Een romige knolselderij gratin met aardappel en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht. De knolselderij en rozemarijn maken van een standaard aardappelgratin een winterse gratin met een volle smaak.
Een knolselderij gratin geeft een aardappelgratin een winters tintje. Door het toevoegen van verse rozemarijn krijgt deze gratin extra smaak, waardoor dit bijgerecht ook een beetje feestelijk is.
In een Franse aardappelgratin wordt doorgaans Gruyère kaas gebruikt, maar je kunt eventueel ook andere kaas gebruiken. Denk hierbij aan belegen of oude kaas, maar Comté of Parmezaanse kaas werkt ook.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 08-08-2024
Pel een knoflookteen en plet deze met de zijkant van een mes. Vet de ovenschaal in met boter en gebruik een geplette knoflookteen om over de ovenschaal te wrijven. Dit zal een subtiele knoflooksmaak afgeven aan de gratin.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes, mochten de plakjes te dik zijn zullen deze niet gaar worden. Je kunt er dan voor kiezen om dikkere plakken eerst even voor te koken.
Schil 500 gram knolselderij en snijd deze in flinterdunne plakjes. Knolselderij zal er langer over doen om gaar te worden dan aardappelen, dus zorg ervoor dat ze dunner zijn dan de aardappel plakjes.
Meng de plakjes aardappel en knolselderij en leg deze in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is.
Meng de eieren samen met de room tot een glad mengsel.
Snijd de rozemarijn naaldjes zo fijn mogelijk en roer deze door het room mengsel. Breng op smaak met peper, zout en een flinke snuf nootmuskaat.
Schenk het room mengsel over de aardappel en knolselderij plakken en druk deze goed aan.
Verdeel Gruyère kaas over de bovenkant en bak de gratin gaar en mooi goudbruin in ongeveer 30 tot 40 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven, mocht de bovenkant al beginnen te kleuren en de gratin nog niet gaar zijn kun je deze afdekken met aluminiumfolie.
Garneer eventueel met meer rozemarijn, eet smakelijk!
Kan ik voorgekookte aardappelplakken gebruiken?
Je kunt eventueel vacuüm voorgekookte aardappelplakken gebruiken, houd er wel rekening mee dat dit de gratin iets minder lekker zal maken omdat deze plakken heel dik zijn.
Moet ik de knolselderij voorkoken?
Om de baktijd te verkorten, kun je de knolselderij plakken eventueel eerst beetgaar koken in kokend water.
Kan ik knolselderij gratin vooraf maken?
Je kunt de aardappelgratin eventueel vooraf maken, laat deze dan bij voorkeur niet volledig gaar worden. Dan kun je voor je de gratin gaat serveren deze tijdens het opwarmen verder gaar laten worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.