Crème de marrons - zoete kastanjepuree met vanille
😍 4 Geweldig
😋 3 Lekker
😲 1 Verrassend
😕 0 Matig

Crème de marrons (zoete kastanjepuree) Veganistisch

Luister naar dit recept

Crème de marrons is een heerlijke zoete kastanjepuree die je in Frankrijk standaard in de supermarkt ziet, maar je kunt deze gemakkelijk zelf maken. Gebruik 'm vervolgens in vele desserts of als spread!

1 uur 15 minuten
8 personen

Voedingsbalansscore

Super
9.1/10
Glycemische index
Glycemische belasting
56.41 (Medium)
19.05 (Hoog)

Voedingswaarde per portie

Kcal
165.61 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
33.77 g
15.96 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
1.25 g
0.13 g
Eiwitten
2.50 g
Vezels
4.06 g
Natrium
53.22 mg

Je hebt 300 gram gepelde kastanjes nodig, wanneer je ze zelf gaat pellen is dit ongeveer 500 gram tamme kastanjes. Om werk te besparen, kun je ook gepelde kastanjes uit pot, blik of diepvries gebruiken.

Deze crème de marrons, ofwel een zoete kastanjepuree, is te gebruiken in veel soorten desserts. Zoals de klassieker Mont blanc of wat dacht je van een luchtige kastanjemousse?

Crème de marrons (zoete kastanjepuree) ingrediënten

Recept crème de marrons (zoete kastanjepuree)

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept crème de marrons (zoete kastanjepuree) allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-11-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Bijgewerkt op: 28-11-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
45 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur 15 minuten

Kastanjes pellen - 45 minuten

Mocht je gebruik maken van verse kastanjes, dien je deze eerst te pellen. Snijd een kruis aan de bolle kant van de kastanje (aan de puntige kant werkt ook!).

Crème de marrons voorbereiding - stap 1
Crème de marrons voorbereiding - stap 1

Herhaal tot alle kastanjes ingesneden zijn en zorg ervoor dat ze goed zijn ingesneden anders zal het pellen lastiger gaan.

Plaats de kastanjes in een middelgrote pan met water en kook deze ongeveer 20 minuten. Je zult zien dat ze goed zijn zodra de schil gaat opkrullen waar ze zijn ingesneden.

Laat de kastanjes iets afkoelen, maar ze zijn het makkelijkste te pellen als ze nog een beetje warm zijn.

Pel de kastanjes met een klein mesje en verwijder bij voorkeur ook het bruine velletje. Mocht dit lastiger gaan, kun je de kastanjes nog kort in kokend water leggen zodat het velletje los komt.

Crème de marrons voorbereiding - stap 2
Crème de marrons voorbereiding - stap 2

Zoete kastanjepuree maken - 30 minuten

Plaats de gepelde kastanjes (300 gram) in een middelgrote pan samen met suiker, vanille, een snuf zout en 375 ml water.

Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de kastanje zacht worden in ongeveer 20 tot 30 minuten.

Zorg dat er niet teveel water verdampt, er behoort nog iets meer dan de helft water over te blijven.

Crème de marrons - zoete kastanjepuree met vanille
Crème de marrons - zoete kastanjepuree met vanille

Pureer het mengsel in een foodprocessor tot de kastanjepuree zo glad mogelijk is. Mochten er stukjes in blijven zitten, kun je eventueel een scheutje extra water toevoegen en deze nog langer pureren.

Je kunt de gladde kastanjepuree nu gebruiken in vele soorten toetjes, of gebruik 'm als zoete spread voor op brood. Geniet ervan!

Tips!

Wat is zoete kastanjepuree en waar kan ik het kopen?

Zoete kastanjepuree wordt gemaakt van tamme kastanjes, suiker en vanille. Deze 'crème de marrons' (pâte de marrons, purée de marrons) wordt veel gebruikt in de Franse patisserie en in Frankrijk overal verkrijgbaar.

In Nederland kun je kastanjepuree bij de grotere supermarkten kopen, vooral tijdens de feestdagen is het wat vaker te verkrijgen. Bij de meeste speciaalzaken verkopen ze ook vaak zoete kastanjepuree.

Welke kastanjes kun je eten?

Niet alle kastanjes zijn eetbaar, enkel de tamme kastanjes kun je eten. De wilde kastanjes (paadenkastanje) zijn giftig en kun je niet eten, je herkent deze makkelijk aan hun uiterlijk:

  • tamme kastanjes zijn plat aan 1 kant en hebben een puntige top
  • wilde kastanjes zijn rond en hebben geen puntje

Wat vind je hiervan?

8 waarderingen
😍
4
Geweldig
😋
3
Lekker
😲
1
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
165.61 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
33.77 g
15.96 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
1.25 g
0.13 g
Eiwitten
2.50 g
Vezels
4.06 g
Natrium
53.22 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
62.5 gram tamme kastanjes noten 117.50 21.88 g 4.06 g 1.25 g 0.13 g 2.50 g 4.06 g 3.13 mg 0.63 mg 25.00 mg 25.00 mg 375.00 mg 56.25 mg 0.13 mg 0.28 mg 0.03 µg - - - - 0.19 mg 0.03 mg 0.19 mg - 87.50 µg - - -
11.25 gram suiker 45.23 11.14 g 11.14 g - - - - - 0.01 mg - 0.23 mg 0.45 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
46.88 ml water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 theelepel vanille extract 2.88 0.76 g 0.76 g - - - - 0.09 mg - 0.11 mg 0.03 mg 1.48 mg 0.06 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 snuf zout - - - - - - - 50.00 mg - 0.01 mg 0.36 mg 0.01 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
    165.61 33.77 g 15.96 g 1.25 g 0.13 g 2.50 g 4.06 g 53.22 mg 0.64 mg 25.12 mg 25.62 mg 376.94 mg 56.31 mg 0.13 mg 0.28 mg 0.03 µg - - - - 0.19 mg 0.03 mg 0.19 mg - 87.50 µg - - -
0 reacties op "Crème de marrons (zoete kastanjepuree)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toetje Suiker Noten

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.