Faux gras (vegan)

(5)

Een vegan versie van de bekende foie gras: makkelijk te maken met o.a. kikkererwten en champignons. Heerlijk als voorgerecht of op de borrelplank tijdens de feestdagen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-12-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-12-2023

Foie gras is boterzacht van smaak, net zoals deze heerlijke vegan foie gras welke niet zal misstaan tijdens de feestdagen.

De kikkererwten geven deze faux gras een zachte smaak terwijl de walnoten voor een stevige textuur zorgen en de rode bieten zorgen voor de kleur.

Super lekker in combinatie met bijvoorbeeld zure augurkjes, kapperappeltjes, verse vijgen of balsamico uitjes.

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Voorgerechten
Faux gras (vegan)

Ingrediënten


  • 200 gram kikkererwten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gram champignons
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • 100 gram walnoten
  • 2 gram agar agar
  • 2 eetlepels (soja)room
  • 1 takje verse salie
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 middelgrote gekookte rode biet
  • zout naar smaak
Faux gras (vegan) Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • champignonborstel of keukenpapier
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • foodprocessor
  • huishoudfolie

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Voorgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/faux-gras-vegan


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze vrij fijn.

Maak de champignons schoon met keukenpapier of een champignonborstel en snijd deze in plakjes.

Verhit 2 eetlepels kokosolie in een middelgrote bakpan en bak hierin de champignons samen met de tijm, rozemarijn en salie.

Voeg de sjalot en knoflook toe en bak het geheel tot de sjalot glazig is geworden. Zet opzij zodat de smaken van de kruiden kunnen intrekken.

Faux gras
Faux gras

Faux gras afmaken – 20 minuten + wachttijd

Spoel de kikkererwten af onder stromend koud water en plaats 200 gram in de foodprocessor.

Voeg de rode biet en 100 gram walnoten toe en pureer dit kort.

Verwijder de salie, tijm en rozemarijn uit de champignons en voeg het mengsel toe aan de foodprocessor.

Verwarm 2 eetlepels sojaroom, voeg hier de agar agar aan toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes verwarmen. Roer glad en voeg dit ook toe aan de foodprocessor.

Faux gras voorbereiden - stap 1
Faux gras voorbereiden - stap 1
Faux gras voorbereiden - stap 2
Faux gras voorbereiden - stap 2

Pureer het geheel tot een glad mengsel en breng op smaak met zout. 

Verplaats het mengsel naar een stuk huishoudfolie en rol dit strak op. Leg de rol in de koelkast en laat dit minimaal 4 uur mooi opstijven zodat je deze kunt snijden.

Serveer de faux gras bijvoorbeeld als voorgerecht met balsamico uitjes, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-12-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-12-2023


Waardeer dit recept!
5 stemmen

Faux gras (vegan): Veel gestelde vragen

Wat is faux gras?

Foie gras wordt gemaakt van ganzenlever of eendenlever. Een vegetarische of veganistische variant is een woordspeling, faux betekent namelijk nep. “Faux gras” is letterlijk vertaald “Nep vet”.

Kan ik de kruiden weglaten?

Je kunt de kruiden eventueel weglaten, de faux gras zal dan iets minder vol van smaak zijn maar nog steeds ontzettend lekker.

0 reacties op Faux gras (vegan)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.