Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-11-2020, dit recept is voor 8 personen en duurt 3 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-01-2025
Het is optioneel om de uien eerst te roosteren in de oven. Het zal de bouillon een mooiere kleur en smaak geven. Verwarm hiervoor de oven op 200 graden.
Snijd de ui doormidden of in kwarten. Het is niet noodzakelijk om de uien te pellen want de schil zal ook extra kleur en smaak geven aan de bouillon.
Prik de kruidnagels in de gehalveerde uien en plaats deze in een ovenschaal. Rooster de uien ongeveer 20 minuten in de oven, of tot deze mooi bruin beginnen te kleuren.
Pel de knoflookteen, het is niet nodig om deze te snijden. Bind de kruiden bij elkaar voor een bouquet garni.
Als je de merg uit de mergpijp graag wilt eten, kun je de mergpijp inpakken met bijvoorbeeld een kaasdoek zodat de merg er niet uit zal lopen.
Plaats de mergpijp samen met het stoofvlees in een grote braadpan. Het is niet noodzakelijk om het stoofvlees eerst in stukken te snijden, maar het kan wel.
Schenk 3 liter water bij het vlees en voeg bouquet garni, peperkorrels (eventueel in een thee-ei), knoflookteen, de (geroosterde) uien met de kruidnagels en (grof) zout naar smaak bij het vlees en breng aan de kook.
Schil ondertussen de wortelen en was de wortelen, prei en bleekselderij. Snijd de groenten vervolgens in grove stukken.
Zodra het water kookt zet je het vuur lager en laat ongeveer 1.5 uur zachtjes koken. Je kunt de bouillon nu zeven door een kaasdoek of schone theedoek als je wilt, maar dat is optioneel.
Voeg na het zeven het vlees terug aan de bouillon en voeg dan ook de wortel, prei en bleekselderij toe aan de bouillon.
Laat het nogmaals 1.5 uur zachtjes sudderen, tot het vlees mals is geworden. Verwijder dan de uien, bouquet garni en thee ei met peperkorrels als je de bouillon niet had gezeefd.
De bouillon wordt klassiek apart gedronken. Het vlees wordt in stukken verdeeld en samen met de groenten en stokbrood gegeten. Soms worden er ook nog gekookte aardappelen, augurken en mosterd bij gegeten. Smakelijk!
Kan ik de mergpijp voor een pot au feu weglaten?
Je kunt de mergpijp ook vervangen voor een ander stuk vlees met bot. Het bot geeft de soep namelijk extra smaak.
Wat betekent pot au feu?
Pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Een ouderwets Frans recept waar vroeger traditioneel steeds iets nieuws in gedaan werd, waardoor de bouillon steeds smaakvoller werd. Het was vooral bedoeld als een stevige maaltijd voor het harde werk op de boerderij.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.