Steak frites

(10)

Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-07-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Steak frites

Ingrediënten


  • 4 biefstukken
  • olijfolie
  • ongeveer 600 gram friet
  • flinke handvol sla, bijvoorbeeld veldsla
  • halve komkommer
  • handvol cherrytomaatjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 9 eetlepels zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • peper en zout naar smaak
  • kruidenboter of bearnaisesaus om erbij te serveren
  • optioneel: mayonaise

Kookgerei nodig


  • friteuse, pan met dikke bodem of airfryer
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: sla centrifuge
  • middelgrote pan
  • garde
  • grillpan of grote bakpan
  • vleestang
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie

Steak frites Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/steak-frites


Voorbereiding – 10 minuten

Haal de biefstuk een half uur vooraf uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.

Je kunt ervoor kiezen om de friet te kopen of zelf te maken, je leest hier uitgebreid waar je op kunt letten voor de lekkerste zelfgemaakte friet. Verwarm frituurolie of gebruik een airfryer om de friet krokant te bakken.

In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus. Aan jou de keuze welke je kiest en of je deze zelf gaat maken of kant-en-klaar gebruikt.

Salade maken – 10 minuten

Maak de dressing (vinaigrette) direct in een middelgrote kom door 1 theelepel mosterd samen met 3 eetlepels rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam 9 eetlepels olie toe en roer glad met een garde, zo zal de olie en azijn mooi mengen. Breng op smaak met peper en zout.

Was de sla, komkommer en cherrytomaatjes. Verwijder overtollig water van de sla met een sla centrifuge. Snijd de komkommer in (halve) plakjes en de tomaatjes door de helft. Meng de sla, komkommer en cherrytomaatjes met de vinaigrette.

Zelfgemaakte steak frites
Zelfgemaakte steak frites

De steak frites maken – 20 minuten

Bak de friet krokant in de hete olie of airfryer en laat deze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met een beetje zout en houd de friet warm terwijl je de biefstuk gaat bakken.

Dep ondertussen de biefstuk droog met keukenpapier, smeer ze in met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan op hoog vuur.

Schroei de biefstukken dicht en beweeg het vlees niet. Draai de biefstuk na één tot 2 minuten om en schroei de andere kant dicht.

Bak de biefstukken eventueel nog iets langer voor een meer doorbakken biefstuk. Steak, ofwel biefstuk, is het lekkerste als deze rosé is. Hoe lang de biefstuk precies moet bakken is o.a. afhankelijk van de dikte van de biefstuk en de soort pan die je kiest.

Pak de biefstukken in met aluminiumfolie en laat deze 5 minuten rusten. 

Verdeel de sla en friet over borden. Snijd de biefstuk in plakken en serveer met kruidenboter, bearnaisesaus en/of mayonaise. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-07-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
10 stemmen

Steak frites: Veel gestelde vragen

Welke biefstuk voor steak friet?

Je kunt verschillende soorten rundvlees gebruiken om te grillen of bakken voor bij de steak frites. Denk hierbij aan kogelbiefstuk, ribeye, haasbiefstuk (ossenhaas), bavette of entrecôte.

Welke saus bij steak friet?

In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus

Bij de friet wordt soms mayonaise geserveerd.

0 reacties op Steak frites

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.