Een witlof tarte tatin is een omgekeerde bladerdeeg taart met gekarameliseerde witlof en een vleugje kaas. Een heerlijk zoete en hartige taart die warm het allerlekkerste is.
Een witlof tarte tatin is een heerlijke manier om witlof te serveren, het beste van zoete en gebakken witlof met een vleugje kaas en knapperig bladerdeeg.
Doordat het bladerdeeg als dakje fungeert tijdens het bakken zal deze extra knapperig worden. Bladerdeeg als bodem tijdens het bakken blijft namelijk altijd iets minder knapperig door de vulling die erop zit, dat maakt een tarte tatin juist zo heerlijk.
Gebruik niet teveel citroensap, dit zal de witlof namelijk te zuur maken waardoor het zal overheersen. Het zoete van de karamel, bittere van de witlof en het hartige van de kaas maakt de tarte tatin juist perfect.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-03-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 08-08-2024
Verwijder de buitenste blaadjes en de harde kern van de witlof. Snijd de witlof door de helft, of in vieren als ze erg groot zijn.
Verhit 100 gram boter in een grote bakpan en bak hierin de witlof mooi bruin aan beide kanten.
Voeg de suiker toe en laat dit op middelhoog vuur karameliseren.
Voeg het sap van een halve citroen toe samen met peper en zout. Zet het vuur laag, plaats de deksel op de pan en laat de witlof gaar worden in ongeveer 10 tot 15 minuten.
Mocht je een bakpan gebruiken die geschikt is voor de oven, hoef je geen taartvorm te gebruiken.
Vet een taartvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Plaats de witlof netjes in de taartvorm samen met de karamel uit de pan.
Verdeel een handvol geraspte Parmezaanse kaas over de witlof.
Dek af met een grote plak bladerdeeg, vouw eventueel de zijkanten naar binnen en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
Bak de tarte tatin mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Plaats een groot bord bovenop en draai de tarte tatin snel om, wees voorzichtig want de karamel is erg heet.
Serveer de witlof tarte tatin direct met bijvoorbeeld een frisse groene salade, eet smakelijk!
Mijn witlof is te nat, wat nu?
Het is belangrijk om de witlof eerst goed bruin te bakken en erna nog te laten garen zodat het vocht kan verdampen en indikken. Mocht de witlof in de pan erg nat zijn, kun je het vocht het beste zonder deksel nog even laten verdampen voor je de plak bladerdeeg erop doet.
Kan ik andere groenten gebruiken voor een tarte tatin?
Je kunt de witlof vervangen door rooflof, maar je kunt bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortel, sjalot of rode biet gebruiken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.