Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Pot au feu

Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten.

Pot au feu
3 uur 45 minuten 8 personen Hoofdgerechten
Pot au feu

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram runder stoofvlees
  • 1 grote mergpijp (of meerdere kleine)
  • 3 kleine preien
  • 3 wortels
  • 2 uien
  • 3 bleekselderij stengels
  • 1 knoflookteen
  • 1 bouquet garni
  • 2 kruidnagels
  • ongeveer 12 peperkorrels
  • (grof) zout naar smaak
  • optioneel: gekookte aardappelen
  • optioneel: stokbrood
  • optioneel: augurk en mosterd
Pot au feu
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: oven
  • optioneel: kleine ovenschaal
  • grote braadpan
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: keukentouw
  • optioneel: kaasdoek of schone theedoek

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

3 uur 45 minuten 8 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pot-au-feu


Voorbereiding – 45 minuten

Het is optioneel om de uien eerst te roosteren in de oven. Het zal de bouillon een mooiere kleur en smaak geven. Verwarm hiervoor de oven op 200 graden. Snijd de ui doormidden of in kwarten. Het is niet noodzakelijk om de uien te pellen want de schil zal ook extra kleur en smaak geven aan de bouillon.

Prik de kruidnagels in de gehalveerde uien en plaats deze in een ovenschaal. Rooster de uien ongeveer 20 minuten in de oven, of tot deze mooi bruin beginnen te kleuren. Pel de knoflookteen, het is niet nodig om deze te snijden. Bind de kruiden bij elkaar voor een bouquet garni.

Als je de merg uit de mergpijp graag wilt eten, kun je de mergpijp inpakken met bijvoorbeeld een kaasdoek zodat de merg er niet uit zal lopen. Plaats de mergpijp samen met het stoofvlees in een grote braadpan. Het is niet noodzakelijk om het stoofvlees eerst in stukken te snijden, maar het kan wel.

Schenk 3 liter water bij het vlees en voeg bouquet garni, peperkorrels (eventueel in een thee-ei), knoflookteen, de (geroosterde) uien met de kruidnagels en (grof) zout naar smaak bij het vlees en breng aan de kook.

Schil ondertussen de wortels en was de wortels, prei en bleekselderij. Snijd de groenten vervolgens in grove stukken. 

Pot au feu
Pot au feu recept

Pot au feu afmaken – 3 uur

Zodra het water kookt zet je het vuur lager en laat ongeveer 1.5 uur zachtjes koken. Je kunt de bouillon nu zeven door een kaasdoek of schone theedoek als je wilt, maar dat is optioneel. Voeg daarna het vlees terug aan de bouillon en voeg dan ook de wortel, prei en bleekselderij toe aan de bouillon.

Laat het nogmaals 1.5 uur zachtjes sudderen, tot het vlees mals is geworden. Verwijder dan de uien, bouquet garni en thee ei met peperkorrels als je de bouillon niet had gezeefd.

De bouillon wordt klassiek apart gedronken. Het vlees wordt in stukken verdeeld en samen met de groenten en stokbrood gegeten. Soms worden er ook nog gekookte aardappelen, augurken en mosterd bij gegeten.



Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Granaatappelmelasse

Sinterklaas recepten

Wil je iets lekkers gaan maken voor Sinterklaas? Hier vind je lekkere recepten voor een leuke en gezellige Sinterklaas viering. Maak bijvoorbeeld je eigen pepernoten, kruidnoten, taaitaai of een heerlijke cheesecake. Met deze lekkere recepten gaat het zeker weten een gezellig en heerlijk avondje worden!