Franse galette Bretonne
😍 4Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Franse galette Bretonne

De Bretonse galettes uit Bretagne zijn inmiddels zeer bekend en kun je makkelijk thuis zelf maken. Franse galette complète: ofwel volkoren pannenkoeken, gemaakt van boekweitmeel.

30 minuten
4 personen

Bretonse galettes worden klassiek gemaakt van boekweitmeel, hierdoor zijn het volkoren pannenkoeken bomvol smaak. De meest klassieke galettes worden belegd met ham, Gruyère kaas en ei met een zachte eidooier.

Je kunt verschillende andere vullingen kiezen, zoals bijvoorbeeld:

  • spinazie, tomaat, kaas en ei 
  • spekjes i.p.v. ham
  • champignons en kaas
  • ham, crème fraîche en tomaat
  • blauwschimmelkaas en walnoten
  • geitenkaas en gerookte zalm
Franse galette Bretonne ingrediënten

Recept franse galette bretonne

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-09-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Bijgewerkt op: 21-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
25 minuten
Totale tijd
30 minuten

Beslag maken – 5 minuten + wachttijd

Meng het boekweitmeel met zout en meng hier langzaam het water bij samen met 2 kleine eieren en peper naar smaak.

Roer tot een glad beslag. Officieel dien je het beslag eerst 1 tot 2 uur te laten rusten in de koelkast, maar je kunt het beslag eventueel ook direct gebruiken.

Franse galette Bretonne
Franse galette Bretonne

Franse galette Bretonne bakken – 25 minuten

Snijd de plakken ham door de helft, zodat je 8 stukken ham hebt. Rasp de Gruyère kaas en zet opzij.

Je kunt het beste een grote en platte bakpan gebruiken, maar mocht je deze niet hebben kun je ook een gewone grote bakpan gebruiken.

Mocht de pan een goede anti aanbaklaag hebben, is het niet nodig om boter toe te voegen. Verhit de pan tot deze goed heet is en voeg optioneel een beetje boter toe.

Voeg een grote soeplepel beslag toe aan de pan en zorg dat de pannenkoek zo dun mogelijk is.

Bak de onderkant mooi bruin op hoog vuur, zet het vuur het dan iets lager en draai deze dan om. Leg een plak ham in het midden en maak een muurtje van de kaas rondom, zoals op de foto.

Franse galette Bretonne voorbereiden
Franse galette Bretonne voorbereiden

Breek een ei in het midden, door de kaas zal het ei in het midden blijven.

Zodra de kaas een beetje gesmolten is gebruik je een spatel om het eiwit een beetje uit te strijken over de kaas. Zo zal het eiwit gaar worden, terwijl de eidooier zacht zal blijven.

Vouw de zijkanten over de kaas heen, deze zal door de kaas en eiwit blijven plakken. Druk deze goed aan en bak tot het eiwit volledig is gestold.

Herhaal voor de resterende ingrediënten, je kunt ongeveer 8 bretonse galettes maken van dit beslag.

Serveer met verse bieslook en bijvoorbeeld een frisse salade, eet smakelijk!

Tips!

Wat is boekweitmeel?

Boekweit is een zaadsoort die behoort tot de duizendknoopfamilie welke gemalen kan worden tot meel. Doordat deze zaden niet behoren tot de tarwesoorten is boekweitmeel van nature glutenvrij.

Boekweitmeel heeft een lichte nootachtige smaak, hierdoor krijgen hartige gerechten een extra volle smaak.

Boekweitmeel bevat koolhydraten, vezels, magnesium, vitamine B1 en B6.

Kan ik Bretonse galettes vegetarisch maken?

De Bretonse galettes zijn van zichzelf vegetarisch, maar voor de klassieke vulling wordt ham gebruikt. De ham kun je volledig weglaten of vervangen door bijvoorbeeld spinazie, champignons en/of tomaat. 

Wat vind je van dit recept?

4 waarderingen
😍
4
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
817.22 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
68.12 g
2.95 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
37.96 g
16.91 g
Eiwitten
48.01 g
Vezels
5.26 g
Natrium
1331.1 mg
Mineralen
Ijzer
5.1 mg
Calcium
581.84 mg
Magnesium
143.41 mg
Kalium
143.41 mg
Fosfor
889.73 mg
Koper
0.9 mg
Zink
5.95 mg
Jodium
52.5 µg
Selenium
46.05 µg
Vitamines
Vitamine C
0.24 mg
Vitamine D
3.11 mg
Vitamine A
0.53 mg
Vitamine B1
0.84 mg
Vitamine B2
0.77 mg
Vitamine B6
0.5 mg
Vitamine B12
4.58 µg
Foliumzuur
133.75 µg
Vitamine E
1.65 mg
Vitamine K
0.38 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Franse galette Bretonne"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.