Tijdloze klassieker, een Franse uiensoep is simpel en goedkoop om te maken. Een soepje met daarop stokbrood met gesmolten kaas, simpelweg heerlijk!
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/franse-uiensoep
Pel de uien en snijd alle uien in dunne ringen. Pel de teentjes knoflook en snijd deze fijn. Verhit de grote pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Voeg dan de in stukjes gesneden knoflook toe.
Voeg vervolgens de uienringen toe en zet het vuur lager om te voorkomen dat de uienringen aanbranden. Bak de uienringen in 10 minuten glazig en zacht. Roer zo nu en dan goed door.
Voeg een eetlepel bloem toe en roer door elkaar tot een roux. Bij een roux wordt normaal meer bloem gebruikt, maar voor deze soep is maar een lichte binding nodig.
Een roux bindt de Franse uiensoep en maakt deze wat steviger. Het is niet noodzakelijk om bloem toe te voegen, de soep zal dan lichter van kleur zijn en wateriger.
Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je anderhalve liter kippenbouillon toe aan de grote pan en roer goed. Voeg 2 laurierblaadjes toe en plaats de deksel op de pan. Zet het vuur hoger.
Breng de soep op smaak met peper en zout, laat de soep 20 minuten lang zachtjes koken. Deze Franse uiensoep is het lekkerst als je deze een dag vooraf maakt, de smaken van de ui zullen dan goed doorgetrokken zijn in de soep.
Optioneel, maar toch een soort verplicht bij een klassieke Franse uiensoep: Leg 2 stukjes brood bovenop de soep.
Bedek de soep met (Gruyère) kaas en laat de kaas met behulp van de grillstand smelten in een oven. Eet smakelijk!
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenMet warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!