.75 mg | 0.43 mg | - | - | - | 0.01 µg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | 0.43 µg | - | 0.56 µg | - | |
| 0.06 | citroen | 2.70 | 0.49 g | 0.22 g | 0.03 g | - | 0.04 g | 0.17 g | 0.15 mg | 0.01 mg | 0.75 mg | 0.75 mg | 11.25 mg | 1.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | 3.38 mg | - | - | - | - | - | - | 0.60 µg | - | - | - | ||
| 0.63 | eetlepel | olijfolie | 60.71 | 0.01 g | - | 6.86 g | 1.00 g | - | - | 0.07 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | gedroogde tijm | 0.82 | 0.09 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.02 g | 0.09 g | 0.14 mg | 0.31 mg | 4.75 mg | 0.55 mg | 2.03 mg | 0.50 mg | - | 0.02 mg | - | 0.01 µg | 0.13 mg | - | 0.48 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 4.25 µg | - | |
| peper en zout | 2.20 | 0.57 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.22 g | 169.57 mg | 0.04 mg | 2.00 mg | 0.67 mg | 5.54 mg | 0.76 mg | - | 0.01 mg | 0.26 µg | 0.01 µg | 0.67 mg | - | - | - | - | - | - | 0.09 µg | 0.04 mg | 1.43 µg | - | |||
| 113.03 | 2.02 g | 0.26 g | 11.27 g | 1.80 g | 0.79 g | 1.90 g | 881.87 mg | 0.93 mg | 42.40 mg | 9.23 mg | 49.38 mg | 11.91 mg | 0.08 mg | 0.12 mg | 0.30 µg | 0.03 µg | 4.62 mg | - | 0.49 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | 0.03 mg | - | 1.22 µg | 0.06 mg | 6.24 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!