De Bretonse galettes uit Bretagne zijn inmiddels zeer bekend en kun je makkelijk thuis zelf maken. Franse galette complète: ofwel volkoren pannenkoeken, gemaakt van boekweitmeel.
Bretonse galettes worden klassiek gemaakt van boekweitmeel, hierdoor zijn het volkoren pannenkoeken bomvol smaak. De meest klassieke galettes worden belegd met ham, Gruyère kaas en ei met een zachte eidooier.
Je kunt verschillende andere vullingen kiezen, zoals bijvoorbeeld:
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-09-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-09-2024
Meng het boekweitmeel met zout en meng hier langzaam het water bij samen met 2 kleine eieren en peper naar smaak.
Roer tot een glad beslag. Officieel dien je het beslag eerst 1 tot 2 uur te laten rusten in de koelkast, maar je kunt het beslag eventueel ook direct gebruiken.
Snijd de plakken ham door de helft, zodat je 8 stukken ham hebt. Rasp de Gruyère kaas en zet opzij.
Je kunt het beste een grote en platte bakpan gebruiken, maar mocht je deze niet hebben kun je ook een gewone grote bakpan gebruiken.
Mocht de pan een goede anti aanbaklaag hebben, is het niet nodig om boter toe te voegen. Verhit de pan tot deze goed heet is en voeg optioneel een beetje boter toe.
Voeg een grote soeplepel beslag toe aan de pan en zorg dat de pannenkoek zo dun mogelijk is.
Bak de onderkant mooi bruin op hoog vuur, zet het vuur het dan iets lager en draai deze dan om. Leg een plak ham in het midden en maak een muurtje van de kaas rondom, zoals op de foto.
Breek een ei in het midden, door de kaas zal het ei in het midden blijven.
Zodra de kaas een beetje gesmolten is gebruik je een spatel om het eiwit een beetje uit te strijken over de kaas. Zo zal het eiwit gaar worden, terwijl de eidooier zacht zal blijven.
Vouw de zijkanten over de kaas heen, deze zal door de kaas en eiwit blijven plakken. Druk deze goed aan en bak tot het eiwit volledig is gestold.
Herhaal voor de resterende ingrediënten, je kunt ongeveer 8 bretonse galettes maken van dit beslag.
Serveer met verse bieslook en bijvoorbeeld een frisse salade, eet smakelijk!
Wat is boekweitmeel?
Boekweit is een zaadsoort die behoort tot de duizendknoopfamilie welke gemalen kan worden tot meel. Doordat deze zaden niet behoren tot de tarwesoorten is boekweitmeel van nature glutenvrij.
Boekweitmeel heeft een lichte nootachtige smaak, hierdoor krijgen hartige gerechten een extra volle smaak.
Boekweitmeel bevat koolhydraten, vezels, magnesium, vitamine B1 en B6.
Kan ik Bretonse galettes vegetarisch maken?
De Bretonse galettes zijn van zichzelf vegetarisch, maar voor de klassieke vulling wordt ham gebruikt. De ham kun je volledig weglaten of vervangen door bijvoorbeeld spinazie, champignons en/of tomaat.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.