Crème de marrons is een heerlijke zoete kastanjepuree die je in Frankrijk standaard in de supermarkt ziet, maar je kunt deze gemakkelijk zelf maken. Gebruik 'm vervolgens in vele desserts of als spread!
Je hebt 300 gram gepelde kastanjes nodig, wanneer je ze zelf gaat pellen is dit ongeveer 500 gram tamme kastanjes. Om werk te besparen, kun je ook gepelde kastanjes uit pot, blik of diepvries gebruiken.
Deze crème de marrons, ofwel een zoete kastanjepuree, is te gebruiken in veel soorten desserts. Zoals de klassieker Mont blanc of wat dacht je van een luchtige kastanjemousse?
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-11-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 28-11-2025
Mocht je gebruik maken van verse kastanjes, dien je deze eerst te pellen. Snijd een kruis aan de bolle kant van de kastanje (aan de puntige kant werkt ook!).

Herhaal tot alle kastanjes ingesneden zijn en zorg ervoor dat ze goed zijn ingesneden anders zal het pellen lastiger gaan.
Plaats de kastanjes in een middelgrote pan met water en kook deze ongeveer 20 minuten. Je zult zien dat ze goed zijn zodra de schil gaat opkrullen waar ze zijn ingesneden.
Laat de kastanjes iets afkoelen, maar ze zijn het makkelijkste te pellen als ze nog een beetje warm zijn.
Pel de kastanjes met een klein mesje en verwijder bij voorkeur ook het bruine velletje. Mocht dit lastiger gaan, kun je de kastanjes nog kort in kokend water leggen zodat het velletje los komt.

Plaats de gepelde kastanjes (300 gram) in een middelgrote pan samen met suiker, vanille, een snuf zout en 375 ml water.
Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de kastanje zacht worden in ongeveer 20 tot 30 minuten.
Zorg dat er niet teveel water verdampt, er behoort nog iets meer dan de helft water over te blijven.

Pureer het mengsel in een foodprocessor tot de kastanjepuree zo glad mogelijk is. Mochten er stukjes in blijven zitten, kun je eventueel een scheutje extra water toevoegen en deze nog langer pureren.
Je kunt de gladde kastanjepuree nu gebruiken in vele soorten toetjes, of gebruik 'm als zoete spread voor op brood. Geniet ervan!
Wat is zoete kastanjepuree en waar kan ik het kopen?
Zoete kastanjepuree wordt gemaakt van tamme kastanjes, suiker en vanille. Deze 'crème de marrons' (pâte de marrons, purée de marrons) wordt veel gebruikt in de Franse patisserie en in Frankrijk overal verkrijgbaar.
In Nederland kun je kastanjepuree bij de grotere supermarkten kopen, vooral tijdens de feestdagen is het wat vaker te verkrijgen. Bij de meeste speciaalzaken verkopen ze ook vaak zoete kastanjepuree.
Welke kastanjes kun je eten?
Niet alle kastanjes zijn eetbaar, enkel de tamme kastanjes kun je eten. De wilde kastanjes (paadenkastanje) zijn giftig en kun je niet eten, je herkent deze makkelijk aan hun uiterlijk:
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 62.5 | gram | tamme kastanjes | noten | 117.50 | 21.88 g | 4.06 g | 1.25 g | 0.13 g | 2.50 g | 4.06 g | 3.13 mg | 0.63 mg | 25.00 mg | 25.00 mg | 375.00 mg | 56.25 mg | 0.13 mg | 0.28 mg | 0.03 µg | - | - | - | - | 0.19 mg | 0.03 mg | 0.19 mg | - | 87.50 µg | - | - | - |
| 11.25 | gram | suiker | 45.23 | 11.14 g | 11.14 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.23 mg | 0.45 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 46.88 | ml | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | vanille extract | 2.88 | 0.76 g | 0.76 g | - | - | - | - | 0.09 mg | - | 0.11 mg | 0.03 mg | 1.48 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 50.00 mg | - | 0.01 mg | 0.36 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 165.61 | 33.77 g | 15.96 g | 1.25 g | 0.13 g | 2.50 g | 4.06 g | 53.22 mg | 0.64 mg | 25.12 mg | 25.62 mg | 376.94 mg | 56.31 mg | 0.13 mg | 0.28 mg | 0.03 µg | - | - | - | - | 0.19 mg | 0.03 mg | 0.19 mg | - | 87.50 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!