Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-07-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-11-2024
Haal de biefstuk een half uur vooraf uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
Je kunt ervoor kiezen om de friet te kopen of zelf te maken, je leest hier uitgebreid waar je op kunt letten voor de lekkerste zelfgemaakte friet. Verwarm frituurolie of gebruik een airfryer om de friet krokant te bakken.
In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus. Aan jou de keuze welke je kiest en of je deze zelf gaat maken of kant-en-klaar gebruikt.
Maak de dressing (vinaigrette) direct in een middelgrote kom door 1 theelepel mosterd samen met 3 eetlepels rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam 9 eetlepels olie toe en roer glad met een garde, zo zal de olie en azijn mooi mengen. Breng op smaak met peper en zout.
Was de sla, komkommer en cherrytomaatjes. Verwijder overtollig water van de sla met een sla centrifuge. Snijd de komkommer in (halve) plakjes en de tomaatjes door de helft. Meng de sla, komkommer en cherrytomaatjes met de vinaigrette.
Bak de friet krokant in de hete olie of airfryer en laat deze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met een beetje zout en houd de friet warm terwijl je de biefstuk gaat bakken.
Dep ondertussen de biefstuk droog met keukenpapier, smeer ze in met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan op hoog vuur.
Schroei de biefstukken dicht en beweeg het vlees niet. Draai de biefstuk na één tot 2 minuten om en schroei de andere kant dicht.
Bak de biefstukken eventueel nog iets langer voor een meer doorbakken biefstuk. Steak, ofwel biefstuk, is het lekkerste als deze rosé is. Hoe lang de biefstuk precies moet bakken is o.a. afhankelijk van de dikte van de biefstuk en de soort pan die je kiest.
Pak de biefstukken in met aluminiumfolie en laat deze 5 minuten rusten.
Verdeel de sla en friet over borden. Snijd de biefstuk in plakken en serveer met kruidenboter, bearnaisesaus en/of mayonaise. Eet smakelijk!
Welke biefstuk voor steak friet?
Je kunt verschillende soorten rundvlees gebruiken om te grillen of bakken voor bij de steak frites. Denk hierbij aan kogelbiefstuk, ribeye, haasbiefstuk (ossenhaas), bavette of entrecôte.
Welke saus bij steak friet?
In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus.
Bij de friet wordt soms mayonaise geserveerd.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.