Brandade de morue
😍 6Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Brandade de morue

Brandade de morue is een smeuïge aardappelpuree met kabeljauw en olijfolie. Een heerlijke doordeweekse maaltijd uit de Mediterraanse keuken.

Voor het maken van brandade de morue wordt gebruik gemaakt van gezouten en gedroogde kabeljauw. Deze heeft een stevige textuur waardoor deze geen prutje zal worden, terwijl dat bij verse kabeljauw wel het geval zal zijn aangezien deze zachter is.

Brandade de morue is een heerlijke aardappelpuree met kabeljauw, die zijn oorsprong in Zuid Frankrijk kent. Er zijn verschillende versies in de Mediterraanse keuken, zoals in Italië en Spanje, maar ook in Portugal.

Er bestaat wat verwarring door de naam morue, aangezien kabeljauw in het Frans doorgaans cabillaud is. Zodra kabeljauw vers is (of uit de diepvries), heet het cabillaud, maar wordt de kabeljauw gedroogd en gezouten heet het morue.

Brandade de morue ingrediënten

Recept brandade de morue

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-11-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 17-11-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur

Kabeljauw spoelen – 5 minuten + wachttijd

Leg de gezouten kabeljauw in koud water en laat dit het liefst 24 tot maximaal 48 uur staan in de koelkast. Ververs het water regelmatig om het zout te verwijderen.

Spoel de kabeljauw erna nogmaals goed af onder stromend water en dep deze goed droog met keukenpapier.

Voorbereiding – 20 minuten

Schil de aardappelen, snijd deze in grove stukken en kook deze gaar in een pan met water en een snuf zout.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.

Brandade de morue - romige puree met kabeljauw en olijfolie
Brandade de morue - romige puree met kabeljauw en olijfolie

Brandade de morue maken – 35 minuten

Verhit een scheutje van de olijfolie samen met een klontje boter in een grote bakpan en bak hierin de kabeljauwfilets 2 minuten aan beide kanten.

Voeg de ui en knoflook toe en bak dit nog 3 minuten mee.

Giet de aardappelen af en gebruik een aardappelstamper om deze te pureren. De puree hoeft niet heel glad te zijn.

Gebruik een spatel om de kabeljauw in kleinere stukken te verdelen. Roer de inhoud van de bakpan door de aardappelpuree.

Maak smeuïg met de resterende olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

Roer de peterselie door de puree, verdeel over een ovenschaal en bak de brandade de morue ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven. Serveer met een salade, eet smakelijk!

Tips!

Welke kabeljauw voor het maken van brandade?

Voor het maken van brandade wordt gebruikt gemaakt van gezouten kabeljauw. Deze blijft mooi stevig tijdens het bakken, terwijl verse kabeljauw uit elkaar zal vallen waardoor de kabeljauw zelf ook erg zacht zal worden.

Moet de gezouten kabeljauw zo lang in water of kan het ook korter?

De gezouten kabeljauw dien je lang in water te leggen om het zout te verwijderen, doe je dit niet of veel korter zal de vis veel te zout zijn waardoor de brandade ontzettend zout zal smaken.

Wat vind je van dit recept?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
443.73 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
25.7 g
2.29 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
26.81 g
5.29 g
Eiwitten
24.18 g
Vezels
4.53 g
Natrium
434.05 mg
Mineralen
Ijzer
1.62 mg
Calcium
61.01 mg
Magnesium
63.53 mg
Kalium
63.53 mg
Fosfor
424.38 mg
Koper
0.17 mg
Zink
1.36 mg
Jodium
238.07 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
18.21 mg
Vitamine D
0.04 mg
Vitamine A
0.19 mg
Vitamine B1
0.27 mg
Vitamine B2
0.29 mg
Vitamine B6
0.57 mg
Vitamine B12
2.53 µg
Foliumzuur
28.14 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
2.86 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
2 reacties op "Brandade de morue"
Diny Lanser zegt op 11-11-2024
Dankjewel Veronique voor dit recept op mijn verzoek, heel aardig van je! Ik sla het op en ga op zoek naar de gezouten kabeljauw. 🐟
Véronique zegt op 11-11-2024
Heel erg graag gedaan Diny! De gezouten kabeljauw wordt ook wel verkocht onder de naam bakkeljauw en verkopen ze bij de meeste supermarkten. Ik zal dat voor de duidelijkheid bij het recept zetten. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.