Kip in het pannetje

(16)

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 384 calorieën p.p.
Kip in het pannetje

Ingrediënten


  • 1 hele kip
  • 8 wortels
  • 3 bleekselderij stengels
  • 2 preien
  • bouquet garni, paar takjes peterselie, tijm en een laurierblad
  • 500 gram meiknollen
  • 1 grote ui
  • 12 kruidnagels
  • 15 peperkorrels
  • zout naar smaak

Ingrediënten vulling

  • 200 gram worstenvulling of eventueel gehakt
  • 100 gram rauwe ham
  • halve ui
  • 1 ei
  • 1 knoflookteen
  • handjevol paneermeel
  • verse peterselie
  • halve theelepel gemalen nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan, bijvoorbeeld een braadpan
  • middelgrote kom

Kip in het pannetje Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 384 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-in-het-pannetje


In een klassieke Franse poule au pot zit een vulling in de hele kip, maar dit kun je ook achterwege laten voor een makkelijkere versie. 

Voorbereiding – 15 minuten

Haal de hele kip vooraf uit de koelkast. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en laat deze heel. Schil de meiknollen en snijd deze in vieren. Was de bleekselderij stengels en snijd deze door de helft. Was de prei goed en snijd deze ook door de helft.

Pel de ui en prik de kruidnagels in de ui, zo kun je de kruidnagels makkelijk vinden in de bouillon.

Ui met kruidnagels erin gestoken
Ui met kruidnagels erin gestoken

Vulling maken – 15 minuten

Pel de halve ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de ham fijn. Meng de worstenvulling samen met de rauwe ham, ui, knoflook, peterselie, een ei en een handjevol paneermeel. 

Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Meng goed en vul de kip met het mengsel, je kunt de kip nu eventueel dicht maken met een touw rond de poten.

Kip in het pannetje (poule au pot)
Kip in het pannetje (poule au pot)

De kip in het pannetje (poule au pot) afmaken – 1 uur + 40 minuten

Plaats de kip in een grote pan en vul deze met koud water. Voeg de prei, wortel, meiknollen en bleekselderij toe. Plaats de ui met de kruidnagels samen met peper, zout en de verse kruiden (bouquet garni) in de bouilon.

Plaats de pan (zonder deksel!) op hoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra deze kookt en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes garen. Controleer of de kip volledig gaar is, als het goed is valt het vlees van het bot. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023


Waardeer dit recept!
16 stemmen

Kip in het pannetje: Veel gestelde vragen

Kan ik andere soorten groenten gebruiken?

Klassiek wordt voor een poule au pot prei, wortel, bleekselderij en meiknol gebruikt, maar je kunt eventueel ook pastinaak of venkel toevoegen. Gebruik groenten die stevig blijven, groenten die zacht zijn zullen een prutje worden als ze 1,5 uur gekookt worden.

Hoe serveer je een poule au pot?

De hele kip wordt klassiek geserveerd op een grote schaal met de groenten, een gribiche saus en gekookte aardappelen. De bouillon kun je gebruiken als soep of bijvoorbeeld een risotto.

0 reacties op Kip in het pannetje

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.