Coq au vin blanc - malse kip in witte wijn
😍 4 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Coq au vin blanc

Dit bekende Franse gerecht wordt meestal gemaakt met rode wijn, maar maak deze coq au vin blanc eens met witte wijn. Heerlijke malse kip in een lichte saus.

2 uur 30 minuten
6 personen

Coq au vin blanc is een Franse klassieker met malse kip, wijn, champignons en kruiden. Een lichte witte wijnsaus vol smaak waar de kip langzaam in gegaard wordt voor optimale smaak.

Een heerlijke en makkelijke maaltijd die perfect is om indruk te maken tijdens een etentje. Heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree, gekookte aardappelen of pommes duchesse en warme groenten zoals gekookte wortelen of bloemkool. Het stokbrood en een frisse salade met een vinaigrette kunnen bij een Franse maaltijd uiteraard niet ontbreken.

Coq au vin blanc ingrediënten

Recept coq au vin blanc

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept coq au vin blanc allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-02-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 20-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
2 uur 15 minuten
Totale tijd
2 uur 30 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en zet opzij.

Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier. Snijd de champignons in plakjes en zet opzij.

Bestrooi de kippenbouten met peper en zout en bedek ze met een dun laagje bloem.

Coq au vin blanc - malse kip in witte wijn
Coq au vin blanc - malse kip in witte wijn

Coq au vin blanc maken – 2 uur + 15 minuten

Verhit een klont boter in een grote braadpan. Bak de kippenbouten mooi goudbruin aan beide kanten.

Haal de kip uit de pan en bak de spekjes samen met de ui en knoflook enkele minuten, tot de ui glazig is geworden.

Voeg de tijm en laurier toe samen met de witte wijn en kippenbouillon en breng aan de kook.

Zet het vuur laag en leg de kip terug in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat de kip 1,5 uur zachtjes pruttelen.

Haal de deksel van de pan en voeg de plakjes champignons toe. Laat het geheel nog een half uur langer zachtjes pruttelen.

Verwijder de tijm en laurierblaadjes en breng de saus op smaak met peper en zout.

Laat de saus eventueel iets langer inkoken tot de gewenste dikte. Garneer met verse peterselie en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en gekookte wortelen, eet smakelijk!

Tips!

Welke wijn voor coq au vin blanc?

Voor het maken van coq au vin blanc wordt doorgaans een droge witte wijn gebruikt. Kies voor een lichte en jonge wijn, zoals Chardonney, Bourgogne, Sauvignon Blanc of Beaujolais.

Hoe lang kan ik coq au vin bewaren?

Je kunt coq au vin tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt deze ook tot wel 3 maanden invriezen.

Wat vind je hiervan?

4 waarderingen
😍
4
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
480.79 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
8.01 g
3.33 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
19.19 g
7.55 g
Eiwitten
42.27 g
Vezels
2.93 g
Natrium
1131.03 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1 kippenbouten 154.50 - - 3.45 g 1.05 g 30.90 g - 135.00 mg 1.05 mg 15.00 mg 45.00 mg 555.00 mg 330.00 mg 0.08 mg 2.25 mg - - - 0.15 mg 0.02 mg 0.09 mg 0.30 mg 0.30 mg 0.45 µg 3.00 µg - - -
116.67 ml witte wijn sulfiet 93.33 0.58 g 0.58 g - - 0.23 g - 2.33 mg 0.70 mg 11.67 mg 11.67 mg 93.33 mg 17.50 mg 0.08 mg 0.23 mg - - - - - - 0.01 mg 0.02 mg - - - - -
25 ml kippenbouillon selderij 1.50 0.03 g - 0.13 g 0.08 g 0.13 g - 92.50 mg 0.05 mg 1.00 mg 0.13 mg 1.00 mg 0.75 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.33 uien 15.00 2.54 g 2.54 g 0.08 g 0.04 g 0.50 g 1.04 g 3.75 mg 0.21 mg 12.50 mg 4.17 mg 72.92 mg 17.50 mg 0.03 mg 0.33 mg - - 2.71 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.05 mg - 4.17 µg - - -
0.33 knoflooktenen 3.27 0.65 g 0.02 g - - 0.14 g 0.04 g 0.09 mg 0.03 mg 3.97 mg 0.47 mg 14.00 mg 3.03 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.04 µg - 0.33 mg - - - - 0.01 mg - 0.09 µg - - -
0.17 klont boter melk 18.38 0.02 g 0.02 g 2.06 g 1.35 g 0.02 g - 0.13 mg - 0.33 mg 0.05 mg 0.38 mg 0.50 mg - - - - - 0.03 mg 0.02 mg - - - - - - - -
33.33 gram spekjes 166.67 - - 13.33 g 5.00 g 8.33 g - 666.67 mg 0.50 mg 6.67 mg 6.67 mg 100.00 mg 66.67 mg 0.03 mg 0.33 mg - 5.00 µg - - 16.67 mg 0.10 mg 0.13 mg 0.17 mg 0.50 µg 3.33 µg 0.33 mg 0.33 µg -
0.33 eetlepel bloem gluten 15.17 2.91 g 0.06 g 0.06 g 0.01 g 0.48 g 0.12 g 0.08 mg 0.04 mg 0.83 mg 0.83 mg 7.50 mg 4.17 mg 0.01 mg 0.05 mg - - - - - 0.01 mg - 0.01 mg - 1.46 µg - - -
peper en zout 2.93 0.76 g 0.01 g 0.04 g 0.02 g 0.12 g 0.30 g 226.09 mg 0.06 mg 2.67 mg 0.89 mg 7.39 mg 1.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.34 µg 0.01 µg 0.89 mg - - - - - - 0.12 µg 0.05 mg 1.91 µg -
0.17 takje verse tijm 0.82 0.12 g - 0.01 g - 0.03 g 0.07 g 0.05 mg 0.09 mg 2.00 mg 0.80 mg 3.05 mg 0.53 mg - 0.01 mg - - 0.80 mg - 1.15 mg - - - - - - - -
0.33 laurierblaadjes 1.04 0.24 g - 0.03 g 0.01 g 0.03 g 0.09 g 0.17 mg 0.14 mg 2.78 mg 0.40 mg 1.76 mg 0.38 mg - - - - 0.16 mg - - - - 0.01 mg - 0.60 µg 0.03 mg - -
50 gram champignons 8.00 0.15 g 0.10 g - - 1.35 g 1.25 g 4.00 mg 0.60 mg 4.00 mg 5.50 mg 212.50 mg 62.50 mg 0.30 mg 0.20 mg - - 2.45 mg - - 0.05 mg 0.22 mg 0.03 mg - 15.00 µg - - -
0.17 takje verse peterselie 0.20 0.01 g - - - 0.03 g 0.03 g 0.18 mg 0.04 mg 0.23 mg 0.29 mg 4.96 mg 0.76 mg - 0.01 mg - - 0.93 mg - 0.01 mg - - - - 0.70 µg - - -
    480.79 8.01 g 3.33 g 19.19 g 7.55 g 42.27 g 2.93 g 1131.03 mg 3.52 mg 63.64 mg 76.85 mg 1073.79 mg 505.29 mg 0.55 mg 3.45 mg 0.38 µg 5.02 µg 8.26 mg 0.18 mg 17.86 mg 0.27 mg 0.69 mg 0.61 mg 0.95 µg 28.47 µg 0.41 mg 2.24 µg -
0 reacties op "Coq au vin blanc"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.