Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!
Tip: In een klassieke Franse poule au pot zit een vulling in de hele kip, maar dit kun je ook achterwege laten voor een makkelijkere versie.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Haal de hele kip vooraf uit de koelkast. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en laat deze heel. Schil de meiknollen en snijd deze in vieren.
Was de bleekselderij stengels en snijd deze door de helft. Was de prei goed en snijd deze ook door de helft.
Pel de ui en prik de kruidnagels in de ui, zo kun je de kruidnagels makkelijk vinden in de bouillon.
Pel de halve ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de ham fijn. Meng de worstenvulling samen met de rauwe ham, ui, knoflook, peterselie, een ei en een handjevol paneermeel.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Meng goed en vul de kip met het mengsel, je kunt de kip nu eventueel dicht maken met een touw rond de poten.
Plaats de kip in een grote pan en vul deze met koud water. Voeg de prei, wortel, meiknollen en bleekselderij toe. Plaats de ui met de kruidnagels samen met peper, zout en de verse kruiden (bouquet garni) in de bouilon.
Plaats de pan (zonder deksel!) op hoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra deze kookt en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes garen. Controleer of de kip volledig gaar is, als het goed is valt het vlees van het bot. Eet smakelijk!
Kan ik andere soorten groenten gebruiken?
Klassiek wordt voor een poule au pot prei, wortel, bleekselderij en meiknol gebruikt, maar je kunt eventueel ook pastinaak of venkel toevoegen. Gebruik groenten die stevig blijven, groenten die zacht zijn zullen een prutje worden als ze 1,5 uur gekookt worden.
Hoe serveer je een poule au pot?
De hele kip wordt klassiek geserveerd op een grote schaal met de groenten, een gribiche saus en gekookte aardappelen. De bouillon kun je gebruiken als soep of bijvoorbeeld een risotto.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.