Een gratin van wortel en prei is een heerlijke manier om een aardappelgratin te serveren, heerlijk met extra groenten en daarom het perfecte bijgerecht. Ook lekker als hoofdgerecht met een salade.
Bij een gratin is het belangrijk dat alle plakjes gelijk zijn zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Dit kun je bijvoorbeeld het makkelijkste met een mandoline, foodprocessor of snijmachine doen.
Je kunt eventueel de wortel vervangen door knolselderij of pastinaak om er meer een winters gerecht van te maken. Gebruik bijvoorbeeld pompoen in combinatie met wortel en/of prei voor een herfst variant.
Een aardappelgratin is een heerlijk bijgerecht, maar deze versie met groenten is ook lekker als hoofdgerecht met een salade. Mocht je deze gratin van wortel en prei als hoofdgerecht willen serveren is deze ongeveer genoeg voor 4 personen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-04-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-12-2024
Was de prei goed en snijd deze in (halve) ringen.
Schil de wortel en snijd deze in zeer dunne plakjes. Schil de aardappelen en snijd deze ook in zeer dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een grote ovenschaal in met boter. Pel de knoflookteen en wrijf deze over de ingevette ovenschaal om een subtiele smaak af te geven.
Meng de prei, wortel en aardappelen en verdeel dit over de ovenschaal. Zorg dat de bovenkant zo glad mogelijk is.
Meng 4 eieren samen met 500 ml room in een kom. Breng op smaak met een halve theelepel nootmuskaat, peper en zout.
Schenk het roommengsel over de groenten en bedek de bovenkant met een laagje geraspte kaas.
Bak de wortel en prei gratin gaar en mooi goudbruin in ongeveer 45 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de plakken wortel en aardappel.
Serveer bijvoorbeeld als bijgerecht, of als hoofdgerecht met een knapperige salade. Eet smakelijk!
Welke aardappelen voor aardappelgratin?
Voor het maken van een aardappelgratin kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken. Kruimige aardappelen zullen namelijk uit elkaar vallen waardoor de textuur van de gratin minder lekker zal zijn.
Welke groenten zijn geschikt voor in een aardappelgratin?
Je kunt groenten toevoegen aan de aardappelgratin om deze vullender te maken, zoals bijvoorbeeld wortel, prei, knolselderij, pastinaak en meer.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.