Ohmydish.nl


Franse uiensoep

Tijdloze klassieker, een Franse uiensoep is simpel en goedkoop om te maken. Recept voor 8 personen, klaar in 40 minuten tijd.

Franse uiensoep
40 minuten 8 personen Hoofdgerechten
Franse uiensoep

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 6 grote uien
  • 1,5e liter kippenbouillon of runderbouillon
  • 2 kleine teentjes knoflook, of 1 grote
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 110 gram ongezouten boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Stokbrood en geraspte kaas
Franse uiensoep ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote pan met deksel
  • houten lepel
  • optioneel: oven (met grill stand)

Bereiden

40 minuten 8 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/franse-uiensoep


Voorbereiding -- 15 minuten

Pel de uien en snijd alle uien in dunne ringen. Pel de teentjes knoflook en snijd deze fijn. Verhit de grote pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Voeg dan de in stukjes gesneden knoflook toe. 

Voeg vervolgens de uienringen toe en zet het vuur lager om te voorkomen dat de uienringen aanbranden. Bak de uienringen in 10 minuten glazig en zacht. Roer zo nu en dan goed door.

Voeg een eetlepel bloem toe en roer door elkaar tot een roux. Bij een roux wordt normaal meer bloem gebruikt, maar voor deze soep is maar een lichte binding nodig.

Een roux bindt de Franse uiensoep en maakt deze wat steviger. Het is niet noodzakelijk om bloem toe te voegen, de soep zal dan lichter van kleur zijn en wateriger. 

Franse uiensoep
Franse uiensoep

De Franse uiensoep afmaken -- 25 minuten

Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je een liter kippenbouillon toe aan de grote pan en roer goed. Voeg 2 laurierblaadjes toe en plaats de deksel op de pan. Zet het vuur hoger.

Breng de soep op smaak met peper en zout, laat de soep 20 minuten lang zachtjes koken. Deze Franse uiensoep is het lekkerst als je deze een dag vooraf maakt, de smaken van de ui zullen dan goed doorgetrokken zijn in de soep.

Optioneel, maar toch een soort verplicht bij een klassieke Franse uiensoep: Leg 2 stukjes brood bovenop de soep.

Bedek de soep met (Gruyère) kaas en laat de kaas met behulp van de grillstand smelten in een oven. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Zelf satésaus maken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.