Kip in het pannetje

(12)

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 384 calorieën p.p.
Kip in het pannetje

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele kip
  • 8 wortels
  • 3 bleekselderij stengels
  • 2 preien
  • bouquet garni, paar takjes peterselie, tijm en een laurierblad
  • 500 gram meiknollen
  • 1 grote ui
  • 12 kruidnagels
  • 15 peperkorrels
  • zout naar smaak

Ingrediënten vulling

  • 200 gram worstenvulling of eventueel gehakt
  • 100 gram rauwe ham
  • halve ui
  • 1 ei
  • 1 knoflookteen
  • handjevol paneermeel
  • verse peterselie
  • halve theelepel gemalen nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
Kip in het pannetje Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan, bijvoorbeeld een braadpan
  • middelgrote kom

Bereiding


Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 384 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-in-het-pannetje


In een klassieke Franse poule au pot zit een vulling in de hele kip, maar dit kun je ook achterwege laten voor een makkelijkere versie. 

Voorbereiding – 15 minuten

Haal de hele kip vooraf uit de koelkast. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en laat deze heel. Schil de meiknollen en snijd deze in vieren. Was de bleekselderij stengels en snijd deze door de helft. Was de prei goed en snijd deze ook door de helft.

Pel de ui en prik de kruidnagels in de ui, zo kun je de kruidnagels makkelijk vinden in de bouillon.

Ui met kruidnagels erin gestoken
Ui met kruidnagels erin gestoken

Vulling maken – 15 minuten

Pel de halve ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de ham fijn. Meng de worstenvulling samen met de rauwe ham, ui, knoflook, peterselie, een ei en een handjevol paneermeel. 

Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Meng goed en vul de kip met het mengsel, je kunt de kip nu eventueel dicht maken met een touw rond de poten.

Kip in het pannetje (poule au pot)
Kip in het pannetje (poule au pot)

De kip in het pannetje (poule au pot) afmaken – 1 uur + 40 minuten

Plaats de kip in een grote pan en vul deze met koud water. Voeg de prei, wortel, meiknollen en bleekselderij toe. Plaats de ui met de kruidnagels samen met peper, zout en de verse kruiden (bouquet garni) in de bouilon.

Plaats de pan (zonder deksel!) op hoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra deze kookt en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes garen. Controleer of de kip volledig gaar is, als het goed is valt het vlees van het bot. Eet smakelijk!

Kip in het pannetje: Veel gestelde vragen

Kan ik andere soorten groenten gebruiken?

Klassiek wordt voor een poule au pot prei, wortel, bleekselderij en meiknol gebruikt, maar je kunt eventueel ook pastinaak of venkel toevoegen. Gebruik groenten die stevig blijven, groenten die zacht zijn zullen een prutje worden als ze 1,5 uur gekookt worden.

Hoe serveer je een poule au pot?

De hele kip wordt klassiek geserveerd op een grote schaal met de groenten, een gribiche saus en gekookte aardappelen. De bouillon kun je gebruiken als soep of bijvoorbeeld een risotto.

Wat vind jij van dit recept?
12 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Turkse manti
Volgend recept →
Zelf ketchup maken

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!