Deze fondant aardappelen zijn een fantastisch bijgerecht welke niet enkel mega lekker zijn, maar er ook nog eens feestelijk uit zien. Heerlijke krokante aardappelen met een boterzachte binnenkant.
Voor het maken van fondant aardappelen krijg je een beter resultaat met geklaarde boter, aangezien deze minder snel zal verbranden/donkere kleur zal krijgen. Je kunt geklaarde boter (ghee) kopen, maar je kunt dit ook gemakkelijk zelf doen.
Voor het maken van geklaarde boter laat je roomboter op lage temperatuur rustig smelten. Je zult merken dat de boter zich zal gaan scheiden in 3 lagen: schuim bovenop, helder botervet in het midden en melkbestanddelen op de bodem. Schep het schuim weg met een lepel (of schuimspaan) en zorg dat je zo veel mogelijk melkbestanddelen op de bodem laat zitten. Voor een extra heldere geklaarde boter giet je deze door een kaasdoek zodat ook de melkbestanddelen achter blijven (maar dit is optioneel).
Fondant aardappelen kent zijn oorsprong in de klassieke Franse keuken. Fondant betekent letterlijk 'smeltend', van het werkwoord fondre (smelten). De naam verwijst naar een boterzachte textuur, de binnenkant is namelijk zo zacht dat deze bijna smelt in de mond.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-07-2025
De klassieke vorm van fondant aardappelen is een rond tonnetje, maar je kunt ze eventueel ook in een andere vorm snijden.
Voor een rond tonnetje worden de grote aardappelen in dikke plakken gesneden en vervolgens uitgestoken met een ronde uitsteker (zie foto).
Plaats de aardappels in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
Dep de aardappelen vlak voor het bakken droog met keukenpapier of een schone theedoek.
Verhit geklaarde boter samen met een scheutje olijfolie in een ovenbestendige bakpan.
Bak de aardappelen mooi goudbruin aan beide kanten. Schenk de kippenbouillon erbij samen met de takjes tijm en zet de pan in de oven.
Bak de aardappelen gaar in ongeveer een half uur, of tot nagenoeg alle bouillon is verdampt en opgenomen door de aardappelen.
Breng de fondant aardappelen op smaak met peper en grof zeezout en serveer direct.
Lekker met bijvoorbeeld gegrilde groene asperges en gebakken eendenborst. Eet smakelijk!
Welke aardappelen voor fondant aardappelen?
Voor het maken van fondant aardappelen gebruik je vastkokende aardappelen, (iets) kruimige aardappelen zullen namelijk uit elkaar vallen en dat is bij dit gerecht juist niet de bedoeling.
Kan ik de kippenbouillon vervangen?
Klassieke fondant aardappelen worden met kippenbouillon gemaakt, maar je kunt deze eventueel vervangen voor groentebouillon voor een vegetarische versie. Groentebouillon is minder hartig van smaak, dus de smaak van de aardappelen zal iets anders worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1.5 | grote | vastkokende aardappelen | 246.00 | 51.00 g | - | 0.30 g | - | 6.00 g | 7.50 g | 9.00 mg | 1.50 mg | 27.00 mg | 60.00 mg | 1320.00 mg | 150.00 mg | 0.30 mg | 0.90 mg | - | - | 24.00 mg | - | - | 0.24 mg | 0.15 mg | 0.75 mg | - | 27.00 µg | - | - | - | |
12.5 | gram | geklaarde boter | melk | 91.88 | 0.09 g | 0.09 g | 10.31 g | 6.75 g | 0.09 g | - | 0.63 mg | 0.01 mg | 1.63 mg | 0.25 mg | 1.88 mg | 2.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.15 mg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
0.75 | takje | verse tijm | 3.67 | 0.55 g | - | 0.04 g | 0.01 g | 0.12 g | 0.32 g | 0.20 mg | 0.39 mg | 9.00 mg | 3.60 mg | 13.73 mg | 2.36 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | 3.60 mg | - | 5.18 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
75 | ml | kippenbouillon | selderij | 4.50 | 0.08 g | - | 0.38 g | 0.22 g | 0.38 g | - | 277.50 mg | 0.15 mg | 3.00 mg | 0.38 mg | 3.00 mg | 2.25 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
peper en grof zeezout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
352.47 | 52.85 g | 0.10 g | 11.31 g | 7.04 g | 6.77 g | 8.26 g | 626.46 mg | 2.14 mg | 44.62 mg | 65.55 mg | 1349.69 mg | 158.63 mg | 0.32 mg | 0.96 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 28.94 mg | 0.15 mg | 5.30 mg | 0.24 mg | 0.15 mg | 0.76 mg | - | 27.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!