Fondant aardappelen - krokante aardappelen met een boterzachte binnenkant
😍 15 Geweldig
😋 1 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 1 Matig

Fondant aardappelen vegetarisch

Deze fondant aardappelen zijn een fantastisch bijgerecht welke niet enkel mega lekker zijn, maar er ook nog eens feestelijk uit zien. Heerlijke krokante aardappelen met een boterzachte binnenkant.

45 minuten
4 personen

Voedingsbalansscore

Super
8.2/10
Glycemische index
Glycemische belasting
62.73 (Medium)
33.15 (Hoog)

Voedingswaarde per portie

Kcal
352.47 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
52.85 g
0.10 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
11.31 g
7.04 g
Eiwitten
6.77 g
Vezels
8.26 g
Natrium
626.46 mg

Voor het maken van fondant aardappelen krijg je een beter resultaat met geklaarde boter, aangezien deze minder snel zal verbranden/donkere kleur zal krijgen. Je kunt geklaarde boter (ghee) kopen, maar je kunt dit ook gemakkelijk zelf doen.

Voor het maken van geklaarde boter laat je roomboter op lage temperatuur rustig smelten. Je zult merken dat de boter zich zal gaan scheiden in 3 lagen: schuim bovenop, helder botervet in het midden en melkbestanddelen op de bodem. Schep het schuim weg met een lepel (of schuimspaan) en zorg dat je zo veel mogelijk melkbestanddelen op de bodem laat zitten. Voor een extra heldere geklaarde boter giet je deze door een kaasdoek zodat ook de melkbestanddelen achter blijven (maar dit is optioneel).

Fondant aardappelen kent zijn oorsprong in de klassieke Franse keuken. Fondant betekent letterlijk 'smeltend', van het werkwoord fondre (smelten). De naam verwijst naar een boterzachte textuur, de binnenkant is namelijk zo zacht dat deze bijna smelt in de mond.

Fondant aardappelen ingrediënten

Recept fondant aardappelen

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept fondant aardappelen allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 05-07-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten

Fondant aardappelen maken - 45 minuten

De klassieke vorm van fondant aardappelen is een rond tonnetje, maar je kunt ze eventueel ook in een andere vorm snijden.

Voor een rond tonnetje worden de grote aardappelen in dikke plakken gesneden en vervolgens uitgestoken met een ronde uitsteker (zie foto).

Fondant aardappelen voorbereiding - stap 1
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 1
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 2
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 2
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 3
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 3

Plaats de aardappels in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen. 

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.

Dep de aardappelen vlak voor het bakken droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Fondant aardappelen - krokante aardappelen met een boterzachte binnenkant
Fondant aardappelen - krokante aardappelen met een boterzachte binnenkant

Verhit geklaarde boter samen met een scheutje olijfolie in een ovenbestendige bakpan. 

Bak de aardappelen mooi goudbruin aan beide kanten. Schenk de kippenbouillon erbij samen met de takjes tijm en zet de pan in de oven.

Fondant aardappelen voorbereiding - stap 4
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 4

Bak de aardappelen gaar in ongeveer een half uur, of tot nagenoeg alle bouillon is verdampt en opgenomen door de aardappelen.

Fondant aardappelen voorbereiding - stap 5
Fondant aardappelen voorbereiding - stap 5

Breng de fondant aardappelen op smaak met peper en grof zeezout en serveer direct.

Lekker met bijvoorbeeld gegrilde groene asperges en gebakken eendenborst. Eet smakelijk!

Tips!

Welke aardappelen voor fondant aardappelen?

Voor het maken van fondant aardappelen gebruik je vastkokende aardappelen, (iets) kruimige aardappelen zullen namelijk uit elkaar vallen en dat is bij dit gerecht juist niet de bedoeling.

Kan ik de kippenbouillon vervangen?

Klassieke fondant aardappelen worden met kippenbouillon gemaakt, maar je kunt deze eventueel vervangen voor groentebouillon voor een vegetarische versie. Groentebouillon is minder hartig van smaak, dus de smaak van de aardappelen zal iets anders worden.

Wat vind je hiervan?

17 waarderingen
😍
15
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
352.47 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
52.85 g
0.10 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
11.31 g
7.04 g
Eiwitten
6.77 g
Vezels
8.26 g
Natrium
626.46 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1.5 grote vastkokende aardappelen 246.00 51.00 g - 0.30 g - 6.00 g 7.50 g 9.00 mg 1.50 mg 27.00 mg 60.00 mg 1320.00 mg 150.00 mg 0.30 mg 0.90 mg - - 24.00 mg - - 0.24 mg 0.15 mg 0.75 mg - 27.00 µg - - -
12.5 gram geklaarde boter melk 91.88 0.09 g 0.09 g 10.31 g 6.75 g 0.09 g - 0.63 mg 0.01 mg 1.63 mg 0.25 mg 1.88 mg 2.50 mg - 0.01 mg - - - 0.15 mg 0.13 mg - - - - - - - -
olijfolie 2.03 - - 0.23 g 0.03 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.75 takje verse tijm 3.67 0.55 g - 0.04 g 0.01 g 0.12 g 0.32 g 0.20 mg 0.39 mg 9.00 mg 3.60 mg 13.73 mg 2.36 mg 0.01 mg 0.04 mg - - 3.60 mg - 5.18 mg - - 0.01 mg - - - - -
75 ml kippenbouillon selderij 4.50 0.08 g - 0.38 g 0.22 g 0.38 g - 277.50 mg 0.15 mg 3.00 mg 0.38 mg 3.00 mg 2.25 mg - - - - - - - - - - - - - - -
peper en grof zeezout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
    352.47 52.85 g 0.10 g 11.31 g 7.04 g 6.77 g 8.26 g 626.46 mg 2.14 mg 44.62 mg 65.55 mg 1349.69 mg 158.63 mg 0.32 mg 0.96 mg 0.52 µg 0.02 µg 28.94 mg 0.15 mg 5.30 mg 0.24 mg 0.15 mg 0.76 mg - 27.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
0 reacties op "Fondant aardappelen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aardappelen Kruiden Boter Aardappel Aardappelgerecht

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.