Witlof tarte tatin
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Witlof tarte tatin vegetarisch

Een witlof tarte tatin is een omgekeerde bladerdeeg taart met gekarameliseerde witlof en een vleugje kaas. Een heerlijk zoete en hartige taart die warm het allerlekkerste is.

50 minuten
4 personen

Een witlof tarte tatin is een heerlijke manier om witlof te serveren, het beste van zoete en gebakken witlof met een vleugje kaas en knapperig bladerdeeg. 

Doordat het bladerdeeg als dakje fungeert tijdens het bakken zal deze extra knapperig worden. Bladerdeeg als bodem tijdens het bakken blijft namelijk altijd iets minder knapperig door de vulling die erop zit, dat maakt een tarte tatin juist zo heerlijk.

Gebruik niet teveel citroensap, dit zal de witlof namelijk te zuur maken waardoor het zal overheersen. Het zoete van de karamel, bittere van de witlof en het hartige van de kaas maakt de tarte tatin juist perfect.

Witlof tarte tatin ingrediënten

Recept witlof tarte tatin

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-03-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Bijgewerkt op: 08-08-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten

Voorbereiding – 20 minuten

Verwijder de buitenste blaadjes en de harde kern van de witlof. Snijd de witlof door de helft, of in vieren als ze erg groot zijn.

Verhit 100 gram boter in een grote bakpan en bak hierin de witlof mooi bruin aan beide kanten.

Voeg de suiker toe en laat dit op middelhoog vuur karameliseren.

Voeg het sap van een halve citroen toe samen met peper en zout. Zet het vuur laag, plaats de deksel op de pan en laat de witlof gaar worden in ongeveer 10 tot 15 minuten.

Mocht je een bakpan gebruiken die geschikt is voor de oven, hoef je geen taartvorm te gebruiken. 

Vet een taartvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Witlof tarte tatin
Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin afmaken – 30 minuten

Plaats de witlof netjes in de taartvorm samen met de karamel uit de pan.

Verdeel een handvol geraspte Parmezaanse kaas over de witlof.

Dek af met een grote plak bladerdeeg, vouw eventueel de zijkanten naar binnen en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.

Bak de tarte tatin mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.

Plaats een groot bord bovenop en draai de tarte tatin snel om, wees voorzichtig want de karamel is erg heet.

Serveer de witlof tarte tatin direct met bijvoorbeeld een frisse groene salade, eet smakelijk!

Tips!

Mijn witlof is te nat, wat nu?

Het is belangrijk om de witlof eerst goed bruin te bakken en erna nog te laten garen zodat het vocht kan verdampen en indikken. Mocht de witlof in de pan erg nat zijn, kun je het vocht het beste zonder deksel nog even laten verdampen voor je de plak bladerdeeg erop doet.

Kan ik andere groenten gebruiken voor een tarte tatin?

Je kunt de witlof vervangen door rooflof, maar je kunt bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortel, sjalot of rode biet gebruiken.

Wat vind je van dit recept?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
455.54 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
40.28 g
33.57 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
27.18 g
17.05 g
Eiwitten
11.37 g
Vezels
5.74 g
Natrium
522.56 mg
Mineralen
Ijzer
1.22 mg
Calcium
205 mg
Magnesium
49.46 mg
Kalium
49.46 mg
Fosfor
260.76 mg
Koper
0.52 mg
Zink
1.26 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
16.84 mg
Vitamine D
0.43 mg
Vitamine A
0.3 mg
Vitamine B1
0.18 mg
Vitamine B2
0.25 mg
Vitamine B6
0.12 mg
Vitamine B12
0.25 µg
Foliumzuur
90.75 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
2.86 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Witlof tarte tatin"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.