Ohmydish.nl


Champignonroomsaus

Een champignonroomsaus is mega lekker als je deze zelf maakt. Klaar in minder dan 15 minuten en veel lekkerder dan de saus uit een pakje of zakje!

15 minuten 4 personen Sauzen
Champignonroomsaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram champignons
  • 1 ui
  • 175 ml kalfsfond
  • 30 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 200 ml room
  • peper en zout naar smaak
Champignonroomsaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Middelgrote pan
  • Houten lepel
  • Keukenpapier of champignonborstel

Bereiden


15 minuten 4 personen Sauzen

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/champignonroomsaus


Voorbereiding – 5 minuten

Pel de ui en snijd deze zo fijn mogelijk. Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd de champignons vervolgens in zo dun mogelijke plakjes. 

Champignonroomsaus
Champignonroomsaus

De champignonroomsaus afmaken – 10 minuten

Smelt boter in de middelgrote pan en fruit hierin de ui enkele minuten. Voeg dan de champignons toe en bak deze ongeveer 5 minuten langer.

Je zult merken dat er vocht vrij komt van de champignons, dit zal de saus zijn heerlijke smaak geven. Voeg de bloem toe en gaar dit enkele minuten, de boter en bloem vormen samen een roux en zullen de saus binden.

Schenk de kalfsfond erbij en breng aan de kook. Schenk nu ook de room erbij en roer tot je een gladde saus hebt bereikt.

Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer bijvoorbeeld bij een heerlijke kalfsschnitzel. Eet smakelijk!

Champignonroomsaus: veelgestelde vragen

Hoe lang kun je de champignonroomsaus bewaren?

Mits goed afgedekt kun je deze saus tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Super handig wanneer je bijvoorbeeld je kerstmenu al wil voorbereiden!

Kan ik ook een andere soort champignons gebruiken?

Behalve de standaard witte champignons kun je ook gebruik maken van kastanjechampignons of gebruik in kleine stukjes gesneden oesterzwam. Je kunt ook eekhoorntjesbrood toevoegen voor een extra gevulde champignonroomsaus.

Wat is een kalfsfond?

Een fond is eigenlijk niet veel meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Behalve kalfsfond kun je ook gebruik maken van runderfond.

Wat vind jij van dit recept?
12 stemmen
← Vorig recept
Kimchi stoofpotje
Volgend recept →
Cherimoya crème brûlée

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.