Een hartige crêpe gemaakt van boekweitmeel is een klassieker in Bretagne. Deze Franse galette Bretonne met champignons en prei is een heerlijke herfstvariant met extra vulling.
Bretonse galettes, ofwel hartige crêpes uit Bretagne, worden klassiek gemaakt van boekweitmeel. Hierdoor zijn deze volkoren pannenkoeken extra smaakvol, boekweitmeel heeft namelijk een nootachtige smaak.
Een extra voordeel is dat boekweitmeel ook nog eens van nature glutenvrij is. Deze versie met prei en champignons is een heerlijke herfst variatie op de klassieke galettes met enkel ham, kaas en ei. Je kunt de ham eventueel weglaten voor een vegetarische versie.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-10-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-11-2025
Meng het boekweitmeel met zout en meng hier langzaam het water bij samen met 1 ei en peper naar smaak.
Roer tot een glad beslag. Officieel dien je het beslag eerst 1 tot 2 uur te laten rusten in de koelkast, maar je kunt het beslag eventueel ook direct gebruiken.
Was ondertussen de prei en snijd deze in dunne (halve) ringen.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd de champignons in dunne plakjes.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de champignons mooi goudbruin.
Voeg de prei toe samen met een klein klontje boter en bak het geheel tot de prei zacht is geworden.
Roer er 2 eetlepels crème fraîche doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de plakken ham door de helft, zodat je 4 stukken ham hebt.
Je kunt het beste een grote en platte crêpepan gebruiken, maar mocht je deze niet hebben kun je ook een gewone grote bakpan gebruiken.
Mocht de pan een goede anti aanbaklaag hebben, is het niet nodig om boter toe te voegen. Verhit de pan tot deze goed heet is en voeg optioneel een beetje boter toe.
Voeg een grote soeplepel beslag toe aan de pan en zorg dat de pannenkoek zo dun mogelijk is.
Bak de onderkant mooi bruin op hoog vuur, zet het vuur dan iets lager en draai deze dan om.
Leg een plak ham in het midden en maak een muurtje van prei en champignons. Verdeel het prei en champignons in vieren, zodat alle galettes evenveel vulling hebben.
Verdeel hier een laagje geraspte kaas over en breek een ei in het midden. Door de prei, champignons en kaas zal het ei in het midden blijven.

Zodra de kaas een beetje gesmolten is gebruik je een spatel om het eiwit een beetje uit te strijken over de kaas. Zo zal het eiwit gaar worden, terwijl de eidooier zacht zal blijven.
Vouw de zijkanten over de kaas heen, deze zal door de kaas en eiwit blijven plakken. Druk deze goed aan en bak tot het eiwit volledig is gestold.
Herhaal voor de resterende ingrediënten, je kunt ongeveer 4 bretonse galettes maken van dit beslag.
Serveer bijvoorbeeld met een frisse salade, eet smakelijk!
Wat is boekweitmeel?
Boekweit is een zaadsoort die behoort tot de duizendknoopfamilie welke gemalen kan worden tot meel. Doordat deze zaden niet behoren tot de tarwesoorten is boekweitmeel van nature glutenvrij.
Boekweitmeel heeft een lichte nootachtige smaak, hierdoor krijgen hartige gerechten een extra volle smaak.
Boekweitmeel bevat koolhydraten, vezels, magnesium, vitamine B1 en B6.
Kan ik Bretonse galettes vegetarisch maken?
De Bretonse galettes zijn van zichzelf vegetarisch, maar voor de klassieke vulling wordt ham gebruikt welke je volledig kunt weglaten.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 100 | gram | champignons | 16.00 | 0.30 g | 0.20 g | - | - | 2.70 g | 2.50 g | 8.00 mg | 1.20 mg | 8.00 mg | 11.00 mg | 425.00 mg | 125.00 mg | 0.60 mg | 0.40 mg | - | - | 4.90 mg | - | - | 0.10 mg | 0.44 mg | 0.06 mg | - | 30.00 µg | - | - | - | |
| 0.5 | preien | 13.50 | 1.90 g | 0.10 g | - | - | 0.75 g | 1.70 g | 5.00 mg | 0.25 mg | 30.00 mg | 7.50 mg | 200.00 mg | 15.00 mg | 0.05 mg | 0.15 mg | - | - | 5.00 mg | - | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.06 mg | - | 30.00 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | eetlepel | crème fraîche | melk | 33.60 | 0.20 g | 0.05 g | 3.60 g | 2.10 g | 0.25 g | - | 2.50 mg | - | 7.00 mg | 1.00 mg | 10.00 mg | 6.00 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.10 mg | 0.09 mg | 0.03 mg | - | 0.01 mg | - | 0.02 µg | 0.20 µg | - | - | - |
| olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| zwarte peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
| 0.5 | plak | gekookte ham | 17.00 | 0.19 g | 0.13 g | 0.85 g | 0.29 g | 2.18 g | - | 125.00 mg | 0.11 mg | 1.25 mg | 2.50 mg | 37.50 mg | 37.50 mg | 0.01 mg | 0.31 mg | - | - | - | 0.04 mg | - | 0.05 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.06 µg | 0.63 µg | - | - | - | |
| 25 | gram | geraspte kaas | melk | 94.75 | - | - | 7.43 g | 4.80 g | 7.18 g | - | 112.50 mg | 0.08 mg | 255.00 mg | 10.00 mg | 27.50 mg | 160.00 mg | 0.29 mg | 1.15 mg | - | - | 0.13 mg | 0.15 mg | 0.08 mg | 0.01 mg | 0.09 mg | 0.02 mg | 0.55 µg | 3.75 µg | - | - | - |
| 50 | gram | boekweitmeel | 181.00 | 34.95 g | 1.00 g | 1.35 g | 0.25 g | 5.40 g | 2.80 g | 0.50 mg | 1.10 mg | 15.00 mg | 55.00 mg | 100.00 mg | 130.00 mg | 0.25 mg | 1.00 mg | - | - | - | - | - | 0.30 mg | 0.08 mg | 0.10 mg | - | 20.00 µg | - | - | - | |
| 93.75 | ml | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 1.25 | eieren | ei | 108.00 | 0.83 g | 0.15 g | 7.50 g | 1.88 g | 9.38 g | - | 90.00 mg | 1.35 mg | 37.50 mg | 7.50 mg | 97.50 mg | 135.00 mg | 0.06 mg | 0.98 mg | 26.25 µg | 23.03 µg | - | 1.35 mg | 0.15 mg | 0.08 mg | 0.22 mg | 0.11 mg | 1.72 µg | 45.00 µg | 0.83 mg | 0.19 µg | - | |
| 0.25 | klontje | boter | melk | 22.05 | 0.02 g | 0.02 g | 2.48 g | 1.62 g | 0.02 g | - | 0.15 mg | - | 0.39 mg | 0.06 mg | 0.45 mg | 0.60 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 492.32 | 39.52 g | 1.66 g | 23.49 g | 10.99 g | 28.03 g | 7.44 g | 682.78 mg | 4.18 mg | 358.14 mg | 95.89 mg | 909.04 mg | 610.61 mg | 1.27 mg | 4.02 mg | 26.77 µg | 23.05 µg | 11.46 mg | 1.66 mg | 0.31 mg | 0.59 mg | 0.87 mg | 0.38 mg | 2.36 µg | 129.75 µg | 0.90 mg | 3.05 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!