Quiche Lorraine

(17)

Een klassieke quiche Lorraine, heel simpel met spekjes, crème fraîche, eieren, room én een zelfgemaakte hartige taart bodem. Erg makkelijk, maar zó smaakvol

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hoofdgerechten
Quiche Lorraine

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 280 gram bloem
  • 1/2e theelepel suiker
  • theelepel zout
  • 140 gram koude boter + extra om in te vetten
  • 4 eetlepels ijskoud water
  • 200 gram spekjes
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram Franse emmentaler
Quiche Lorraine Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • siliconen kwast
  • taartvorm
  • blindbakbonen
  • bakpapier
  • deegroller
  • fijne kaasrasp
  • kleine bakpan
  • middelgrote kom
  • garde

Bereiding


Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/quiche-lorraine


Voorbereiding – 1 uur en 20 minuten

Start met de taartbodem. Meng bloem, zout en suiker. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe terwijl je mengt. 

Het deeg zal er kruimelig uitzien, voeg dan het ijswater ook beetje bij beetje toe. Tot het een deegbal wordt, pak deze dan in met huishoudfolie en plaats in de koelkast voor ongeveer een uur. 

Bak ondertussen de spekreepjes enkele minuten in een bakpan zonder extra toegevoegde boter of olie. Zet deze dan opzij. Rasp de Emmentaler fijn en zet deze dan ook opzij. 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de taartvorm in met boter en bestuif je aanrecht en deegroller met bloem. 

Rol het deeg uit en bekleed er dan de vorm mee. Verwijder het overtollige deeg en leg een vel bakpapier bovenop de taartbodem. Bedek deze vervolgens met blindbakbonen en bak de bodem dan gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten, of totdat deze mooi goudbruin is geworden. 

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine afmaken – 25 minuten

Verwijder de blindbakbonen en bakpapier van de taartbodem. Verdeel de spekjes over de bodem. Meng de eieren samen met de room en crème fraîche met een garde tot een glad mengsel en schenk dit over de spekjes heen. 

Maak de quiche af met geraspte Emmentaler en bak de quiche nogmaals voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is geworden. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

17 stemmen

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.