Ohmydish.nl


Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Een klassieker uit de Franse keuken, oeufs en meurette. Oftewel gepocheerde eieren in rode wijnsaus. Een heerlijke kruidige saus met champignons en spek.

Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus
50 minuten 4 personen Ontbijt
Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 verse eieren
  • flinke scheut azijn
  • 125 gram champignons
  • 100 gram gerookte spekplakken
  • 1 ui
  • 1 grote knoflookteen
  • 1 eetlepel bloem
  • bouquet garni (rozemarijn/tijm/laurierblad)
  • 300 ml rode wijn
  • 100 ml water
  • boter
  • peper en zout naar smaak
  • stokbrood om erbij te serveren
Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • champignon borstel of keukenpapier
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • middelgrote pan
  • schuimspaan
  • kom
  • 4 hele kleine kommetjes (of 2 stuks)

Bereiden

50 minuten 4 personen Ontbijt

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oeufs-en-meurette-gepocheerde-eieren-in-rode-wijnsaus


Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens fijn. Snijd de plakken spek in dunne reepjes.

Oeufs en meurette – gepocheerde eieren in rode wijnsaus Oeufs en meurette – gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Oeufs en meurette afmaken -- 40 minuten

Verhit een klontje boter in een bakpan en bak hierin de fijn gesneden ui, knoflook, spek en champignons enkele minuten. Voeg een eetlepel bloem toe samen met de bouquet garni. Blus het geheel af met rode wijn en water en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen.

Vul ondertussen een middelgrote pan met water, een flinke scheut azijn en zout en breng aan de kook. Je kunt de gepocheerde eieren het beste eerst apart in een klein kommetje breken. Voeg hier dan een klein beetje azijn aan toe en je zult zien dat het eiwit dan al mooi bij elkaar blijft. Zet een kom met warm water klaar.

Roer door het kokende water zodat er in het midden een kolk ontstaat en laat dan voorzichtig de eieren vanuit het bakje in het water glijden. Zorg dat het water niet blijft koken, dus zet het iets lager. Haal de eieren er na ongeveer 3 minuten uit met een schuimspaan en plaats deze in de kom met warm water. Op deze manier wordt de azijn eventueel een beetje afgespoeld en ze blijven warm terwijl je de resterende eieren gaat pocheren. Herhaal tot alle eieren zijn gepocheerd.

Breng de rode wijnsaus op smaak met peper en zout en verwijder de kruiden. Plaats de eieren op de rode wijnsaus en serveer met stokbrood, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
Volgend recept →
Kiwi meringue taart

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.