Een bordelaisesaus is een heerlijke fluweelzachte rode wijn saus die niet mag ontbreken tijdens de feestdagen. Makkelijk om te maken en bomvol smaak.
Een bordelaisesaus is de perfecte feestelijke saus bij een heerlijk stukje vlees, zoals biefstuk of tournedos. Dit komt omdat deze rode wijn saus een sterke saus is.
Een saus die komt uit de klassieke Franse keuken met smaakmakers zoals tijm, knoflook en laurier. De saus wordt langzaam ingekookt, waardoor deze extra vol van smaak zal worden en het niet nodig is om deze te binden.
Officieel wordt er voor de bordelaisesaus altijd gebruik gemaakt van een rode wijn uit de Bordeaux streek in Zuidwest Frankrijk. Maar je kunt eventueel ook kiezen voor een andere droge rode wijn.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-12-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-08-2024
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verwarm de kalfsfond samen met de schil van de sjalot, tijm en laurier in een kleine sauspan.
Houd een beetje peterselie apart voor de garnering en voeg de rest - inclusief steeltjes - toe aan de kalfsfond.
Laat de kalfsfond op laag vuur zachtjes tot de helft inkoken, zo kunnen de smaken goed intrekken.
Verhit 30 gram boter in een sauspan en fruit de sjalot en knoflook tot deze glazig zijn geworden.
Voeg 150 ml rode wijn toe en breng aan de kook. Je kunt de wijn nu eventueel in brand steken om deze te flamberen, maar dat is optioneel.
Laat de rode wijn zachtjes inkoken tot ongeveer de helft.
Zeef de kalfsfond en gooi de kruiden weg. Voeg de kalfsfond toe aan de rode wijn en laat het geheel eventueel verder inkoken tot de gewenste dikte.
Optioneel: Mocht je de saus sneller willen maken kun je deze eventueel binden i.p.v. volledig laten inkoken. Dit kun je het beste doen door gelijke delen bloem en zachte boter met elkaar te mengen, dit heet een beurre manié. Deze boter voeg je dan in beetjes toe aan de warme saus en roer telkens glad met een garde.
Garneer met verse peterselie, eet smakelijk!
Welke rode wijn voor een bordelaisesaus?
Een bordelaisesaus wordt klassiek gemaakt met een Bordeaux wijn, deze wijnen zijn doorgaans droog en vol van smaak.
Kan ik de kalfsfond vervangen?
Mocht je geen kalfsfond kunnen vinden, kun je deze eventueel vervangen door een (sterke) runderbouillon.
Per 1 persoonsportie:
Hi Karin, het binden van de saus met een mengsel van bloem en boter is optioneel. Maar dit ben ik er inderdaad vergeten bij te zetten, bedankt voor je oplettendheid! Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.