Dit bekende Franse gerecht wordt meestal gemaakt met rode wijn, maar maak deze coq au vin blanc eens met witte wijn. Heerlijke malse kip in een lichte saus.
Coq au vin blanc is een Franse klassieker met malse kip, wijn, champignons en kruiden. Een lichte witte wijnsaus vol smaak waar de kip langzaam in gegaard wordt voor optimale smaak.
Een heerlijke en makkelijke maaltijd die perfect is om indruk te maken tijdens een etentje. Heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree, gekookte aardappelen of pommes duchesse en warme groenten zoals gekookte wortelen of bloemkool. Het stokbrood en een frisse salade met een vinaigrette kunnen bij een Franse maaltijd uiteraard niet ontbreken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-02-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-02-2025
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en zet opzij.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier. Snijd de champignons in plakjes en zet opzij.
Bestrooi de kippenbouten met peper en zout en bedek ze met een dun laagje bloem.
Verhit een klont boter in een grote braadpan. Bak de kippenbouten mooi goudbruin aan beide kanten.
Haal de kip uit de pan en bak de spekjes samen met de ui en knoflook enkele minuten, tot de ui glazig is geworden.
Voeg de tijm en laurier toe samen met de witte wijn en kippenbouillon en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en leg de kip terug in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat de kip 1,5 uur zachtjes pruttelen.
Haal de deksel van de pan en voeg de plakjes champignons toe. Laat het geheel nog een half uur langer zachtjes pruttelen.
Verwijder de tijm en laurierblaadjes en breng de saus op smaak met peper en zout.
Laat de saus eventueel iets langer inkoken tot de gewenste dikte. Garneer met verse peterselie en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en gekookte wortelen, eet smakelijk!
Welke wijn voor coq au vin blanc?
Voor het maken van coq au vin blanc wordt doorgaans een droge witte wijn gebruikt. Kies voor een lichte en jonge wijn, zoals Chardonney, Bourgogne, Sauvignon Blanc of Beaujolais.
Hoe lang kan ik coq au vin bewaren?
Je kunt coq au vin tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt deze ook tot wel 3 maanden invriezen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | kippenbouten | 154.50 | - | - | 3.45 g | 1.05 g | 30.90 g | - | 135.00 mg | 1.05 mg | 15.00 mg | 45.00 mg | 555.00 mg | 330.00 mg | 0.08 mg | 2.25 mg | - | - | - | 0.15 mg | 0.02 mg | 0.09 mg | 0.30 mg | 0.30 mg | 0.45 µg | 3.00 µg | - | - | - | ||
116.67 | ml | witte wijn | sulfiet | 93.33 | 0.58 g | 0.58 g | - | - | 0.23 g | - | 2.33 mg | 0.70 mg | 11.67 mg | 11.67 mg | 93.33 mg | 17.50 mg | 0.08 mg | 0.23 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - |
25 | ml | kippenbouillon | selderij | 1.50 | 0.03 g | - | 0.13 g | 0.08 g | 0.13 g | - | 92.50 mg | 0.05 mg | 1.00 mg | 0.13 mg | 1.00 mg | 0.75 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
0.33 | knoflooktenen | 3.27 | 0.65 g | 0.02 g | - | - | 0.14 g | 0.04 g | 0.09 mg | 0.03 mg | 3.97 mg | 0.47 mg | 14.00 mg | 3.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.04 µg | - | 0.33 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.09 µg | - | - | - | ||
0.17 | klont | boter | melk | 18.38 | 0.02 g | 0.02 g | 2.06 g | 1.35 g | 0.02 g | - | 0.13 mg | - | 0.33 mg | 0.05 mg | 0.38 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
33.33 | gram | spekjes | 166.67 | - | - | 13.33 g | 5.00 g | 8.33 g | - | 666.67 mg | 0.50 mg | 6.67 mg | 6.67 mg | 100.00 mg | 66.67 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | 5.00 µg | - | - | 16.67 mg | 0.10 mg | 0.13 mg | 0.17 mg | 0.50 µg | 3.33 µg | 0.33 mg | 0.33 µg | - | |
0.33 | eetlepel | bloem | gluten | 15.17 | 2.91 g | 0.06 g | 0.06 g | 0.01 g | 0.48 g | 0.12 g | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.83 mg | 0.83 mg | 7.50 mg | 4.17 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 1.46 µg | - | - | - |
peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
0.17 | takje | verse tijm | 0.82 | 0.12 g | - | 0.01 g | - | 0.03 g | 0.07 g | 0.05 mg | 0.09 mg | 2.00 mg | 0.80 mg | 3.05 mg | 0.53 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.80 mg | - | 1.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.33 | laurierblaadjes | 1.04 | 0.24 g | - | 0.03 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.09 g | 0.17 mg | 0.14 mg | 2.78 mg | 0.40 mg | 1.76 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | 0.16 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.60 µg | 0.03 mg | - | - | ||
50 | gram | champignons | 8.00 | 0.15 g | 0.10 g | - | - | 1.35 g | 1.25 g | 4.00 mg | 0.60 mg | 4.00 mg | 5.50 mg | 212.50 mg | 62.50 mg | 0.30 mg | 0.20 mg | - | - | 2.45 mg | - | - | 0.05 mg | 0.22 mg | 0.03 mg | - | 15.00 µg | - | - | - | |
0.17 | takje | verse peterselie | 0.20 | 0.01 g | - | - | - | 0.03 g | 0.03 g | 0.18 mg | 0.04 mg | 0.23 mg | 0.29 mg | 4.96 mg | 0.76 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.93 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | 0.70 µg | - | - | - | |
480.79 | 8.01 g | 3.33 g | 19.19 g | 7.55 g | 42.27 g | 2.93 g | 1131.03 mg | 3.52 mg | 63.64 mg | 76.85 mg | 1073.79 mg | 505.29 mg | 0.55 mg | 3.45 mg | 0.38 µg | 5.02 µg | 8.26 mg | 0.18 mg | 17.86 mg | 0.27 mg | 0.69 mg | 0.61 mg | 0.95 µg | 28.47 µg | 0.41 mg | 2.24 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!