Brandade de morue is een smeuïge aardappelpuree met kabeljauw en olijfolie. Een heerlijke doordeweekse maaltijd uit de Mediterraanse keuken.
Voor het maken van brandade de morue wordt gebruik gemaakt van gezouten en gedroogde kabeljauw. Deze heeft een stevige textuur waardoor deze geen prutje zal worden, terwijl dat bij verse kabeljauw wel het geval zal zijn aangezien deze zachter is.
Brandade de morue is een heerlijke aardappelpuree met kabeljauw, die zijn oorsprong in Zuid Frankrijk kent. Er zijn verschillende versies in de Mediterraanse keuken, zoals in Italië en Spanje, maar ook in Portugal.
Er bestaat wat verwarring door de naam morue, aangezien kabeljauw in het Frans doorgaans cabillaud is. Zodra kabeljauw vers is (of uit de diepvries), heet het cabillaud, maar wordt de kabeljauw gedroogd en gezouten heet het morue.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-11-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2024
Leg de gezouten kabeljauw in koud water en laat dit het liefst 24 tot maximaal 48 uur staan in de koelkast. Ververs het water regelmatig om het zout te verwijderen.
Spoel de kabeljauw erna nogmaals goed af onder stromend water en dep deze goed droog met keukenpapier.
Schil de aardappelen, snijd deze in grove stukken en kook deze gaar in een pan met water en een snuf zout.
Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.
Verhit een scheutje van de olijfolie samen met een klontje boter in een grote bakpan en bak hierin de kabeljauwfilets 2 minuten aan beide kanten.
Voeg de ui en knoflook toe en bak dit nog 3 minuten mee.
Giet de aardappelen af en gebruik een aardappelstamper om deze te pureren. De puree hoeft niet heel glad te zijn.
Gebruik een spatel om de kabeljauw in kleinere stukken te verdelen. Roer de inhoud van de bakpan door de aardappelpuree.
Maak smeuïg met de resterende olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Roer de peterselie door de puree, verdeel over een ovenschaal en bak de brandade de morue ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven. Serveer met een salade, eet smakelijk!
Welke kabeljauw voor het maken van brandade?
Voor het maken van brandade wordt gebruikt gemaakt van gezouten kabeljauw. Deze blijft mooi stevig tijdens het bakken, terwijl verse kabeljauw uit elkaar zal vallen waardoor de kabeljauw zelf ook erg zacht zal worden.
Moet de gezouten kabeljauw zo lang in water of kan het ook korter?
De gezouten kabeljauw dien je lang in water te leggen om het zout te verwijderen, doe je dit niet of veel korter zal de vis veel te zout zijn waardoor de brandade ontzettend zout zal smaken.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.