Een hartige knolselderij tarte tatin is een heerlijk voorgerecht of lunchgerecht. Ideaal tijdens de feestdagen voor een vegetarisch kerstmenu.
Een taart die je op zijn kop serveert, ofwel een tarte tatin, is een heerlijke Franse hartige taart gemaakt met bladerdeeg en karamel. Voor deze versie gebruik ik geen suiker, maar honing. Dit geeft naast een smaak die goed bij knolselderij past, ook een geraffineerde suikervrije versie.
Een knolselderij tarte tatin is door het gebruik van rozemarijn en sinaasappel zeer geschikt voor de feestdagen. Tijdens het garen van de knolselderij ruikt het al naar kerst en vult het je hele huis met een fantastische geur.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-11-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 29-11-2024
Schil de halve knolselderij en snijd deze door de helft.
Snijd de knolselderij in dunne plakjes, dit kun je het beste met een snijmachine of mandoline doen. Zorg ervoor dat alle plakjes zo gelijk mogelijk zijn zodat ze gelijkmatig gaar zullen worden.
Rasp de schil van de sinaasappels en pers het sap eruit.
Verhit een klont boter in een diepe bakpan en voeg de plakjes knolselderij toe. Bak deze 5 minuten lang op hoog vuur en zet dan het vuur iets lager.
Voeg het sap van 2 sinaasappels samen met 6 eetlepels honing toe. Laat de knolselderij gaar worden in ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakjes knolselderij.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Hak de naalden van 1 takje rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de knolselderij.
Voeg de helft van de sinaasappelrasp toe en breng op smaak met peper en zout.
Bekleed een taartvorm met bakpapier en voeg de knolselderij toe. Zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is.
Plaats een plak bladerdeeg bovenop de knolselderij en vouw de randen naar binnen.
Bak de knolselderij tarte tatin mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Houd een beetje sinaasappelrasp apart voor de garnering en roer de rest door de yoghurt.
Serveer de tarte tatin direct met sinaasappel-yoghurt en garneer met sinaasappelrasp en rozemarijn. Eet smakelijk!
Kan ik een knolselderij tarte tatin vooraf maken?
Je kunt een knolselderij tarte tatin een dag vooraf maken, maar gerechten met bladerdeeg zijn het lekkerste als deze zo vers mogelijk zijn. Je kunt de knolselderij bijvoorbeeld ook 1 of 2 dagen vooraf maken en dan vlak voor het serveren het bladerdeeg erop doen om af te bakken.
Wat serveer je bij een knolselderij tarte tatin?
Je kunt knolselderij in stukken snijden en serveren als voorgerecht met bijvoorbeeld een frisse salade. Je kunt de tarte tatin eventueel ook als lunch serveren in grotere stukken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.