Gebakken zuurkool met spekjes en appel is een heerlijk en simpel bijgerecht voor de herfst of winter. Een keer iets anders dan zuurkoolstamppot, want door het bakken krijgt de zuurkool extra smaak en textuur.
Door het toevoegen van appel krijgt de gebakken zuurkool een zoete ondertoon, terwijl de gebakken spekjes de zuurkool extra hartig maken. Een klein beetje sojasaus maakt de zuurkool zelfs nog smaakvoller.
Serveer deze gebakken zuurkool met aardappelpuree, gekookte aardappelen of voor meer textuur gebakken aardappelen of aardappeltjes uit de oven. Daarbij kun je verschillende soorten vlees serveren, zoals bijvoorbeeld een speklap, runderlap, gehaktbal en nog veel meer.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-11-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-12-2025
Laat de zuurkool goed uitlekken. Pel de uien en snijd deze fijn.
Bak de spekjes ongeveer 3 minuten in een grote bakpan. Voeg eventueel een klein klontje boter toe, afhankelijk van de hoeveelheid vet er uit de spekjes is gekomen.
Bak de fijngesneden uien tot deze glazig zijn geworden.

Voeg de zuurkool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Schil ondertussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Roer deze door de zuurkool en bak het geheel nog ongeveer 5 minuten tot de appels redelijk zacht zijn geworden.
Breng de gebakken zuurkool op smaak met sojasaus en peper. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en een stukje vlees, eet smakelijk!
Welke zuurkool voor gebakken zuurkool?
Je kunt elke soort zuurkool opbakken, naturel zuurkool, maar ook wijnzuurkool of kruiden zuurkool zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kun je de zuurkool ook zelf maken en vervolgens bakken in de pan voor extra textuur en smaak.
Hoe lang kan ik gebakken zuurkool bewaren?
Je kunt gebakken zuurkool tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de zuurkool eventueel ook invriezen, hierdoor verliest hij wel wat smaak en textuur.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 125 | gram | zuurkool | 21.25 | 1.25 g | - | - | - | 2.50 g | 3.38 g | 750.00 mg | 0.38 mg | 75.00 mg | 12.50 mg | 262.50 mg | 37.50 mg | 0.04 mg | 0.13 mg | - | - | 31.25 mg | - | - | - | 0.05 mg | 0.13 mg | - | 11.25 µg | - | - | - | |
| 0.5 | uien | 22.50 | 3.81 g | 3.81 g | 0.13 g | 0.06 g | 0.75 g | 1.56 g | 5.63 mg | 0.31 mg | 18.75 mg | 6.25 mg | 109.38 mg | 26.25 mg | 0.05 mg | 0.50 mg | - | - | 4.06 mg | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.08 mg | - | 6.25 µg | - | - | - | ||
| 50 | gram | gerookte spekjes | 250.00 | - | - | 20.00 g | 7.50 g | 12.50 g | - | 1000.00 mg | 0.75 mg | 10.00 mg | 10.00 mg | 150.00 mg | 100.00 mg | 0.05 mg | 0.50 mg | - | 7.50 µg | - | - | 25.00 mg | 0.15 mg | 0.20 mg | 0.25 mg | 0.75 µg | 5.00 µg | 0.50 mg | 0.50 µg | - | |
| 0.25 | klont | boter | melk | 27.56 | 0.03 g | 0.03 g | 3.09 g | 2.03 g | 0.03 g | - | 0.19 mg | - | 0.49 mg | 0.08 mg | 0.56 mg | 0.75 mg | - | - | - | - | - | 0.05 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.5 | appels | 47.25 | 10.50 g | 10.33 g | - | - | 0.35 g | 2.01 g | 1.75 mg | 0.18 mg | 3.50 mg | 4.38 mg | 105.00 mg | 8.75 mg | 0.09 mg | 0.04 mg | - | - | 8.75 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 2.63 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | eetlepel | sojasaus | soja, gluten | 12.80 | 2.00 g | 2.00 g | 0.01 g | - | 1.15 g | - | 550.00 mg | 0.50 mg | 6.00 mg | - | 50.00 mg | 5.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.80 µg | - | - | - |
| peper | 0.08 | 0.01 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | - | 0.33 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 381.44 | 17.60 g | 16.16 g | 23.23 g | 9.59 g | 17.28 g | 6.95 g | 2307.57 mg | 2.12 mg | 113.84 mg | 33.20 mg | 677.76 mg | 178.30 mg | 0.23 mg | 1.16 mg | - | 7.50 µg | 44.06 mg | 0.05 mg | 25.04 mg | 0.19 mg | 0.28 mg | 0.50 mg | 0.75 µg | 25.93 µg | 0.50 mg | 0.50 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.